Υπόθεση Ναβάλνι: Η Γερμανία εξετάζει «ολόκληρη σειρά μέτρων» για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Υπόθεση Ναβάλνι: Η Γερμανία εξετάζει «ολόκληρη σειρά μέτρων» για κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές για πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας λόγω της δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. «Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές ότι εξετάζουμε ολόκληρη σειρά μέτρων», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκά θέματα Μάικλ Ροτ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Ροτ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2: «Ο αγωγός, όμως, η διακοπή της κατασκευής του οποίου συζητείται τώρα, δεν είναι μόνο γερμανικό έργο. Συμμετέχουν εκατό εταιρείες από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις πιθανές κυρώσεις. Το ποια μέτρα θα ληφθούν τελικά πρέπει να είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων και στενού ευρωπαϊκού συντονισμού». Πρόσθεσε δε ότι «δεν πρόκειται για διμερή σύγκρουση. Υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και των δημοκρατικών κρατών δικαίου, ειδικά στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η δηλητηρίαση του Ναβάλνι έχει, λόγω της σοβαρής παραβίασης της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα, διεθνή και όχι διμερή χαρακτήρα».

Ο Ροτ, ο οποίος συζήτησε επίσης την κατάσταση με τον Γάλλο υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βερολίνο, τόνισε επίσης ότι «τώρα είναι σημαντικό να σταλεί ένα σαφές μήνυμα, διότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε την απόπειρα δολοφονίας ενός προσώπου που επέκρινε το ρωσικό καθεστώς, την κυβέρνηση ή τον πρόεδρο της Ρωσίας. Γι’ αυτό, απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Φυσικά, η στενή συμμαχία μεταξύ της Γερμανίας και της Γαλλίας παίζει και στο θέμα αυτό εξαιρετικά σημαντικό ρόλο».

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι υπήρξε συχνά «ένας γενικός σκεπτικισμός κατά της επιβολής κυρώσεων, αλλά για την διπλωματία και για μια αφοσιωμένη στο διάλογο πολιτική, η οποία δεν βασίζεται πρωτίστως σε στρατιωτικά μέσα, οι κυρώσεις παραμένουν ένα σημαντικό μέσο για την άσκηση πίεσης, η οποία να εστιάζει στοχευμένα στους υπεύθυνους», όπως είπε.

Ο Ροτ είπε επίσης στο AFP ότι «αυτό ισχύει και για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Εκεί το κίνημα διαμαρτυρίας αποδίδει σημασία στο γεγονός ότι δεν πρέπει να επιβάλουμε κυρώσεις oι οποίες να αποσταθεροποιούν περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική κατάσταση του λαού. Αυτό σημαίνει πρωτίστως ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι εξατομικευμένες και να έχουν ως στόχο τους τους υπεύθυνους».

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι κυρώσεις στην υπόθεση Nαβάλνι μπορούν ακόμα να αποφευχθούν: «Εξακολουθεί να εναπόκειται στις ρωσικές αρχές να στείλουν σαφές μήνυμα ότι είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν. Αντί προπετάσματος καπνού, αυτές θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαλεύκανση ενός εγκλήματος το οποίο με αφήνει ακόμα άφωνο».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter