Υπουργείο Δικαιοσύνης: Τα επόμενα βήματα προς την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Τα επόμενα βήματα προς την επαναλειτουργία των δικαστηρίων

Το χρονοδιάγραμμα των νέων διαδικασιών που εκκινούν σταδιακά την _x000D_
λειτουργία της Δικαιοσύνης, παρουσίασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, που _x000D_
παρέστη στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, οι εργασίες στα δικαστήρια ξεκινούν σταδιακά ως εξής:

Από τις 6 Μαΐου επανέρχεται σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στη Διοικητική Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να εμφανισθούν στο ακροατήριο.

Περαιτέρω, προς διευκόλυνση των δικηγόρων και των διαδίκων προβλέφθηκε, με ΠΝΠ, η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής της ως άνω δήλωσης, καθώς και η παράταση των προθεσμιών για την νομιμοποίησή τους, την υποβολή υπομνημάτων κ.λπ.

Παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλες οι διαδικασίες παροχής επείγουσας προσωρινής δικαστικής προστασίας και να δημοσιεύονται αποφάσεις και πρακτικά επεξεργασίας. Ενόψει των ανωτέρω, σύμφωνα με τον υπουργό, το επόμενο βήμα δεν μπορεί παρά να είναι η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της διοικητικής δικαιοσύνης στο σύνολό της, την 1η Ιουνίου. Ως προς την Πολιτική Δικαιοσύνη, έχει προχωρήσει η επέκταση της ψηφιοποίησης της δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική παραλαβή πιστοποιητικών που εκδίδονται από τα δικαστήρια, προκειμένου να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός στις Γραμματείες τους.

Για τον ίδιο σκοπό έχει δρομολογηθεί η ηλεκτρονική χορήγηση των αποφάσεων που έχουν ήδη δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας.

Την 1η Ιουνίου προγραμματίζεται να ξεκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων Ασφαλιστικών Μέτρων. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, εκκινεί η εκδίκαση υποθέσεων της Τακτικής Διαδικασίας, η οποία διεξάγεται εγγράφως και, επομένως, οι διάδικοι δε χρειάζεται να εμφανισθούν στο ακροατήριο. Για τις Ειδικές Διαδικασίες, σχεδιάζεται παράλληλα από 1η Ιουνίου η προσωρινή επέκταση της έγγραφης διαδικασίας. Αναφορικά με την Ποινική Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα πραγματοποιείται η εκδίκαση συγκεκριμένων αυτόφωρων πλημμελημάτων, καθώς και η εκδίκαση κακουργημάτων που αφορούν προσωρινά κρατούμενους κατηγορούμενους, για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης, καθώς και εκείνων, στα οποία ο χρόνος παραγραφής συμπληρώνεται μέχρι την 31.01.2021.

Μετά τις 15/6 στόχος είναι η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων. Όσον αφορά την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, η ημερομηνία επανέναρξης της πλήρους λειτουργίας της με τη φυσική παρουσία τόσο των σπουδαστών όσο και των διδασκόντων, ορίζεται η 2α Ιουνίου, τηρουμένων και εδώ των προαναφερθέντων υγειονομικών όρων. Για το σκοπό αυτό, σχεδιάζεται η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας της Σχολής, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διενέργεια μαθημάτων όλη την ημέρα και να περιοριστεί ο αριθμός των ατόμων που θα βρίσκονται ταυτόχρονα εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής.

Τέλος, διατηρείται η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης των μαθημάτων σε περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι από τους σπουδαστές παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Σχετικά με τα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά Γραφεία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει τη συνεργασία με την ΚΕΔΕ για τη συνδρομή της Δημοτικής Αστυνομίας στην τήρηση της τάξης και των αναγκαίων αποστάσεων που οφείλει να τηρεί το συναλλασσόμενο κοινό. Οι υπηρεσίες του υπουργείου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους Προϊσταμένους των Υποθηκοφυλακείων για την παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Σχετικά με το προσωπικό, σχεδιάζεται η λειτουργία των Γραμματειών, προκειμένου να διευθετηθούν τα εκκρεμή ζητήματα και να υποστηριχθεί η ομαλή διεξαγωγή όλων των δικών από Ιουνίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter