Υπόθεση Καταραχιά: Καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί της διοίκησης – «Η απόλυσή έγινε για τη συνδικαλιστική μου δράση»

Υπόθεση Καταραχιά: Καταρρίφθηκαν οι ισχυρισμοί της διοίκησης – «Η απόλυσή έγινε για τη συνδικαλιστική μου δράση»

Την Τρίτη, εκδικάστηκαν στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόλυσης του ακτινολόγου Κώστα Καταραχιά, Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ο οποίος έμεινε ξαφνικά και εν μέσω πανδημίας εκτός ΕΣΥ, όταν δεν του ανανέωσαν τη σύμβαση ως ένδειξη «τιμωρίας» για τη συνδικαλιστική του δράση.

Κατά τη διαδικασία ο μάρτυρας Χρήστου Αργύρης, γιατρός και εκλεγμένο μέλος της Γ.Σ. Της ΑΔΕΔΥ κατέρριψε τους ισχυρισμούς από την πλευρά της διοίκησης ξεκαθαρίζοντας ότι ο Κ. Καταραχιάς  ήταν όντως ο μοναδικός επικουρικός γιατρός που δεν ανανεώθηκε η σύμβαση του.

Ο ίδιος μάρτυρας υποστήριξε ότι το κενό που έχει αφήσει η απομάκρυνση  του Κ. Καταραχια  από το μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας είναι τεράστιο με το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς να στέκονται στο πλευρό του.  «Το υπηρεσιακό κενό που προκάλεσε η απόλυση του Κώστα Καταραχια είναι μεγάλο και γι’ αυτό η διοίκηση κλήθηκε να τον αναπληρώσει με την πρόσληψη μιας γιατρού που ο ο διορισμός της όμως δεν έχει υλοποιηθεί επειδή έχει άδεια μητρότητας. Αυτή τη στιγμή τη θέση του Κ. Καταραχιά την καλύπτει ειδικευόμενος γιατρός. Ουσιαστικά η θέση είναι ακάλυπτη.

Αναφερόμενος στη συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου του ο μάρτυρας υπογράμμισε ότι «Η διοικήτρια του νοσοκομείου, διέταξε ΕΔΕ για γιατρούς και νοσηλευτές που κόλλησαν κορονοϊό. Ο Κ. Καταραχιάς βγήκε με την ντουντούκα, μέρα μεσημέρι, και ζήτησε να μη γίνει ΕΔΕ. Στοχοποιήθηκε και μετακινήθηκε βίαια για τη συνδικαλιστική του δράση».

Απαντώντας στους ισχυρισμούς ότι ο Κ. Καταραχιάς έχει διοριστεί ως μόνιμος γιατρός στο νοσοκομείο Ελενα ο μάρτυρας σημείωσε ότι ο διορισμός είναι μια πολύμηνη διαδικασία και μέχρι να υλοποιηθεί ο Κ. Καταραχιάς θα παραμείνει εκτός ΕΣΥ. Σημειώνεται πως κάτι τέτοιο σημαίνει την παύση της συνδικαλιστικής του δράσης για την οποία έγιναν εκτενείς αναφορές από την πλευρά των συνηγόρων του, Κώστα Παπαδακη και Δημήτρη Ζωτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με μια προκλητική στάση, ο συνήγορος της 1ης ΥΠΕ Στεφανος Μουζουράκης δημιουργούσε ένταση κατά τη διαδικασία ισχυριζόμενος ψευδώς ότι ο Κ. Καταραχιάς… επιτέθηκε σε κόσμο που προσήλθε στο δικαστήριο. «Όποιον φέρνουμε εδώ τον απειλεί ο Καταραχιάς» υποστήριξε και απευθυνόμενος ειρωνικά προς τον μάρτυρα είπε «ναι, εσείς είστε πολύ έξυπνος». Πολλές ήταν οι φορές που απευθύνθηκε στους αντιδίκους με θρασύ τρόπο και ύψωνε συνεχώς τον τόνο της φωνής του δείχνοντας ασέβεια προς το δικαστήριο.

Συγκέντρωση υπέρ του απολυμένου γιατρού πραγματοποίησαν μέλη του ΔΣ του Συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».

Η απόφαση αναμένετε το επόμενο διάστημα.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης ανέφερε:

«Η δίκη ανέδειξε την υπεροχή των νομικών επιχειρημάτων του Κώστα Καταραχιά και την ανάγκη αποδοχής των ασφαλιστικών μέτρων, διότι σε περίοδο πανδημίας είναι απαράδεκτο να απολύονται γιατροί και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο που έχει επτά κενά σε θέσεις ακτινοδιάγνωστών. Η μια από τους επτά  γιατρούς που προσλαμβάνεται είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται να έρθει πριν από τον Οκτώβριο και είναι γνωστό ότι ο διορισμός του Κώστα  Καταραχιά στο νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» δεν πρόκειται να υλοποιηθεί  πριν από αρκετούς μήνες. Επίσης εκφράστηκε το γεγονός με πολύ εμφατικό τρόπο και με την 3ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ ότι πρόκειται για μία συνδικαλιστική δίωξη πρωτοφανής σε όλη τη μεταπολίτευση για συνδικαλιστή ο οποίος και μετακινήθηκε και στη συνέχεια αρνήθηκαν να του παρατείνουν τη θητεία, ενώ προέκυψε ότι η δράση του σωματίου ήταν τέτοια που είχε ενοχλήσει τη διοίκηση εξαιτίας του γεγονότος ότι την ανάγκαζε να μονιμοποιεί συμβασιούχους και εμπόδιζε τις αυθαιρεσίες της για τη διεξαγωγή ΕΔΕ για τον COVID ενώ αντίθετα οι ασθενείς του νοσοκομείου και οι οικογένειες τους τάσσονται μαζί με το Σωματείο που όχι μόνοι δεν ενοχλεί με τη δραστηριότητα του, αλλά αντίθετα αναδεικνύει και υπηρετεί την ανάγκη για αυξημένη παροχή δημόσιας υγείας.

Με τα δεδομένα αυτά θεωρούμε ότι η κυβερνητική παρέμβαση που εκδηλώθηκε και σήμερα με τη νομική παρέμβαση της 1ης ΥΠΕ ήταν γυμνή από επιχειρήματα δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει ούτε τη μετακίνηση ούτε την απόλυση του Κώστα Καταραχιά. Κρύφτηκε πίσω από αοριστίες και στην ουσία πίσω από την πρόσληψή του στο νοσοκομείο Έλενα η οποία όμως δεν έγινε από την κυβέρνηση αλλά από συμβούλιο επιλογής, που συμμετέχουν γιατροί και είναι βέβαιο ότι αν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης δεν επρόκειτο να προσληφθεί ούτε εκεί».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Κώστας Καταραχιάς μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε:

«Η σημερινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αποκάλυψε από τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του νοσοκομείου και της υγειονομικής περιφέρειας ότι ο λόγος που βρέθηκα εκτός ΕΣΥ από 1η Απριλίου είναι μόνο η συνδικαλιστική και πολιτική μου δράση. Η πλευρά του νοσοκομείου και της ΥΠΕ δεν μπορούσε να επιχειρηματολογήσει και επί της ουσίας αλλά και τυπικά πως μπορεί αυτή τη στιγμή να μένει κενή θέση στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας. Μάλιστα είναι τρομακτικό, οι υπηρεσίες του υπουργείου υγείας που έχουν επιφορτιστεί τη στελέχωση των νοσοκομείων και την εύρυθμη λειτουργιά τους,  να επιχειρηματολογούν σε μια δικαστική αίθουσα ρίχνοντας λάσπη σε έναν γιατρό που δουλεύει πάνω από 5 χρόνια ειδικευμένος στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας και μάλιστα να πέφτουν σε αντιφάσεις και να προσπαθούν να επιχειρηματολογήσουν  ότι δεν χρειάζονται γιατροί και ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε υγειονομικός να βρεθεί εκτός ΕΣΥ,  πράγμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνο αλγεινή εντύπωση σε οποιονδήποτε παρακολουθήσει αυτή την τοποθέτηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι η απόλυσή μου ήταν συνδικαλιστική πολιτική δίωξη δεν είχε καμία σχέση με τις ανάγκες των ασθενών και την ιατρική μου δουλειά. Ευχαριστώ πάρα πολύ για όλη τη συγκλονιστική συμπαράσταση πρώτα απ’ όλα από τους εργαζόμενους του Αγίου Σάββα. Ευχαριστώ πολύ το Σωματείο του Αγίου Σάββα όλα τα μέλη του Σωματείου που συμπαραστάθηκαν σε αυτόν τον αγώνα και από κει και πέρα όλα τα Συνδικάτα και φυσικά την ΑΔΕΔΥ που έβγαλε στάση εργασίας για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα και ανοίγει τη μάχη  που έχουμε να δώσουμε τις επόμενες ημέρες στον αντισυνδικαλιστικό νόμο Χατζηδάκη.  Είναι κρίσιμη αυτή η απόφαση ξέρουμε ότι εμείς δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα, που τον έχουμε κερδίσει επί της ουσίας, αλλά θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτή η νίκη με την αποκατάσταση μου, μέχρι να διοριστώ μόνιμος και με την αποκατάσταση του Σωματείου μας που χτυπήθηκε βάναυσα από τη διοίκηση και το υπουργείο υγείας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter