Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Βουλιάζουν» οι ανδρικές φυλακές της χώρας

Υπουργείο Δικαιοσύνης: «Βουλιάζουν» οι ανδρικές φυλακές της χώρας

«Βουλιάζουν οι φυλακές ανδρών της χώρας». Αυτό προέκυψε από έρευνα – μελέτη για την χωρητικότητα των ελληνικών φυλακών,

που πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά, από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αν και από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι θέσεις κράτησης σε φυλακές είναι συνολικά 9.815 (επί συνόλου κρατουμένων 9.573), υφίσταται υπερπλήρωση σε φυλακές κράτησης ενηλίκων ανδρών. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, η αποτύπωση της χωρητικότητας των ελληνικών φυλακών έγινε με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές (4 τ.μ. ανά κρατούμενο) και τα υφιστάμενα κτιριακά δεδομένα, ώστε να δίνει την πραγματική εικόνα των χώρων κράτησης και έτσι να συμβάλει στην διαχείριση του πληθυσμού των κρατουμένων.

Στη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτ.Φυτράκη, με την οποία ενημερώνονται όλοι οι αρμόδιοι φορείς, γίνεται για πρώτη φορά, σαφής διαχωρισμός των επιμέρους κατηγοριών θέσεων κράτησης, καθώς αυτές διατίθενται αποκλειστικά στην εκάστοτε συγκεκριμένη κατηγορία κρατουμένων. Ειδικότερα, βρέθηκαν 7.512 θέσεις για άντρες, 325 θέσεις για νέους και ανηλίκους, 769 θέσεις για γυναίκες, 1029 θέσεις σε αγροτικές φυλακές και 180 θέσεις για απεξάρτηση. 

Η αποφυγή του υπερπληθυσμού στις φυλακές αποτελεί σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τόσο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και για τη διατήρηση όρων ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας σε αυτές. Η διάθεση του ελάχιστου, ανά κρατούμενο, χώρου, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συνθήκες κράτησης, την παροχή ψυχοκοινωνικής στήριξης, δημιουργικής απασχόλησης, εκπαίδευσης των κρατουμένων, αλλά και η ενίσχυση της σωφρονιστικής διοίκησης και η επιμόρφωση του προσωπικού, επιβάλλονται από διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, με στόχο την ομαλή επανένταξη και την πρόληψη της υποτροπής.

Αποτελεί άλλωστε, κοινή παραδοχή, ότι η ανθρώπινη και δίκαιη μεταχείριση των κρατουμένων συμβάλλει αποφασιστικά στην αντεγκληματική πολιτική. Τα στοιχεία της έρευνας θα υπάρχουν στον ιστότοπο του Υπουργείου και θα επικαιροποιούνται, τακτικά, ως προς τον αριθμό κρατουμένων, αλλά και τις διαθέσιμες θέσεις κράτησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter