Σκάνδαλο Novartis: Το μπαλάκι στην οικονομική εισαγγελία για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Σκάνδαλο Novartis: Το μπαλάκι στην οικονομική εισαγγελία για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Το μπαλάκι στην Οικονομική Εισαγγελία ρίχνουν για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis.

Συγκεκριμένα, στην αρμοδιότητα των οικονομικών εισαγγελέων είναι η άρση ή μη της προστασίας των μαρτύρων, σύμφωνα με την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, που συνεδρίασε για το θέμα των προστατευόμενων μαρτύρων που είχε τεθεί με την πρόταση της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θεοδώρου.

Αναλυτικότερα, η νέα Οικονομική Εισαγγελία, που έχει συσταθεί και λειτουργεί υπό την εποπτεία του εισαγγελέα Εφετών Χρήστου Μπαρδάκη, είναι αρμόδια να αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στο σκάνδαλο της Novartis δηλαδή, με άρση ή μη της προστασίας τους, αποφάνθηκε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου (περί ευθύνης υπουργών) που συνεδρίασε σήμερα.

Πρόσφατα είχε ανακύψει διαφωνία μεταξύ της τότε εισαγγελέως του Δικαστικού Συμβουλίου, Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στο τέλος περασμένου Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα, λόγω συμπληρώσεως του ανωτάτου ορίου ηλικίας και της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζόπούλου, που χειρίζονταν την έρευνα για το σκάνδαλο Novartis και συγκεκριμένα τυχόν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη διερεύνηση της μεγάλης δικογραφίας, για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση που (για άλλη μια φορά) η χώρα μας δείχνει να αδυνατεί να τους περιβάλλει με την ανάλογη προστασία.

Το χρονικό της διαφωνίας

Όλα ξεκίνησαν όταν η ανακρίτρια της υπόθεσης κ. Αλεβιζοπούλου κάλεσε τους δύο μάρτυρες να καταθέσουν με τις κωδικές τους ονομασίες κάνοντας μάλιστα δεκτό το αίτημα του «Μάξιμου Σαράφη» να καταθέσει ηλεκτρονικά από ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΕΛ.ΑΣ. με ειδικές κάμερες.

Από πλευράς της η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στον Άρειο Πάγο με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της και ξεκίνησε την μαρτυρία της.

Παρενέβη ωστόσο η εισαγγελέας κ.Θεοδώρου που είχε την άποψη ότι οι μάρτυρες σε αυτήν την διαδικασία… χάνουν την ιδιότητα του προστατευόμενου και θα έπρεπε να προσέλθουν με φυσική παρουσία και να δώσουν τις καταθέσεις τους στο γραφείο της ανακρίτριας με τα πραγματικά τους στοιχεία!

Μάλιστα ως επιχείρημα η εισαγγελέας επικαλέστηκε ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες – που έχουν περάσει δια πυρρός και σιδήρου καθώς, πέραν των απειλών που έχουν δεχθεί από εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα έχουν και μηνυθεί – κατά την έρευνα που διενεργούσαν για την υπόθεση της Novartis στον Άρειο Πάγο οι Αντεισαγγελείς Α.Π. κ.κ. Ζαχαρής και Σοφουλάκης είχαν καταθέσει, στο γραφείο τους, με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους.

Από την πλευρά της, η ανακρίτρια έχει την άποψη ότι οι δύο μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα που τους έχει αποδοθεί και στην υπόθεση που ερευνάται λόγω συνάφειας.

Η διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέως οδηγήθηκε στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και αποφάσισε σήμερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter