Υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη: «Δικαιωμένα αλλά κατεστραμμένα τα θύματα»

Υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη: «Δικαιωμένα αλλά κατεστραμμένα τα θύματα»

Ενέργειες για να ανοίξει και πάλι η υπόθεση στη Μολδαβία. Στον απόηχο της καταδίκης του Νίκου Γεωργιάδη, το Documento επικοινώνησε με δύο πρόσωπα που συνέβαλαν τα μέγιστα προκειμένου να έρθουν στην επιφάνεια οι εγκληματικές πράξεις του στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ στη Μολδαβία.

Πρόκειται για τη δημοσιογράφο Ολγα Σιγκλέι και τη δικηγόρο Ναταλία Μπαϊράμ, οι οποίες παραθέτουν τον μιντιακό και δικαστικό αντίκτυπο της καταδίκης Γεωργιάδη.

Πέρα από τη διπλωματική ασυλία, όπως σημειώνει η Μολδαβή δημοσιογράφος, η πολιτική κάλυψη που είχε ο Ν. Γεωργιάδης ήταν ένας από τους σημαντικότερους λόγους που δεν οδηγήθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου όταν ξέσπασε το πολύκροτο σκάνδαλο στη Μολδαβία. Αλλωστε, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Μολδαβία Ν. Γεωργιάδης ήταν σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Βαλερί Λαζάρ, με τον οποίο –όπως ομολόγησε στο ελληνικό δικαστήριο– ήρθε σε τηλεφωνική επαφή την ώρα της προσαγωγής του από τις μολδαβικές αρχές. Μάλιστα, όπως μας επιβεβαιώνει η Ολγα Σιγκλέι, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Βλαντ Φιλάτ βρίσκεται στη φυλακή. Συνελήφθη εντός του κοινοβουλίου λόγω της εμπλοκής του σε υπόθεση διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας. Και ο φυλακισμένος πρώην πρωθυπουργός φέρεται να κάνει λόγο για σκευωρία εις βάρος του.

«Ο Νίκος Γεωργιάδης τιμωρήθηκε ύστερα από πολλά χρόνια γι’ αυτό που έκανε στα θύματα. Τους κατέστρεψε τη ζωή» σχολιάζει η κ. Σιγκλέι, η οποία συμμετείχε στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις στη Μολδαβία για την εμπλοκή του Ν. Γεωργιάδη στο κύκλωμα trafficking. Τα δημοσιεύματά της υιοθετήθηκαν και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ – International Organization for Migration). «Αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η υπόθεση στη Μολδαβία σταμάτησε λόγω της διπλωματικής ασυλίας του. Αυτό που δεν έκαναν οι δικαστικές μας αρχές το έκαναν οι ελληνικές» επισημαίνει και προσθέτει συναισθηματικά φορτισμένη: «Σκέφτομαι τα θύματα αυτή την ώρα. Βλέπουν τον άνθρωπο που ασέλγησε πάνω τους να έχει τιμωρηθεί γι’ αυτό που τους έκανε. Είναι μια δικαίωση για τα θύματα που τους κατέστρεψε τη ζωή».

Από την πλευρά της η δικηγόρος της ΜΚΟ La Strada αλλά και συνήγορος θυμάτων του Ν. Γεωργιάδη στη Μολδαβία δήλωσε χαρούμενη για την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. «Χαίρομαι γιατί δικαιώνονται τα θύματα του Ν. Γεωργιάδη. Δεν παίζει ρόλο η τιμωρία αλλά ότι τελικά τα θύματα θα αισθανθούν δικαιωμένα από την απόφαση αυτή» εξηγεί. Μάλιστα σημείωσε ότι θα προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τα θύματα του πρωτόδικα καταδικασμένου στελέχους της ΝΔ προκειμένου να τα ενημερώσει για την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου.

Κινήσεις για να βγει από το αρχείο η υπόθεση

«Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει δυνατότητα να ξανανοίξει η υπόθεση στη Μολδαβία» τόνισε η Ν. Μπαϊράμ. «Σκεφτόμουν πώς μπορεί να γίνει με βάση την απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. Θα προσπαθήσω να βρω τον τρόπο» υποσχέθηκε και χαρακτήρισε την καταδίκη του Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα «πολύ καλό λόγο» για να συντελεστεί αυτό.

Η κ. Σιγκλέι μάς ανέφερε κάτι που πρέπει να ακούσουν τόσο οι ελληνικές όσο και οι μολδαβικές δικαστικές αρχές. «Εάν συνεργαστούν οι αρχές σε Ελλάδα και Μολδαβία, ίσως να υπάρξει και εδώ καταδίκη. Εστω έπειτα από πολλά χρόνια ελπίζω όλοι αυτοί οι κακοί άνθρωποι που εμπλέκονταν στο κύκλωμα παιδεραστίας στη Μολδαβία να τιμωρηθούν» είπε.

Της επιδόθηκε μόνο μία κλήση

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα του Documento αναφορικά με την πρωτοφανή απραξία των ελληνικών εισαγγελικών αρχών είτε για την κατάθεση αιτήματος δικαστικής συνδρομής είτε για την αποστολή κλήσεων στους μάρτυρες από τη Μολδαβία, η Ν. Μπαϊράμ ξεκαθάρισε ότι της επιδόθηκε μόνο μία κλήση για να παραστεί στη δίκη ως μάρτυρας. Κατά τα λεγόμενά της, αυτό έγινε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν η δίκη επρόκειτο να αρχίσει αλλά αναβλήθηκε. Είπε δε ότι αδυνατούσε να παραστεί στην εν λόγω δικάσιμο λόγω υποχρεώσεων.

Οπως μας είπε η Ολγα Σιγκλέι, η καταδίκη του Ν. Γεωργιάδη στην Ελλάδα για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων έναντι αμοιβής είχε ως αποτέλεσμα πάρα πολλά δημοσιεύματα στη Μολδαβία και τη Ρουμανία. «Τα ΜΜΕ σήκωσαν το θέμα καθώς είχε προκαλέσει τεράστια αναταραχή το 2011» ανέφερε.

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα anticoruptie.md: «Οκτώ χρόνια μετά την αποκάλυψη των ερευνητών δημοσιογράφων για το κύκλωμα παιδόφιλων που δρούσε σε Μολδαβία και Ουκρανία, οι Ελληνες δικαστές απέδωσαν δικαιοσύνη: ο Νίκος Γεωργιάδης, ένας από τους παιδόφιλους που ασέλγησαν σε βάρος ανηλίκων, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου. Στη Μολδαβία ο Γεωργιάδης είχε “δραπετεύσει” από την ποινική τιμωρία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter