Υπόθεση Β. Σταθόπουλου: «Η αντιτρομοκρατική επιδίδεται σε μία παράνομη τακτική κατασκευής ενόχου»

Υπόθεση Β. Σταθόπουλου: «Η αντιτρομοκρατική επιδίδεται σε μία παράνομη τακτική κατασκευής ενόχου»

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος συνελήφθη στις 8 Νοεμβρίου 2019 από την Αντιτρομοκρατική υπηρεσία και κατηγορείται για ληστεία στον Χολαργό, αλλά και για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή, αρνείται τις κατηγορίες, ενώ σε επιστολή του κάνει λόγο για «ψεύτικη δικογραφία» που «έχει στηθεί στην πλάτη του», η οποία αποτελείται από «αβάσιμες κατηγορίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα ευρήματα της αστυνομίας, αποδεικνύουν τα όσα λέει, αφού για παράδειγμα DNA δικό του βρέθηκε μόνο σε μία σακούλα με φάρμακα, πράγμα που επιβεβαιώνει την κατάθεσή του ότι η μόνη του εμπλοκή είναι η παροχή βοήθιεας σε τραυματία.

«Στην ουσία είμαι στη φυλακή, γιατί έδειξα την έμπρακτη αλληλεγγύη σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο-σύντροφο από το αναρχικό κίνημα και γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα αποκοπεί από τις κινηματικές διαδικασίες και τους κοινωνικούς αγώνες συμμετέχοντας ενεργά στις κινηματικές δράσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κατηγορούμενος σε επιστολή του.

Σύμφωνα με όσα λέει ο Β. Σταθόπουλος, για ακόμα μία φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με δίωξη πολιτικών φρονημάτων σε συνδυασμό με την ποινικοποίηση των προσωπικών σχέσεων

Όσον αφορά τη ληστεία σε κατάστημα ΟΠΑΠ play στον Χολαργο που του αποδίδεται, υπάρχει οπτικο υλικό από κάμερες που τον δείχνει να βγαίνει και να μπαίνει στο σπίτι του με πορτοκαλί φορφοριζέ μπλούζα μία ώρα περίπου πριν και μετά τη ληστεία, δείχνοντας κουρασμένος αλλά χαλαρός, στην επιστροφή του μάλιστα, φαίνεται να ξανακατεβαίνει από το σπίτι του για να πετάξει τα σκουπίδια. Την ίδια ώρα υπάρχουν μάρτυρες οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι την επίμαχη ώρα βρισκόταν έξω για φαγητό. 

Παράλληλα το υλικό από τις κάμερες που υπάρχει από τον χώρο της ληστείας δείχνει, δύο δράστες των οποίων ο σωματότυπος είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του Β. Σταθόπουλου ο οποίος έχει ύψος 1,93, ενώ μάρτυρας ισχυρίζεται πως οι δράστες ήταν και οι δύο μετρίου αναστήματος.

Ακόμα ένα στοιχείο που προκαλεί ερωτηματικά σχετικά με την υπόθεση είναι ότι η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία «ενημερώθηκε» για την εμπλοκή του Β. Σταθόπουλου με… ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο μάλιστα ισχυρίζεται πως δεν μπορεί να εντοπίσει από ποιον προήλθε (!). 

Η ΕΛ.ΑΣ. δηλαδή δηλώνει ανήκανη να εντοπίσει ένα τηλέφωνο με απόκρυψη, αλλά μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού είναι γνωστό τοις πάσι πως διαθέτει τα μέσα να το κάνει και το κάνει. 

Εύκολα -σύμφωνα μάλιστα και με με τα δείγματα των τελευταίων ετών (βλ. Ηριάννα)- μπορεί να υποθέσει κανείς πως για ακόμα μία φορά οι αρχές κατασκευάζουν έναν ακόμα σθνήθη ύποπτο. 

Ο Β. Σταθόπουλος κρατείται στις φυλακές Λάρισας τους τελευταίους εννέα μήνες και κλήθηκε σε απολογία ενώπιον του Ειδικού
Ανακριτή Εφέτη την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Ο ίδιος ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Πέμπτη 23 Ιουλίου έτσι ώστε να καταφέρει να να μελετήσει το πολυσέλιδο υλικό της δικογραφίας μαζί με τους συνηγόρους του και να προετοιμάσει την απολογία του. Παρά το γεγονός ότι η Εφέτης Ανακρίτρια, ζήτησε να παραμείνει στον Κορυδαλλό έτσι ώστε να έχει άμεση επικοινωνία με τους δικηγόρους του, πράγμα που στις φυλακές Λάρισας δεν συμβαίνει, ο Β. Σταθόπουλος μεταφέρθηκε και πάλι στη Λάρισα για να επιστρέψει μία ημέρα πριν την απολογία του. Σήμερα Πέμπτη, ο ίδιος πήρε εκ νέου προθεσμία για αύριο Παρασκευή 24 Ιουλίου και παραμένει για μία ακόμα ημέρα στην Αθήνα. 

Ο ίδιος καταγγέλλει μεταγωγές εξπρές και σημειώνει: 

«Ενώ ζήτησα 3 ήμερη αναβολή για να προετοιμάσω την απολογία μου το υπουργείο Προ.Πο είχε δώσει ήδη την εντολή να με στείλουν απευθείας πίσω στη Λάρισα προσπερνώντας την απόφαση των δικών τους δικαστικών οργάνων εισαγγελέα-ανακριτή να παραμείνω Κορυδαλλό για την απολογία μου».

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροί του, Γιώργος Κακαρνιάς και Αντωνία Λεγάκη «από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ο Β. Σ. διακηρύττει ότι η μόνη του εμπλοκή με την υπόθεση είναι η από μέρους του εκδήλωση αλληλεγγύης σε τραυματία που ζήτησε τη βοήθειά του» και προσθέτουν πως «ευθύς εξ αρχής η αντιτρομοκρατική επιδόθηκε στη γνωστή της πρακτική κατασκευής ενός ακόμα συνήθους υπόπτου. Το σενάριο της “σκόνταψε” στα ευρήματα που δεν επιβεβαιώνουν ανάμειξη του Β.Σ. πέραν της φροντίδας του τραυματία. Κι αυτό είναι ένα “πρόβλημα” που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με την παρεμπόδιση του Β.Σ. να ασκήσει τα στοιχειώδη υπερασπιστικά του δικαιώματα πριν την απολογία. Είναι προφανές πως η αντιτρομοκρατική επιδίδεται σε μία παράνομη τακτική κατασκευής ενόχου, η οποία, για να είναι επιτυχημένη, πρέπει αυτός (ο Β.Σ.) να στερηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματα που του παρέχει ο Νόμος (να επικοινωνεί με συνήγορο, να προετοιμάσει την απολογία του κλπ)».

Παράλληλα στη συνέχεια την ανακοίνωσής τους αναφέρουν: «Η παράνομη αυτή μεθοδολογία δεν είναι δυστυχώς πρωτοφανής. Ούτε βέβαια η κατασκευή συνήθους υπόπτου. Δεδομένου όμως ότι ο ανακριτής έχει από το Νόμο την εξουσία να επιβάλει τους όρους νομιμότητας της ανάκρισης, δηλ. να υποχρεώσει την αστυνομία να παραμείνει ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό, το ερώτημα που ζητά απάντηση από τις δικαστικές αρχές είναι: Είναι η ανακριτική διαδικασία εντελώς προσχηματική; Υπακούει ο κάθε δικαστικός λειτουργός στις διαταγές του ανωνύμου α στυνομικού φρουρού; Ή μήπως σε μία αόρατη για μας διαδικασία έχουν εκδοθεί και από τη Δικαιοσύνη όλες οι αποφάσεις πριν ακόμη ακουστεί ο Β. Σ.;»

Η επιστολή του Βαγγέλη Σταθόπουλου:

«Μετά από 9 μήνες κρατούμενος στις φυλακές Λάρισας, σε μία φυλακή που έχει φτιάξει το δικό της σωφρονιστικό κώδικα, βιώνω την εκδικητικότητα των διωκτικών μηχανισμών σε α’ πρόσωπο με μεταγωγές εξπρές και μην μπορώντας να ασκήσω τα υποτιθέμενα νόμιμα δικαιώματά μου ως κρατούμενος.

Προφανώς τίποτα από αυτά δεν μου κάνει εντύπωση, γιατί στην ουσία η δίωξή μου είναι καθαρά πολιτική. Έγινε στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει η κυβέρνηση απέναντι στο αναρχικό κίνημα και σε όσους/ες αγωνίζονται.

Για να διευκρινίσω δεν ήμουν, δεν είμαι και δεν θα ήμουν  μέλος της επαναστατικής αυτοάμυνας, δεν συμμετείχα ούτε θα μπορούσα να συμμετέχω σε καμία ληστεία στο Χολαργό. Η όλη δικογραφία σε σχέση με μένα στηρίζεται σε μία ψεύτικη κατάθεση που έγινε στην γαδα από τον συγκατηγορούμενο Μπάκα που προφανώς μετά από απειλές και συμφωνίες  δέχθηκε να υπογράψει ό,τι του υπαγόρεψε η ”αντι”τρομοκρατική υπηρεσία.

Στην ουσία είμαι στη φυλακή, γιατί έδειξα την έμπρακτη αλληλεγγύη σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο-σύντροφο από το αναρχικό κίνημα και γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα αποκοπεί από τις  κινηματικές διαδικασίες και τους κοινωνικούς αγώνες συμμετέχοντας ενεργά στις κινηματικές δράσεις.

Όπως είπα πριν η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές και με ενορχηστρωτές τους Χρυσοχοίδη- Νικολάου έχουν κηρύξει εξόφθαλμο πόλεμο σε όλα τα μέτωπα. Σε διαδηλώσεις με ξυλοδαρμούς, σε καταλήψεις με εκκενώσεις και σε περιοχές, όπως τα Εξάρχεια που έχει δράση το αναρχικό κίνημα. ‘Όπως επίσης και στους πολιτικούς κρατούμενους όπως είμαι και εγώ. Και αυτό το κάνει χωρίς να χρησιμοποιεί νόμιμα μέσα, αλλά καταπατώντας τους νόμους που οι ίδιοι έχουν στήσει, έχοντας πάντα εκδικητική στάση απέναντι μου.

Γι’ αυτό κιόλας η φυλάκιση μου στη Λάρισα όπου εκ των πραγμάτων δεν μπορώ να έχω συχνή επικοινωνία με τους δικηγόρους μου ώστε να ενημερώνομαι για την δικογραφία.

Οι μεταγωγές εξπρές όπου ενώ ζήτησα 3 ήμερη αναβολή για να προετοιμάσω την απολογία μου το υπουργείο Προ.Πο είχε δώσει ήδη την εντολή να με στείλουν απευθείας πίσω στη Λάρισα προσπερνώντας την απόφαση των δικών τους δικαστικών οργάνων εισαγγελέα-ανακριτή να παραμείνω Κορυδαλλό για την απολογία μου.

Γι΄αυτό και η ψεύτικη δικογραφία που έχει στηθεί στην πλάτη μου, η οποία αποτελείται από αβάσιμες κατηγορίες.

Κατηγορίες που δεν στηρίζονται με στοιχεία ούτε καν από την ίδια τη δικογραφία, αλλά για να παρατείνεται η ομηρία μου και για να διευκολυνθούν τα σενάρια ενοχής μου να κρατάνε στα

συρτάρια της αστυνομίας τα εργαστηριακά αποτελέσματα των DNA που γνωρίζουν ήδη από τον Ιανουάριο και δίνουν λίγες μέρες πριν. Τα οποία στην ουσία επιβεβαιώνουν αυτό που φωνάζω από την αρχή .

Εγώ θα συνεχίσω να μιλάω μέσα και από την φυλακή για όλο αυτό το βάρβαρο καθεστώς που έχει στηθεί στις ζωές μας.

Όσες ψεύτικες δικογραφίες και ψευδείς κατηγορίες μου επιβάλλουν,

όσες εκδικητικές εξπρές μεταγωγές μου κάνουν,

όσες φυλακίσεις μου κάνουν μακριά από συγγενείς, φίλους, σύντροφους/-ισσες.

Και παρόλο που έχουν το σύνολο των μμε να τους υποστηρίζουν και να διασπείρουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις και να χτίζουν ψεύτικα προφίλ αγωνιστών τόσο ως προς το πρόσωπό μου, όσο και ως προς το ευρύτερο ανατρεπτικό κίνημα.

Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι απ΄όπου και αν βρεθώ. Μέχρι το γκρέμισμα όλων των βάρβαρων καθεστώτων όλου του κόσμου, μέχρι να έρθει η ελευθεριακή αναρχική κοινωνία στον κόσμο.

Δύναμη σε όσους/ες αγωνίζονται.

Χαιρετισμούς σ όλες/ους τις συντρόφισσες /-ους που με στηρίζουν

και δείχνουν την αλληλεγγύη τους στο πρόσωπό μου.

Βαγγέλης Σταθόπουλος»

Η ανακοίνωση των δικηγόρων:

«Στις 17 Ιουλίου, ο Βαγγέλης Σταθόπουλος κλήθηκε να απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Ανακριτή Εφέτη, για σωρεία κακουργημάτων, μεταξύ αυτών συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, ληστεία, κατοχή μεγάλης ποσότητας όπλων και εκρηκτικών με σκοπό τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων κλπ.

Από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του, ο Β. Σ. διακηρύττει ότι η μόνη του εμπλοκή με την υπόθεση είναι η από μέρους του εκδήλωση αλληλεγγύης σε τραυματία που ζήτησε τη βοήθειά του. Δήλωσε ξεκάθαρα πως καμία σχέση δεν έχει με οποιαδήποτε ληστεία, με την οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα ή με τα όπλα που προφανώς τυχαία η αντιτρομοκρατική ανακάλυψε σε σπίτι τρίτου.

Ευθύς εξ αρχής η αντιτρομοκρατική επιδόθηκε στη γνωστή της πρακτική κατασκευής ενός ακόμα συνήθους υπόπτου. Το σενάριο της «σκόνταψε» στα ευρήματα που δεν επιβεβαιώνουν ανάμειξη του Β.Σ. πέραν της φροντίδας του τραυματία. Κι αυτό είναι ένα «πρόβλημα» που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με την παρεμπόδιση του Β.Σ. να ασκήσει τα στοιχειώδη υπερασπιστικά του δικαιώματα πριν την απολογία.

Ο Β.Σ. κρατείται στις φυλακές της Λάρισας. Μετήχθη στην Αθήνα το απόγευμα της 16ης Ιουλίου για να απολογηθεί στις 17. Δεδομένης της αδυναμίας επικοινωνίας με τους συνηγόρους του, ζήτησε και πήρε προθεσμία για την 23η Ιουλίου, με σκοπό φυσικά να μελετήσει το πολυσέλιδο υλικό της δικογραφίας μαζί με τους συνηγόρους του και να προετοιμάσει την απολογία του. Η Εφέτης Ανακριτής «ζήτησε» (!) από τους φρουρούς να παραμείνει ο Β.Σ. στον Κορυδαλλό. Ο φρουρός του, μετά από επικοινωνία με την «υπηρεσία», δήλωσε: «Ο κρατούμενος φεύγει». Και ο Β.Σ. μετήχθη στη Λάρισα για να επιστρέψει το βράδυ της προηγούμενης της απολογίας του, χωρίς δυνατότητα άσκησης δικαιωμάτων επικοινωνίας με τους συνηγόρους του.

Είναι προφανές πως η αντιτρομοκρατική επιδίδεται σε μία παράνομη τακτική κατασκευής ενόχου, η οποία, για να είναι επιτυχημένη, πρέπει αυτός (ο Β.Σ.) να στερηθεί τα στοιχειώδη δικαιώματα που του παρέχει ο Νόμος (να επικοινωνεί με συνήγορο, να προετοιμάσει την απολογία του κλπ).

Επιπλέον, δημιουργεί την εντύπωση πως ειδικά αυτός ο κατηγορούμενος είναι τόσο επικίνδυνος που «χρειάζεται»(!) να ληφθούν ακραία «μέτρα ασφαλείας». Με αυτόν τον τρόπο, «τι μας χρειάζονται τα στοιχεία;»

Η παράνομη αυτή μεθοδολογία δεν είναι δυστυχώς πρωτοφανής. Ούτε βέβαια η κατασκευή συνήθους υπόπτου.

Δεδομένου όμως ότι ο ανακριτής έχει από το Νόμο την εξουσία να επιβάλει τους όρους νομιμότητας της ανάκρισης, δηλ. να υποχρεώσει την αστυνομία να παραμείνει ο κρατούμενος στον Κορυδαλλό, το ερώτημα που ζητά απάντηση από τις δικαστικές αρχές είναι:

Είναι η ανακριτική διαδικασία εντελώς προσχηματική; Υπακούει ο κάθε δικαστικός λειτουργός στις διαταγές του ανωνύμου α στυνομικού φρουρού; Ή μήπως σε μία αόρατη για μας διαδικασία έχουν εκδοθεί και από τη Δικαιοσύνη όλες οι αποφάσεις πριν ακόμη ακουστεί ο Β. Σ.;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, υποχρέωση των δικαστικών λειτουργών κάθε δικαιοδοσίας είναι η Εγγύηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, όταν αυτά απειλούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση έχει ήδη εκδηλώσει τις προθέσεις της…Το ελάχιστο λοιπον που απαιτούμε είναι η εγγύηση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. Ο Β.Σ. θα απολογηθεί αφού πρώτα επικοινωνήσει με τους δικηγόρους του και ασκήσει τα δικαιώματά του.

Οι Συνήγοροι

Γιώργος Κακαρνιάς,

Αντωνία Λεγάκη»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter