Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια: «Χαστούκι» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Υποχρεωτική Συνεπιμέλεια: «Χαστούκι» από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Το κυβερνητικό αφήγημα αποδομεί το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για τις αλλαγές που προβλέπονται στο οικογενειακό δίκαιο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Με σαφή αιχμή για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η Επιστημονική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι το συμφέρον του παιδιού είναι αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά ενώ ο όρος «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά τη συνεπιμέλεια των παιδιών, τονίζοντας ότι «αυξάνει την απειλή για τις επιζώσεις ενδοοικογενειακής βίας και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν κακοποιητικά περιβάλλοντα».

Δείτε επίσης: Η Διεθνής Αμνηστία «αδειάζει» την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο συνεπιμέλειας

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

-Το συµφέρον του τέκνου είναι αόριστη νοµική έννοια, η οποία προστατεύεται και από υπερεθνικούς κανόνες δικαίου, όπως είναι η Διεθνής Σύµβαση για τα Δικαιώµατα του Παιδιού και ο Χάρτης των Θεµελιωδών Δικαιωµάτων της Ε.Ε. Ως αόριστη νοµική έννοια, το συµφέρον του τέκνου εξειδικεύεται σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση µε κριτήρια αξιολογικά, τα οποία αντλούνται, µεταξύ άλλων, και από τα πορίσµατα της ψυχολογίας. Παρέχεται, συνεπώς, στον δικαστή η δυνατότητα να δίνει σε αυτή διαφορετικό περιεχόµενο σε κάθε συγκεκριµένη περίπτωση, υπό το φως της ιδιαιτερότητας κάθε έννοµης σχέσης και των υποκειµένων της, εξατοµικεύοντας τα κριτήρια που καθορίζει κατά τρόπο γενικό ο νοµοθέτης και που αφορούν το συµφέρον του τέκνου.

-Η λέξη «εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας» χρειάζεται αποσαφήνιση.

-Η εξατοµικευµένη κρίση συνιστά και εφαρµογή της επιταγής του άρθρου 2 παρ. 1 του Συντάγµατος, η οποία αποκλείει τη στερεότυπη αντιµετώπιση ως προς την αξιολόγηση ατόµων και προσωπικών σχέσεων.

– Είναι κοινώς γνωστό, σύµφωνα µε τα πορίσµατα της επιστήµης, ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη κατοχύρωσης της συναισθηµατικής µονιµότητας, της σταθερότητας και της συνέχειας στη φροντίδα τους, που θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν έναν ασφαλή ψυχοσυναισθηµατικό δεσµό µε το βασικό πρόσωπο φροντίδας τους. Οι ανάγκες αυτές δεν µπορούν να εξασφαλιστούν µε απλό µοίρασµα του χρόνου των παιδιών µεταξύ των δύο γονιών. Η σταθερότητα αυτή επιτυγχάνεται χάρη στο σταθερό χώρο κατοικίας, στη συνέχεια στη φροντίδα, στη σταθερότητα του βασικού προσώπου φροντίδας, στο ήρεµο κλίµα που επικρατεί στις οικογενειακές σχέσεις, τη σαφήνεια των ρόλων, των χώρων και των σχέσεων. Οποιαδήποτε σύγχυση, οποιοδήποτε βίαιο “µοίρασµα” του παιδιού προς όφελος των ενηλίκων αποβαίνει σε βάρος της ψυχοσυναισθηµατικής ισορροπίας του παιδιού».

-Αν το εξίσου οδηγεί στο μοίρασμα του χρόνου, πρέπει να απαλειφθεί.

-Χρήζει αποσαφήνιση η διάταξη για το 1/3 του χρόνου επικοινωνίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter