Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εξαιρέσεις και οι κυρώσεις – Πότε το πρόστιμο θα πέφτει στα 50 ευρώ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Οι εξαιρέσεις και οι κυρώσεις – Πότε το πρόστιμο θα πέφτει στα 50 ευρώ

Δημοσιεύτηκε η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών που ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όσοι έχουν γεννηθεί από τις 31/12/1961 θα πρέπει να κάνουν την πρώτη, τουλάχιστον, δόση του εμβολίου έως και τις 16 Ιανουαρίου του 2022 αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που ανεμβολίαστοι δεν κλείσουν το ραντεβού τους μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2021, τότε θα τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα. Ένα διοικητικό πρόστιμο το οποίο θα βεβαιώνεται μέσω της ΑΑΔΕ με τα έσοδα να πηγαίνουν σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Ποιοι εξαιρούνται

Από την παραπάνω πρόβλεψη, υπάρχουν, όμως κάποιες εξαιρέσεις. Ειδικότερα, δεν εμπίπτουν στο μέτρο:

-Όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο
-Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν διενέργεια του εμβολίου
-Συγκεκριμένα, άτομα αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας.

50 ευρώ πρόστιμο για τον Ιανουάριο

Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις και δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους το προαναφερθέν διάστημα θα υποβληθούν σε κυρώσεις. Συγκριμένα:

-Επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως

Το συγκεκριμένο ποσό ωστόσο για τον πρώτο μήνα αναμένεται να είναι 50 ευρώ. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειώνονται στα 50 ευρώ εάν πριν τα μέσα το μήνα κάποιος κλείσει ραντεβού και εμβολιαστεί. Αντίστοιχα και ο Ιανουάριος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα υπολογισθεί μισός και τα πρόστιμα θα είναι 50 ευρώ. Δηλαδή το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μοιράζεται ουσιαστικά ανά 15 ημέρες. Παρότι θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει την πρώτη δόση πριν ο μήνας φθάσει 15, θα πληρώνει μόνο 50 ευρώ και όχι 100.

Εάν ωστόσο κάποιος αποφασίσει να εμβολιαστεί στις 10 Μαρτίου το συνολικό πρόστιμο που θα πληρώσει θα είναι 200 ευρώ.

Νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στη Βουλή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε νέα παρέμβαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμόκατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, στο οποίο έχει ενταχθεί και η σχετική τροπολογία. Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη Βουλή στις 13:30.

Ολόκληρη η τροπολογία

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter