Υποχωρητικοί ως κυβέρνηση, «πατριώτες» ως αντιπολίτευση

Υποχωρητικοί ως κυβέρνηση, «πατριώτες» ως αντιπολίτευση

Η σημερινή κατά πολλούς έως και παθητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκώς αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα έρχεται αναμφίβολα σε πλήρη αντίθεση με όσα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διαδήλωναν για τα εθνικά θέματα στα χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα. 

Σε μια επίσης τεταμένη περίοδο κατά την οποία η Αγκυρα κλιμάκωνε την προκλητικότητά της προσπαθώντας να εφαρμόσει το λεγόμενο δόγμα των δυόμισι πολέμων (ένα μέτωπο στα ανατολικά, ένα στα δυτικά και μισό στο εσωτερικό της απέναντι στους Κούρδους), οι Ελληνες πολιτικοί εκπρόσωποι της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης έβλεπαν στον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον άνθρωπο που ξεπουλούσε έως και τη Μακεδονία για να εξασφαλίσει τη μη περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Εναγκαλισμός με ακροδεξιά στοιχεία 

Η Νέα Δημοκρατία είχε καβαλήσει για τα καλά το άρμα του εθνολαϊκισμού αγκαλιάζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και ακροδεξιά στοιχεία με τα οποία δεν δίσταζε να διαδηλώνει κόντρα στη συμφωνία των Πρεσπών. Ο εναγκαλισμός της σημερινής κυβερνώσας παράταξης –στελέχη της οποίας καλούν σήμερα την αντιπολίτευση να μη σηκώνει τους τόνους στα εθνικά θέματα– με λαϊκιστές της άκρας Δεξιάς αποτυπώθηκε σε πλείστες όσες περιπτώσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει μιλήσει σε συνέντευξή του στον Σκάι και στον Γιώργο Αυτιά για εθνικές υποχωρήσεις. 

Ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργούσε στα εθνικά θέματα είναι ασφαλώς η στάση της κατά τη διαπραγμάτευση και βεβαίως μετά την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία επιλύθηκε έπειτα από δεκαετίες το μακεδονικό ζήτημα. Αν και μπορεί κανείς να θυμηθεί πολλές περιπτώσεις στελεχών της σημερινής κυβερνώσας παράταξης να βάλλουν κατά της συμφωνίας, μεγαλύτερη εντύπωση είχε προκαλέσει η δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και σε τηλεοπτική συνέντευξή του περί ανταλλαγής της Μακεδονίας με τις συντάξεις. 

Ο σημερινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει συγκεκριμένα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Αλ. Τσίπρας αντάλλαξε το μακεδονικό με τις συντάξεις, προσθέτοντας ότι στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει επιπλέον από το βήμα της Βουλής απευθυνόμενος στον τέως πρωθυπουργό: «Ανταλλάξατε το σκοπιανό με τη μη περικοπή των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να ψηφίσετε με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό είναι το εισιτήριο που ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Στις Πρέσπες που υπογράψατε την εθνική υποχώρηση και στην Ιθάκη τη δήθεν έξοδο από τα μνημόνια». 

Στην ίδια ομιλία του ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προσθέσει ότι «δεν συμφωνούμε με το σύνθημα “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία” γιατί μόνοι σας το κάνατε, όλοι οι υπόλοιποι διαφωνήσαμε». Το μακεδονικό δεν είναι ασφαλώς το μοναδικό παράδειγμα. Αλησμόνητη θα μείνει για παράδειγμα η αποστροφή του σημερινού βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Κυρανάκη περί προκλήσεων από την πλευρά της Ελλάδας στο Αιγαίο. Στην ΕΡΤ συγκεκριμένα ο Κ. Κυρανάκης είχε πει: «Οταν ο κ. Καμμένος, ο υπουργός σας, έχει μια συγκεκριμένη προκλητικότητα στο Αιγαίο, αυτό έχει αποτελέσματα». Ο σημερινός βουλευτής είχε καλέσει μάλιστα την τότε κυβέρνηση να μην παίζει παιχνίδια, όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει, στο Αιγαίο.

Αμφισβήτηση από Σταμάτη της εξωτερικής πολιτικής 

Δήλωση αμφισβήτησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχε κάνει και ο βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης. Καλεσμένος στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου προέδρου περί επικοινωνίας του με τον Αλ. Τσίπρα και δήθεν δέσμευση του τέως πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην Τουρκία τους οκτώ αυτομολήσαντες αξιωματικούς (στους οποίους τελικά δόθηκε πολιτικό άσυλο), ο Δ. Σταμάτης είχε δηλώσει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρόμοια ρητορική χρησιμοποιούσαν στελέχη της ΝΔ και στην περίπτωση της σύλληψης από την Τουρκία των δύο Ελλήνων στρατιωτών που από λάθος είχαν περάσει πεζή στην Τουρκία. Είναι χαρακτηριστικά τα «τιτιβίσματα» του Αδωνη Γεωργιάδη στο Twitter μέσω των οποίων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δήλωνε ανήσυχος διότι σύμφωνα με το σκεπτικό του «ο Ερντογάν κρατάει αιχμαλώτους και απειλεί τον ΠτΔ ότι θα μας ξαναπετάξει στη θάλασσα και εμείς έχουμε μια κυβέρνηση που όταν δεν ασχολείται με σκευωρίες κατά των αντιπάλων της αφήνει τη χώρα μας στην απόλυτη παρακμή σε όλα τα επίπεδα». Είναι ασφαλώς ενδιαφέρων και ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ είχε σχολιάσει την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον χειμώνα του 2017. 

Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση καταλόγιζε μέσω διαρροών στην κυβέρνηση «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας», ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωνε ότι «η πατρίδα μας δεν κέρδισε τίποτα το ουσιαστικό από την επίσκεψη Ερντογάν». Τέλος ο τότε αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος είχε αναφέρει ότι η επίσκεψη Ερντογάν θα μείνει στην Ιστορία ως η επίσκεψη που «τραυμάτισε» και δεν «θεράπευσε», προσθέτοντας πως χάθηκε μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης του κλίματος και κάποιοι στην κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter