Υπόθεση Σκριπάλ: Τι κρύβει η ήπια απάντηση του Λονδίνου στην Μόσχα

Υπόθεση Σκριπάλ: Τι κρύβει η ήπια απάντηση του Λονδίνου στην Μόσχα

Απελάσεις διπλωματών, αλλά όχι και οικονομικές κυρώσεις: τα βρετανικά αντίποινα κατά της Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ που ανακοινώθηκαν χθες από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι δεν κάνουν τη Μόσχα να τρέμει, αλλά υποδηλώνουν ότι το Λονδίνο κρατά πυρομαχικά για τη συνέχεια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια της όταν παρουσιάσθηκε ενώπιον του κοινοβουλίου για να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ερευνών για τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο βρετανικό έδαφος.

Το ρωσικό κράτος είναι «ένοχο». Η Μόσχα το αρνείται και καταγγέλλει «χονδροειδή προβοκάτσια».

Η Μόσχα δεν έδωσε καμία αξιόπιστη εξήγηση για την επίθεση. «Αντ΄αυτού, μεταχειρίσθηκε την υπόθεση της χρήσης στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη με σαρκασμό, περιφρόνηση και θράσος», είπε η βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοινώνοντας δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας που παρουσιάσθηκε ως «στιβαρή και πλήρης».

Στο μενού των αντιποίνων, η απέλαση 23 ρώσων διπλωματών, το πάγωμα των διμερών επαφών υψηλού επιπέδου και το μποϊκοτάζ από τους βρετανούς υπουργούς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι στη Ρωσία.

Οι κυρώσεις είναι τελικά «πολύ λιγότερο ισχυρές από τις αναμενόμενες», τονίζει ο Τζόναθαν Άιλ , υποδιευθυντής του κέντρου αναλύσεων RUSI.

Η Τερέζα Μέι «δεν ανακοίνωσε την απέλαση του ρώσου πρεσβευτή στο Λονδίνο. Πόσο μάλλον την πλήρη διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα», προσθέτει ο αναλυτής σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Hπια απάντηση»

Για τον Ματιέ Μπουλέγκ, ερευνητή του βρετανικού κέντρου αναλύσεων Chatham House, οι «σχετικά ήπιες» κυρώσεις έρχονται σε αντίθεση με τη σοβαρότητα των συμβάντων που αποδίδονται στη Μόσχα.

«Υπάρχει μία πολύ σαφής διάσταση ανάμεσα στην ανακοίνωση του γεγονότος ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος που επιτίθεται στην Αγγλία, που έχει διαπράξει μία βαριά πράξη, σύμφωνα με την Τερέζα Μέι , επί του βρετανικού εδάφους, και το επίπεδο της απάντησης, που είναι εξαιρετικά ήπια», επιμένει ο αναλυτής.

«Μία στιβαρή απάντηση θα περιείχε σε τελείως συμβολικό επίπεδο την ακύρωση της συμμετοχής της αγγλικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο», γεγονός που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες στη διοργάνωση.

Το Λονδίνο θα μπορούσε να ανακοινώσει «την άμεση λήψη περιοριστικών οικονομικών μέτρων κατά των συμφερόντων ρώσων ολιγαρχών προσκείμενων στο Κρεμλίνο, κυρίως με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων», λέει ο αναλυτής.

«Κατά τη γνώμη μου, δεν είδαμε τίποτε που θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγή της στάσης του Κρεμλίνου», ιδιαίτερα λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, δηλώνει ο Σαμ Γκριν, εμπειρογνώμονας του King’s College του Λονδίνου.

Πρώτο στάδιο

Την ίδια γνώμη εκφράζει και η βρετανική εφημερίδα The Guardian: το Ηνωμένο Βασίλειο θα απελάσει 23 διπλωμάτες, που παρουσιάσθηκαν από την κα. Μέι ως «μη δηλωμένοι πράκτορες», «αλλά δεν είναι αυτό το μέτρο ικανό να σταματήσει τη ρωσική κατασκοπεία».

Οσο για το μποϊκοτάζ του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου, «οι αξιωματούχοι στη Μόσχα καθόλου δεν νοιάζονται για την παρουσία » υπουργών και μελών της βασιλικής οικογένειας. Η Fifa, άλλωστε, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η βρετανική απόφαση «δεν θα έχει καμία ποιοτική επίπτωση στην διοργάνωση»

Πάντως, σύμφωνα με την Ζυλί Λενάρζ, του Human Security Centre, η απάντηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι «η αρμόζουσα και μετρημένη» και παραπέμπει σε μία στρατηγική σταδιακών αντιποίνων εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης.

«Ο υπολογισμός της κυβέρνησης έγινε για να αφήσει διάφορες εναλλακτικές στο τραπέζι ανάλογα με την αντίδραση της Ρωσίας», γράφει η αναλύτρια στην συντηρητική Daily Telegraph.

«Πρόκειται εν δυνάμει για ένα πρώτο στάδιο», λέει ο Σαμ Γκριν τονίζοντας ότι το Λονδίνο κερδίζει χρόνο, καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τη δηλητηρίαση.

Για τον Τζόναθαν Άιλ, «η πρωθυπουργός κρατά πυρομαχικά για μία μελλοντική αντιπαράθεση»: εάν η απάντηση της Μόσχας στις βρετανικές κυρώσεις είναι δυσανάλογη…πρέπει να περιμένουμε από το Λονδίνο ότι θα απαντήσει με νέα μέτρα»

Ο αναλυτής βλέπει επίσης στην απάντηση της Τερέζα Μέι «ένα σαφές μήνυμα εκ μέρους των Βρετανών που δεν θέλουν την απόλυτη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη Μόσχα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter