Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αλλα λέει ο Μητσοτάκης, άλλα ο Οικονόμου – Την Πέμπτη τελικά οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αλλα λέει ο Μητσοτάκης, άλλα ο Οικονόμου – Την Πέμπτη τελικά οι ανακοινώσεις Πλεύρη

Το μεσημέρι της Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε από βήματος υπουργικού συμβουλίου την αιφνιδιαστική απόφασή του για την επιβολή υποχρεωτικότητας εμβολιασμού με ηλικιακά κριτήρια, αδειάζοντας μεταξύ άλλων τόσο τη σημερινή, όσο και την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ενδεικτικό το γεγονός πως την υπεράσπιση των μέτρων ανέλαβε άμεσα ο σκιώδης υπουργός Υγείας, Άκης Σκέρτσος, ενώ ο υπουργός Θάνος Πλεύρης που αναμενόταν να προχωρήσει την Τετάρτη στην εξειδίκευση των μέτρων ανέβαλε τις ανακοινώσεις για την Πέμπτη.

«Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο Υπουργός Υγείας» ανέφερε προς το τέλος της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός την Τρίτη, προαναγγέλλοντας την εξειδίκευση των μέτρων υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, υπό την απειλή μηνιαίου προστίμου ύψους 100 ευρώ.

Σε αντίθεση με την «παράδοση» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου συνήθως τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού ακολουθεί η εξειδίκευση των μέτρων αμέσως μετά από τα αρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Υγείας δεν ήταν έτοιμο να προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως εκείνος που εμφανίστηκε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις να τις υπερασπίζεται, δεν ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, αλλά ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Αντίτιμο υγείας» και ατομικής ευθύνης με υπογραφή Σκέρτσου

Ωστόσο, παρότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε πως ο υπουργός του θα εξειδικεύσει τα μέτρα την Τετάρτη, το πρωί της ίδιας ημέρας έγινε γνωστό πως οι ανακοινώσεις του υπουργού αναβάλλονται για την επόμενη ημέρα, προδίδοντας την αμηχανία και την ελλιπή προετοιμασία της κυβέρνησης.

Η κυβερνητική αμηχανία επιβεβαιώθηκε και από την εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο OPEN το πρωί της Τετάρτης, που δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από όσα επιχείρησε να απαντήσει. Ο Γιάννης Οικονόμου δεν ήταν σε θέση να ξεκαθαρίσει εάν το κριτήριο για την επιβολή προστίμου θα είναι ο χρόνος εμβολιασμού ή ο χρόνος κλεισίματος του ραντεβού για εμβολιασμό των πολιτών.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, λοιπόν, άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου, επαναλαμβάνω 16 Ιανουαρίου, να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση» δήλωσε την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης. Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε το πρωί της Τετάρτης πως «εάν δεν έχεις εμβολιαστεί μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, θα υπάρξει πρόστιμο».

Η παραπάνω αναντιστοιχία ίσως εξηγεί την εκ νέου αναβολή των ανακοινώσεων για την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο Θάνος Πλεύρης θα εμφανιστεί το πρωί της Πέμπτης, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη, ώστε να εξειδικεύσουν τα μέτρα, χωρίς να γίνεται γνωστή η αιτία της πρωτοφανούς αυτής καθυστέρησης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως από την στιγμή της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας, τόσο ο σημερινός υπουργός Υγείας, όσο και ο προκάτοχός του Βασίλης Κικίλιας βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής, καθώς έτεροι έχουν καταφερθεί εναντίον της υποχρεωτικότητας.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας και θα καταλάβει και θα ενημερωθεί σωστά και θα εμβολιαστεί και αυτοί οι λίγοι οι οποίοι δεν θέλουν να το κάνουν… Πρέπει να σας πω ότι το Σύνταγμά μας δηλώνει ρητά ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στη χώρα. Είναι όμως ευθύνη μιας οργανωμένης πολιτείας και όλων των ηγετών της, σε όλα τα επίπεδα, να παροτρύνουν τον κόσμο και να τον ενημερώσουν σωστά έτσι ώστε να εμβολιαστεί» δήλωνε ο πρώην υπουργός Υγείας και σημερινός υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, πριν από ακριβώς έναν χρόνο, όταν παρουσίαζε το περιβόητο σχέδιο εμβολιασμού δύο εκατομμυρίων πολιτών μηνιαίως.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να τους πείσουμε… είναι δουλειά της πολιτείας να προσπαθήσει να πείσει, αλλά δεν μπορεί να γυρνάει με μια βελόνα στο χέρι και να εμβολιάζει τον κόσμο» ανέφερε από την πλευρά του μόλις στις αρχές Νοεμβρίου ο σημερινός υπουργός, Θάνος Πλεύρης, ενώ αντίστοιχες δηλώσεις έχει κάνει και παλαιότερα.

Και εάν ο πρώτος δεν είναι υποχρεωμένος να τοποθετηθεί για τις απόψεις που έχει εκφράσει, ο τελευταίος θα βρεθεί αναμφίβολα στη θέση να ανασκευάσει, κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter