Υπουργείο Οικογένειας με οικουμενική ομοφωνία

Υπουργείο Οικογένειας με οικουμενική ομοφωνία

Πρόβα συγκλίσεων με επίκεντρο το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μέσω του πορίσματος της επιτροπής της Βουλής για την πληθυσμιακή συρρίκνωση.

Η αναζήτηση του… αντίδοτου στη δημογραφική γήρανση της χώρας μας συνάντησε την πολιτική συναίνεση. Μέσω του πορίσματος της επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση της πληθυσμιακής συρρίκνωσης έλαβε σχεδόν… οικουμενικό χαρακτήρα ο πραγματισμός των μεταρρυθμιστικών λύσεων.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση άφησαν για λίγο έξω από την πολιτική γκαρνταρόμπα τους την πόλωση και εμφανίστηκαν σαν να προβάρουν, με επίκεντρο το δημογραφικό, συγκλίσεις της ρεαλπολιτίκ της μεταμνημονιακής περιόδου. Με αναπτυξιακό πατρόν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ κατά τη λεγόμενη τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τα μέτρα κατά της μείωσης των γεννήσεων και της μετανάστευσης νέων παραγωγικών ηλικιών αποκτούν χαρακτήρα επείγουσας ανάγκης. Στο φόντο (ανέγγιχτες επί της ουσίας) βρίσκονται οι κυρίαρχες καπιταλιστικές πολιτικές που διαλύουν οικογένειες και ζωές. Με την απειλή της ακροδεξιάς επί θύραις (ή σωστότερα εντός κυβερνήσεων ΕΕ) επιχειρείται και στη χώρα μας να αποσπαστεί η σελίδα του «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» από τη φαιά ατζέντα. Ετσι η ενίσχυση της οικογένειας, η αντιστροφή της πληθυσμιακής γήρανσης, η αξιοποίηση των μεταναστευτικών ροών για εργατικά χέρια, η παύση του brain drain των νέων υψηλού εκπαιδευτικού επιπέδου εντάσσονται πλέον ως «πάνδημο αίτημα» του διευρυμένου προοδευτικού (και αυτοπροσδιοριζόμενου ως τέτοιου, κατά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα) χώρου με κοινωνικό πρόσημο. Κι όλα αυτά βέβαια την ίδια ώρα που το επιχειρηματικό κεφάλαιο στην ΕΕ προετοιμάζει βολικό πεδίο δράσης με ιδιωτική ασφάλιση, αύξηση του εργασιακού βίου, συνταξιοδοτικά όρια προς τα πάνω, μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών στην παραγωγή κ.ο.κ.

Τάραξε τα νερά

Σαν βότσαλο που έπεσε στη λίμνη και τάραξε τα νερά έμοιαζε η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για ίδρυση υπουργείου Οικογένειας! Εκ των εμβληματικών στελεχών, που κατά καιρούς κατηγορείται λόγω των θέσεων που αναπτύσσει σαν εκφραστής «εθνομηδενιστικών» (ή και κοσμοπολίτικων) απόψεων και από την αντίστροφη πλευρά προβάλλεται ως αντίπαλος του εθνολαϊκισμού… Αυτήν τη φορά το μήνυμα που εξέπεμψε ήταν ότι οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν πρέπει να τα εμποδίσουν να επιχειρήσουν μια μίνιμουμ συναίνεση για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος και την υλοποίηση πολιτικών για το παιδί και την οικογένεια. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι άσκησε κριτική και σε εκείνους οι οποίοι, καθώς «σωστά απεχθάνονται τον βαθύ συντηρητισμό και την πατριδοκαπηλία της άκρας Δεξιάς», τείνουν να υποτιμούν το πρόβλημα «παραγνωρίζοντας ότι το δημογραφικό είναι, πέρα από εθνικό, και μείζον κοινωνικό θέμα». Κάποιοι θεώρησαν ότι ήταν εσωκομματικό καμπανάκι σε κάποια στελέχη των 53+…

Ομως η κίνηση Φίλη κουμπώνει με τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλ. Τσίπρα όχι μόνο να διευρύνει το ακροατήριο του κυβερνώντος κόμματος αλλά και να ανοίξει τη βεντάλια των συμμαχιών για την επόμενη μέρα και μετεκλογικά. Επιχειρείται και να σπάσουν «στεγανά» και να αποδυναμωθούν συντηρητικοί και ακροδεξιοί κύκλοι. Το ζήτημα έχει λάβει νέες διαστάσεις μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Και όχι μόνο. Μόλις πριν από έναν χρόνο εθνικιστές στην Ελλάδα έκαναν παιχνίδι κοιτάζοντας προς την Ιταλία του Ματέο Σαλβίνι. Εγινε πανηγύρι στο σκοτεινό διαδίκτυο όταν τον Ιούνιο του 2018 ανακοινώθηκε η σύνθεση της ιταλικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Τζουζέπε Κόντε και αντιπρόεδρο τον επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Σαλβίνι (υπουργός Εσωτερικών). Τότε ιδρύθηκε υπουργείο για την Οικογένεια στην Ιταλία, με υπουργό τον προερχόμενο από τη Λέγκα Λορέντσο Φοντάνα (είναι ο ίδιος υπουργός που είχε ζητήσει να καταργηθεί αντιρατσιστικός νόμος που προ δεκαεξαετίας είχε οδηγήσει στη διάλυση νεοφασιστικών μορφωμάτων).

Εστειλε μήνυμα

Φαίνεται πως ύστερα από εννιά χρόνια μνημονίων ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μήνυμα διά του Φίλη ότι η Αριστερά οφείλει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για την οικογένεια, με βάση το αξιακό, ιδεολογικό και πολιτικό της οπλοστάσιο.

Πεδίον συναίνεσης λαμπρόν… Ηδη τον Μάιο του 2018 ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, είχε αναφερθεί σε μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων με πολιτικές που να συντονίζονται από ένα υπουργείο Οικογένειας και Δημογραφίας. Το ίδιο πρότεινε στο τέλος Ιανουαρίου 2019 στη Λάρισα το στέλεχος της ΝΔ Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και αρχές Φεβρουαρίου 2019 ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γερμανίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι η Γερμανία διαθέτει υπουργείο Οικογένειας και ήδη συνεργάζεται με τη χώρα μας και με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου υλοποιώντας Ειδικό Πρόγραμμα για τη στήριξη των Ελληνογερμανικών Ανταλλαγών Νέων. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο του 2018, με την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κυρώθηκε (ΦΕΚ Α΄ 167/2018) η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας και του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικογένειας, Τρίτης Ηλικίας, Γυναικών και Νεολαίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για την ίδρυση ενός ελληνογερμανικού ιδρύματος νεολαίας.

Ο καθηγητής Δρεττάκης

Με επίκεντρο το πόρισμα της διακομματικής για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος ακούστηκε ηχηρά το όνομα ενός προσώπου από το παρελθόν, το οποίο συνδέει την εποχή της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον ενιαίο Συνασπισμό της δεκαετίας του ’90. Στον οικονομολόγο και πανεπιστημιακό Μανόλη Δρεττάκη –πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ (1981-1983), πρώην βουλευτή ΚΚΕ (1985-1989), πρώην βουλευτή του Συνασπισμού (19891990) – αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής σχετικά με τη μελέτη του. Οι προεκλογικοί συνειρμοί δεν έλειψαν, φτάνοντας μέχρι το ενδεχόμενο να προταθεί στον οικονομολόγο θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή να αναλάβει ρόλο στα πολιτικά τεκταινόμενα, περιλαμβανομένων πρωτοβουλιών περί του δημογραφικού…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter