Υπουργείο Ναυτιλίας: Η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία για τα τουριστικά σκάφη

Υπουργείο Ναυτιλίας: Η Τουρκία να σεβαστεί τη συμφωνία για τα τουριστικά σκάφη

Παραμένει ανοιχτός ο διάλογος με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων διαβεβαιώνει το Υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε με τα τουριστικά πλοία από τη γείτονα χώρα.

Προϋπόθεση του διαλόγου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, είναι ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικών σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα – Port State Control).

Η ομαλή ροή τουριστικών, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνία μεταξύ των λαών τους, αναφέρεται.

Προβληματισμός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από την απόφαση της Άγκυρας

Η άμεση απαγόρευση απόπλου προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών και η από 12 Οκτωβρίου απαγόρευση των δρομολογίων από τα τουρκικά λιμάνια προς τα ελληνικά νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία που ανακοίνωσε χθες ο Τούρκος υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών Αχμέτ Αρσλάν προκάλεσε τις άμεσες και έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου και μετέφερε την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου. «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πολλά τουρκικά σκάφη παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αρκετά παράνομα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα πλοία να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας», υποστήριξε μιλώντας πριν λίγο στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, ο κ. Χατζηκυριάκος και επισήμανε:

«Η τουρκική αγορά ήταν μια από τις πιο δυνατές για το νησί της Λέσβου και φέτος ενίσχυσε σημαντικά τον τουρισμό μας. Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έμειναν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση- υπάρχει αναταραχή και στα νησιά, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση».

Κι ενώ στη Σάμο ήδη Έλληνας πλοιοκτήτης, εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς την Τουρκία όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου Δημήτρης Κασμιρλής, μιλώντας και αυτός στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, τόνισε: «Αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση γιατί δεν συμφέρει και στους ίδιους τους Τούρκους, καθώς η οικονομία πολλών παραλιακών πόλεων στηρίζεται σ΄ αυτή την συνεργασία».

Ο κ. Κασμιρλής ανέφερε πως αν τελικά ισχύσει μια τέτοια απόφαση θα υπάρξει πρόβλημα στη Σάμο καθώς η τουρκική αγορά ήταν ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη. «Όμως θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλες αγορές, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στην Τουρκία γιατί είναι απρόβλεπτη» κατέληξε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter