Υπόθεση Ασάνζ: Εμφανή «αλλαγή» στην αντιμετώπιση της υπόθεσης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας «βλέπει» η σύζυγός του

Υπόθεση Ασάνζ: Εμφανή «αλλαγή» στην αντιμετώπιση της υπόθεσης από την κυβέρνηση της Αυστραλίας «βλέπει» η σύζυγός του

Η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε ότι υπάρχει εμφανής «αλλαγή» στον τρόπο που η κυβέρνηση της Αυστραλίας αντιμετωπίζει την υπόθεσή του μετά την εκλογή του Άντονι Αλμπανέζι τον προηγούμενο μήνα.

Η Στέλα Ασάνζ δήλωσε ότι η Αυστραλία «μπορεί και πρέπει να μιλήσει με τον στενότερο εταίρο της για να κλείσει η υπόθεση», χαρακτηρίζοντάς την «παρεκτροπή» που ποινικοποιεί τη δημοσιογραφία.

«Υπάρχει όντως μια αλλαγή», σχολίασε αναφερόμενη στη στάση της κυβέρνησης. «Μοιάζει σαν να τρέχουμε μαραθώνιο εδώ και καιρό (…) Αλλά τώρα νιώθω ότι έχουμε πολλούς ανθρώπους που τρέχουν μαζί μας και ίσως δούμε τη γραμμή του τερματισμού», πρόσθεσε η Στέλα Ασάνζ.

Σε συνέντευξή της στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Radio National σήμερα το πρωί, η σύζυγος του ιδρυτή του WikiLeaks επεσήμανε ότι η υγεία του επιδεινώθηκε τα τρία χρόνια που κρατείται στη φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

«Είναι ένα κακό περιβάλλον και θα επιδείνωνε την υγεία οποιουδήποτε, αλλά ήδη η κατάσταση της υγείας του ήταν άσχημη όταν μπήκε στη φυλακή», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ υπέστη ένα «μικρό εγκεφαλικό» τον Οκτώβριο.

«Οπότε η υγεία του επιδεινώνεται και ανησυχούμε εξαιρετικά ότι ανά πάσα στιγμή θα έχει ένα καταστροφικό επεισόδιο μέσα στη φυλακή Μπέλμαρς χωρίς να έχει τη δυνατότητα να λάβει άμεσα ιατρική βοήθεια, διότι ουσιαστικά έτσι είναι οι φυλακές», υπογράμμισε η Στέλα Ασάνζ.

Ο ιδρυτής του WikLeaks αντιμετωπίζει κατηγορίες για 18 αδικήματα στις ΗΠΑ και κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών. Την προηγούμενη εβδομάδα η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ενέκρινε την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Αμέσως μετά εμφανίστηκαν δημοσιεύματα στον αυστραλιανό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία η νέα κυβέρνηση υπό τον Αλμπανέζι συνομιλεί μυστικά με εταίρους της στις ΗΠΑ για την απελευθέρωση Ασάνζ.

Σε ανακοίνωσή του το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι εξακολουθεί να παρέχει προξενική βοήθεια στον Ασάνζ ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παρέμβει. Σημείωσε επίσης ότι η υπόθεσή του «κρατά πάρα πολύ καιρό και θα πρέπει να ολοκληρωθεί».

Σήμερα ο Άντριου Τζιλς, υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, δήλωσε ότι ο Αλμπανέζι «έχει ξεκαθαρίσει ότι θεωρεί πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ και στην αντιμετώπιση που υφίσταται».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter