Υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη: Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης αναβολής, α λα Siemens!

Υπόθεση Νίκου Γεωργιάδη: Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης αναβολής, α λα Siemens!

Σε αναβολή για τον ερχόμενο Ιούνιο, και για λόγους που παραπέμπoυν στο φιάσκο με τις αναβολές- διακοπές στην υπόθεση της Siemens, οδηγήθηκε από το Γ’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, η δίκη του Νίκου Γεωργιάδη, πρώην βουλευτή της ΝΔ και πρώην στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ρεπορτάζ:  Κατερίνα Κατή

                   Άγγελος Προβολισιάνος

Ο Νίκος Γεωργιάδης κατηγορείται για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου έναντι αμοιβής, κατά συρροή (αφορά τρεις περιπτώσεις) και στη μια περίπτωση, κατ΄ εξακολούθηση.

Έγγραφα ανεπικύρωτα, αμετάφραστα, αιτήματα δικαστικής συνδρομής που καθυστερούν, μάρτυρες που δεν κλητεύτηκαν, αποφάσεις δικαστικές που δεν είχαν αναζητηθεί, συνθέτουν το παζλ των παραλείψεων που συνετέλεσαν στην αναβολή της δίκης .

Η υπόθεση αναβλήθηκε συγκεκριμένα για τις 6 του ερχόμενου Ιουνίου, καθώς όπως είπε η πρόεδρος του Δικαστηρίου και συμφώνησε και ο εισαγγελέας της έδρας, δεν έχει ευοδωθεί ακόμα “η διαδικασία δικαστικής συνδρομής που έχει κινηθεί και αφορά σε βασικούς μάρτυρες της υπόθεσης , όπως είναι οι τρεις ανήλικοι που φέρονται ως παθόντες”, αλλά και γιατί έγγραφα της δικογραφίας “είναι ανεπικύρωτα και δεν είναι δυνατόν να αναγνωστούν και να αξιολογηθούν”.

Οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν μάλιστα κλητεύσει ως μάρτυρα, ούτε τη δικηγόρο της ΜΚΟ La Strada ,Ναταλία Μπαϊράμ, της οποίας όλα τα στοιχεία ήταν γνωστά καθώς έχει καταθέσει στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, δεδομένου ότι είχε αναλάβει στο παρελθόν την εκπροσώπηση ανήλικων αγοριών που φέρονται ως θύματα του Ν.Γεωργιάδη.

Συνήγορος Γεωργιάδη: “Δεν τους έχει δει”

Στο Δικαστήριο χθες ήταν παρών ο Κώστας Βαξεβάνης, καθώς η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη μετά από καταγγελίες του που στηρίζονταν σε σχετικά δημοσιεύματα του Hot Doc .

Τον απόντα από το ακροατήριο κατηγορούμενο εκπροσώπησε ο δικηγόρος, Πάνος Μπιτσαξής, ο οποίος χαρακτήρισε “κατασκευασμένα τα στοιχεία” και μετέφερε την “απόλυτη άρνηση της κατηγορίας” από την πλευρά του πελάτη του τονίζοντας μάλιστα ότι τα τρία ανήλικα αγόρια “δεν τα έχει δει, δεν τα γνωρίζει”.

Ακόμα ο κος Μπιτσαξής, είπε ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να δικαστεί και θέλει την “πρόοδο της δίκης καθώς είναι σε δικαστική ομηρία”.

Απ΄ την πλευρά του, ο Κ. Βαξεβάνης κατήγγειλε στο δικαστήριο απόκρυψη στοιχείων ενώ αναπάντητο έμεινε το κομβικό ερώτημά του, που αφορά στην πραγματική πρόθεση των αρχών για πρόοδο ή όχι της δίκης, “πότε ακριβώς έγιναν τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής”.

Τα παρατράγουδα…

Από το πρωί είχε γίνει φανερό το πώς θα εξελισσόταν η δίκη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή,

Η υπόθεση ήταν η τελευταία στο πινάκιο.

Στην έδρα του Γ’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου , προέδρευε η πρόεδρος Πρωτοδικών, Κυριακή Γαλλίου, σε βάρος της οποίας έχει κατατεθεί αναφορά από την πλευρά Βαξεβάνη και συγκεκριμένα από τον δικηγόρο, Γ. Απατσίδη, σχετικά με δίκη για υπόθεση του Σωκράτη Κόκκαλη, η οποία αποφασίστηκε να επαναληφθεί.

Εισαγγελέας της έδρας, είχε κληρωθεί ο Ευάγγελος Ιωαννίδης, ο οποίος είναι κατά σύμπτωση ο εισαγγελέας που κληρώνεται στις περισσότερες σημαντικές υποθέσεις του Κώστα Βαξεβάνη, όπως η λίστα Λαγκάρντ και η υπόθεση Βγενόπουλου. Έχει ενδιαφέρον πως και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή του Κώστα Βαξεβάνη. Στη μεν υπόθεση της λίστα Λαγκάρντ ο δημοσιογράφος αθωώθηκε τελικά ομόφωνα, στη δε υπόθεση Βγενόπουλου-Λαϊκής Τράπεζας καταδικάστηκε πρωτοδίκως με εισαγγελέα έδρας τον κ. Ιωαννίδη για να αθωωθεί ομόφωνα στο Εφετείο επί της ουσίας για όσα είχε αποκαλύψει.

Με το που έγινε , γύρω στη μία το μεσημέρι, η εκφώνηση της υπόθεσης , πρόεδρος και εισαγγελέας ανακοίνωσαν το αίτημα τους να εξαιρεθούν από την υπόθεση , με αποτέλεσμα τη διακοπή για περίπου μία ώρα οπότε και ανέβηκαν στην έδρα άλλη πρόεδρος και άλλος εισαγγελέας.

Αμέσως η νέα πρόεδρος, έθεσε το θέμα της αναβολής , το οποίο υποστήριξε και ο εισαγγελέας της έδρας.

Εισαγγελέας : ” Να αναβληθεί σε σύντομη ρητή δικάσιμο, λόγω της ιδιαιτερότητας της κατηγορίας που άπτεται συγκεκριμένων προσώπων που φέρονται ως παθόντες για τους οποίους έχει κινηθεί διαδικασία δικαστικής συνδρομής .Πρέπει να κληθούν να έρθουν για να αναγνωρίσουμε και την ύπαρξη τους,δεν γνωρίζουμε στοιχεία και διεύθυνση. Να κληθεί και η Ναταλία Μπαϊράμ. Υπάρχει επίσης ένα έγγραφο του 2013 που δεν προκύπτει η ταυτότητα της αρχής και πρέπει να ζητηθεί , είναι απόφαση ανωτάτου δικαστηρίου ( σσ της Μολδαβίας που αφορά στη δίκη του κυκλώματος που εμπορευόταν τα ανήλικα , πελάτης του οποίου φέρεται ο Ν.Γεωργιάδης) . Να προσκομιστούν τα επίσημα αντίγραφα και να επικυρωθούν οι μεταφράσεις στην Ελλάδα”.

Από το 2010

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Hot Doc:

Το 2010, ο Ν. Γεωργιάδης, όντας απεσταλμένος του ΟΗΕ και της ΕΕ, διατελούσε χρέη συμβούλου του υπουργού Οικονομικών της Μολδαβίας Βαλερί Λαζάρ.

Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο πρώην βουλευτής της ΝΔ προσήχθη από τη μολδαβική αστυνομία στο αεροδρόμιο του Κισινάου για λίγες μόνο ώρες.

Η προσαγωγή του έγινε στο πλαίσιο επιχείρησης των μολδαβικών αρχών για την εξάρθρωση μεγάλου κυκλώματος παιδοφιλίας στο Κισινάου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων (CCTP) της μολδαβικής αστυνομίας, το κύκλωμα δρούσε μέσω ίντερνετ, βάζοντας στη βιτρίνα ανήλικα φτωχά αγόρια με αντίτιμο λίγα ευρώ από παιδόφιλους με έξη στον σεξοτουρισμό.

Όταν επισημοποιήθηκε η προσαγωγή του Έλληνα διπλωμάτη, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της αρμόδιας αστυνομικής υπηρεσίας Γιούρι Ποδαρίλοφ δήλωσε: «Πιάσαμε τον Έλληνα στο αεροδρόμιο του Κισινάου αλλά την ίδια μέρα αφέθηκε ελεύθερος καθώς επέδειξε το διπλωματικό του διαβατήριο, το οποίο του παρείχε διπλωματική ασυλία».

Παράλληλα με την αστυνομία, έρευνα διεξήγαγε και ομάδα δημοσιογράφων του Δημοσιογραφικού Ερευνητικού Κέντρου σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας της Δανίας.

Η Όλγα Σιέκλεϊ είναι μια από τις δημοσιογράφους που πήραν μέρος στην αποκαλυπτική έρευνα η οποία ανέδειξε τη δράση του κυκλώματος. «Η υπόθεση για μας ξεκίνησε όταν η μη κυβερνητική οργάνωση La Strada έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία έκανε λόγο για κύκλωμα παιδοφιλίας που δραστηριοποιείται στη Μολδαβία» αφηγήθηκε στο Hot Doc και εξήγησε περαιτέρω: «Τα θύματα ήταν αγόρια. Η αστυνομία γνώριζε για το κύκλωμα, αλλά δεν έκανε τίποτα». Όπως παραθέτει στη συνέχεια, η κ. Σιέκλεϊ έψαξε μέσω διαδικτύου και βρήκε την επίμαχη ιστοσελίδα, η οποία είχε φωτογραφίες αγοριών. «Βρήκα επίσης και τιμές για κάθε αγόρι» τόνισε, προσθέτοντας πως η έρευνά της την οδήγησε στον Μίσα, ο οποίος ήταν θύμα παιδοφιλίας που εξελίχθηκε σε εγκέφαλο σπείρας του Κισινάου.

«Σύμφωνα με όσα μου είπε ο Μίσα, ο Γεωργιάδης επικοινώνησε με τον Νορβηγό ο οποίος είχε στήσει blog προσφέροντας τέτοιες υπηρεσίες. Ήταν ο Όλεγκ Σιβίντσκι, ο οποίος συνελήφθη ως εγκέφαλος. Του είπε: “Θες λεφτά;” Ο Μίσα δέχθηκε και συναντήθηκαν στο σπίτι, όπου αντί για μασάζ, όπως του είχε πει, τον κακοποίησε. Ο Μίσα είπε πως πήρε 75 ευρώ για να περάσει μια νύχτα με τον Γεωργιάδη. Για τον Γεωργιάδη ανοίχτηκε ξεχωριστός φάκελος με στοιχεία. Υπάρχουν και βίντεο με αυτόν» είπε η δημοσιογράφος.

Η συντονισμένη επιχείρηση της μολδαβικής αστυνομίας οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος εμπορίας και εκπόρνευσης ανηλίκων. Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τον Ιταλό Αντρέα Πασκουίνι, τον εγκέφαλο του κυκλώματος Ολεγκ Σιβίντσκι και έναν Αμερικανό υπήκοο, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα, όπως παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών και τοποθέτηση συστήματος καταγραφής στους χώρους όπου πραγματοποιούνταν οι σεξουαλικές πράξεις. Στο κατηγορητήριο με αριθμό 2010515213 της γενικής εισαγγελέως Καταπολέμησης Διακίνησης Ανθρώπων Ελένα Καζακόφ περιγράφεται η δράση του κυκλώματος, με σαφείς αναφορές στην εμπλοκή του Ν. Γεωργιάδη, ο οποίος δεν διώχθηκε εξαιτίας της διπλωματικής του ασυλίας.

Στα δικαστικά έγγραφα που είχε δημοσιεύσει το Hot Doc, ο πρώην συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη κατονομάζεται για σχέση ή επαφές με τουλάχιστον τρία ανήλικα αγόρια, εκ των οποίων το ένα έπασχε –σύμφωνα με τη δικογραφία– από επιληπτικό σύνδρομο.

Πρόκειται για τους Μιχαήλ Μπιντιάκ και Βιατσεσλάβ Ντεμιτσέβ, ηλικίας 16 έως 17 ετών, με τον τρίτο ανήλικο να ονομάζεται Μαξίμ Εβτόνιεφ, ηλικίας 15 ετών, από την Υπερδνειστερία, η οποία έχει χαρακτηριστεί «Ταϊλάνδη της Ευρώπης» για τους παιδεραστές.

Σύμφωνα με κατάθεση του προαγωγού Ολεγκ Σιβίντσκι, το πρώην στέλεχος της ΝΔ φέρεται να προσέφερε χρηματική αρωγή ύψους 100 ευρώ στο κύκλωμα για το στήσιμο ιστοσελίδας που θα φέρνει σε επαφή τους πελάτες-τουρίστες με τους μαστροπούς. «Την ίδια περίοδο, ο Σιβίντσκι Ολεγκ (σ.σ. πρόκειται για τον προαγωγό) παρακινήθηκε από τον Έλληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη να αναζητήσει παιδιά αρσενικού φύλου, τα οποία θα του παρείχαν σεξουαλικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής. Οργάνωσε (ο Σιβίντσκι) μια συνάντηση του Γεωργιάδη με τον ανήλικο Μιχαήλ Μπιντιάκ και με ένα άλλο παιδί, ονόματι Μαξίμ, που δεν ταυτοποιήθηκε από τα όργανα δίωξης και το οποίο είχε στρατολογηθεί από τον Όλεγκ Σιβίντσκι με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την πορνεία, κοντά στον κινηματογράφο Πατρίδα στο Κισινάου. Στη συνάντηση που αναφέραμε και ως αποτέλεσμα των ενεργειών που κατέβαλε ο Σιβίντσκι, ο Έλληνας υπήκοος Νικόλαος Γεωργιάδης επέλεξε τον ανήλικο Μπιντιάκ Μιχαήλ για τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Την ίδια μέρα, μετά τη συνάντηση που αναφέραμε, ο Σιβίντσκι, ενεργώντας με σκοπό την υλοποίηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της εκπόρνευσης του ανήλικου Μπιντιάκ Μιχαήλ από τον Ελληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη και προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο πάνω στη συμπεριφορά του στρατολογημένου θύματος, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, γνωρίζοντας για την πρόθεση του Ιταλού υπηκόου Αντρέα Πασκουίνι να έχει σεξουαλικές επαφές με παιδιά, φιλοξένησε τον ανήλικο Μπιντιάκ στην οικία του, που βρίσκεται στο Κισινάου, λεωφόρος Ντάτσια 50, διαμέρισμα 105» σημειώνεται στις σελίδες 3-4 της δικογραφίας.

Παρακάτω, στις σελίδες 6-7 παρατίθεται: «Επίσης, γνώριζε ότι ο Μιχαήλ ήταν 16 ετών και τον έφερε σε επαφή με τον Νικ έπειτα από παράκληση του τελευταίου για να περάσει την ώρα του, και αυτός (ο Νικ) του έδωσε χρήματα για τις υπηρεσίες που αναφέραμε». Οι συνευρέσεις πραγματοποιούνταν στην πολυτελή οικεία του Γεωργιάδη στο Κισινάου, με τον πρώην διπλωμάτη να γνωρίζει την ηλικία των αγοριών, κάτι που –σύμφωνα με τη δικογραφία– δεν αντιμετώπιζε σαν πρόβλημα.

«Ο Όλεγκ δηλώνει ότι δεν είχε πάει εκεί, αλλά ότι ο Μιχαήλ του είπε ότι πρόκειται για πολυτελές διαμέρισμα που βρίσκεται στην οδό Πέτρου Μοβίλα. Όταν ο Όλεγκ έφερε σε επαφή τον Μιχαήλ με τον Νικ, ο Νικ ήξερε ότι ο Μιχαήλ ήταν ανήλικος και 16 ετών και δεν το έβλεπε αυτό σαν πρόβλημα» αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Η εμπλοκή του Γεωργιάδη με το συγκεκριμένο κύκλωμα καταδεικνύεται και από ακόμη μία δίκη, αυτή του επίσης προαγωγού Γκεόργκι Ιστράτι.

Στην υπόθεση, που την εξέτασαν τρία δικαστήρια (πρωτοδικείο, εφετείο και ανώτατο δικαστήριο του Κισινάου), περιγράφεται μεταξύ άλλων πως «ο Ιστράτι Γκεόργκι κατηγορήθηκε από τις αρχές ποινικής δίωξης για το γεγονός ότι στις 24 Νοεμβρίου 2010 και ενώ βρισκόταν στο Κισινάου, δρώντας με σκοπό τη σεξουαλική εμπορική εκμετάλλευση του ανήλικου Ντεμιτσέβ Βιατσεσλάβ, καταχράστηκε τη μικρή ηλικία αυτού και την ασταθή θέση εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και, παρακινούμενος από τον Έλληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη στη στρατολόγηση του Ντεμιτσέβ για σεξουαλική εκμετάλλευση στην πορνεία, ενήργησε ως αυτουργός της παράβασης», ενώ προστίθεται πως «στο πλαίσιο της αναφερόμενης συνάντησης, ως επακόλουθο των ενεργειών του Ιστράτι Γκεόρκι, ο Νικόλαος Γεωργιάδης επέλεξε τον ανήλικο Ντεμιτσέβ για τη μελλοντική σεξουαλική εκμετάλλευση και εκπόρνευση. Στη συνέχεια των ενεργειών που κατέβαλε ο Ιστράτι Γκεόργκι, την ίδια μέρα ο ανήλικος Ντεμιτσέβ κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Ελληνα υπήκοο Νικόλαο Γεωργιάδη στην οικία αυτού».

Η ασυλία

Η δικηγόρος της ΜΚΟ La Strada Ναταλία Μπαϊράμ, η οποία κατέθεσε στις ελληνικές εισαγγελικές αρχές κατά τη διάρκεια της προανακριτικής διαδικασίας, καθόσον είχε αναλάβει στο παρελθόν την εκπροσώπηση ανηλίκων θυμάτων δήλωσε: «Εστειλα επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών, στην οποία ανέφερα πως για τέτοια αδικήματα μπορούσε να γίνει αίτημα για άμεση άρση της ασυλίας. Μου απάντησαν πως δεν είναι δυνατόν, επειδή πρόκειται για άτομο που προστατεύεται από τη διεθνή νομοθεσία. Τόνισα πως η ασυλία του θα έληγε σε έναν μήνα και θα μπορούσε να συνεχιστεί η διαδικασία ύστερα από αυτό. Εκαναν λοιπόν τότε ένα διαδικαστικό λάθος, εσκεμμένα».

Κατά τα λεγόμενα της κ. Μπαϊράμ, αντί οι αρμόδιες αρχές να αναστείλουν, δηλαδή να παγώσουν την έρευνα, εν αντιθέσει την έκλεισαν. Ετσι, έπρεπε να υπάρξουν νέα στοιχεία για να ξανανοίξει η υπόθεση. «Δεν υπήρχε καμιά επαφή των μολδαβικών αρχών με τις ελληνικές γιατί δεν το ήθελαν. Παρασκηνιακά με ενημέρωσαν ότι πίεσε το Δημοκρατικό Κόμμα της Μολδαβίας, επειδή ο Γεωργιάδης ήταν σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών ο οποίος εκείνο τον καιρό ανήκε στο συγκεκριμένο κόμμα. Το γραφείο του εισαγγελέα φοβήθηκε να πάει κόντρα σε αυτή την πολιτική θέση. Επίσης, ο Γεωργιάδης είχε πολύ σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι μολδαβικές αρχές δεν ήθελαν σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές» συμπλήρωσε η δικηγόρος.

Το 2014 ο Ν. Γεωργιάδης επέστρεψε στο Κισινάου . «Τα παιδιά είναι ενήλικες, με τα τραύματά τους ανοιχτά» κατέληξε η Ναταλία Μπαϊράμ.

Η πορεία των ερευνών στην Ελλάδα

Μετά τα δημοσιεύματα του Hot Doc και τις καταγγελίες Βαξεβάνη, η υπόθεση ερευνήθηκε από την υποδιεύθυνση προστασίας ανηλίκων Αττικής αλλά ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, Δημήτριος Γκύζης, την αρχειοθέτησε, με αναφορά αρχειοθέτησης στις 8.8.2016. Στην αναφορά του προς τον Εισαγγελέα Εφετών επικαλούνταν παραγραφή του αδικήματος, το οποίο τελέστηκε το 2010.

Ο Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, Δημήτρης Πιέρρος, όμως που χρεώθηκε την υπόθεση, για να εγκρίνει ή όχι την αρχειοθέτηση, δεν την ενέκρινε την αναφορά, αφού το αδίκημα δεν είχε παραγραφεί !!!.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 113 Π.Κ., “Η προθεσμία παραγραφής των εγκλημάτων που προβλέπονται στα άρθρα 323Α, 324, 336, 338, 339, 342, 343, 345, 346, 347, 348, 348Α, 349, 351, 351 Α, όταν αυτά στρέφονται κατά ανηλίκων, αναστέλλεται μέχρι την ενηλικίωση του θύματος και για ένα έτος μετά, εφόσον πρόκειται για πλημμέλημα, και για τρία έτη μετά, εφόσον πρόκειται για κακούργημα”.

Στη συνέχεια, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το αδίκημα της ασέλγειας με ανήλικο έναντι αμοιβής (άρθρο 351Α περ. γ’), με θύμα ανήλικο που είχε συμπληρώσει τα 15 χρόνια, και συνεπώς τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους, μέχρι και 5 ετών. Σε περίπτωση που ο ανήλικος δεν είχε συμπληρώσει τα 15 του χρόνια (ήταν δηλαδή μεταξύ 10 – 15 ετών), η ποινή που θα προβλεπόταν ήταν κάθειρξη μέχρι 10 ετών.

Διατάχθηκε αυτοπρόσωπη προανάκριση και η δικογραφία χρεώθηκε στον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Στέφανο Μπαξεβάνη.

Χθες ήταν η πρώτη δικάσιμος της υπόθεσης, η οποία αναβλήθηκε για τις 6/6/2017. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter