Υποχωρεί ο Φοίβος, παραμένουν οι βροχές και τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα (Video)

Υποχωρεί ο Φοίβος, παραμένουν οι βροχές και τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα (Video)

Πολλά προβλήματα δημιούργησαν οι βροχές και οι καταιγίδες που σημειώθηκαν στο σύνολο σχεδόν της χώρας την Πέμπτη 24/01, όποτε ξεκίνησε η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Φοίβος». 

Πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις και υπερχείλιση χειμάρρων στην Πελ/νησο και τη Θράκη, απαγορευτικό απόπλου στο Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που σημειώθηκαν.

Στην Εικόνα 1 παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ύψη υετού και οι ισχυρότερες ριπές ανέμου που καταγράφηκαν από το μεγαλύτερο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών της χώρας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και μπορείτε να το παρακολουθείτε ζωντανά εδώ.

Εκτός από τις ισχυρές βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους, οι κάτοικοι της νότιας και ανατολικής χώρας βρέθηκαν αντιμέτωποι και με σημαντική μεταφορά σκόνης από την Αφρική, η οποία προκάλεσε και λασποβροχές. Η παρακάτω δορυφορική εικόνα (Εικόνα 2) που ελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής 25/01 δείχνει τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού που μας επηρέασε με κόκκινο “L”, καθώς και τις μεγάλες ποσότητες σκόνης που ανυψώθηκαν από τις ακτές της Λιβύης και κινήθηκαν προς τη χώρα μας.

Το Σάββατο 26/01, αναμένονται βροχές, καταιγίδες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές, και χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Τα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο, και έως το βράδυ θα εξασθενήσουν. Πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης υπάρχει και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Την Κυριακή 27/01 βροχές αναμένονται κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση το Σαββάτο και τις πρώτες ώρες της Κυριακής, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι που το Σάββατο στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 8 μποφόρ, θα εξασθενήσουν την Κυριακή και δεν θα ξεπερνούν τα 6 και τοπικά τα 7 μποφόρ.

Στο πρώτο μέρος του βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού και την πνοή των ανέμων έως το βράδυ του Σαββάτου 26/01, ενώ στο δεύτερο μέρος φαίνεται η κατανομή του υετού (βροχή/χαλάζι/χιόνι), σε σχέση με τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού.

Πηγή meteo.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter