Υπουργικό συμβούλιο δικαιολογιών, επίθεσης στην αντιπολίτευση και… κανονικότητας Κεραμέως

Υπουργικό συμβούλιο δικαιολογιών, επίθεσης στην αντιπολίτευση και… κανονικότητας Κεραμέως

Με «βρεγμένη γάτα» θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει τον πρωθυπουργό κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, όπου απευθύνθηκε για πρώτη φορά δημόσια μετά το φιάσκο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πασχίζοντας ξανά να χαμηλώσει τον πήχη για την κυβέρνησή του απέναντι στην επέλαση της ακρίβειας.

Με τον ενθουσιασμό που τον χαρακτήριζε την περασμένη εβδομάδα και την προσμονή σε ευρωπαϊκές αποφάσεις που θα τον βγάλουν από το αδιέξοδο των εγχώριων πολιτικών του να έχουν πλέον εκλείψει εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, το τρίτο μέσα στον Μάρτιο, παρά τον αρχικό προγραμματισμό για μία συνεδρίαση κάθε μήνα. Χωρίς τις κορόνες του τύπου «είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία» και τις υποσχέσεις για «πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης» που αποδείχτηκε ήδη εξόχως ανεπαρκές, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η παρουσία του στο ευρωπαϊκό επίπεδο την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας στις δικαιολογίες και τις επιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

«Μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που στον διεθνή και ελληνικό Τύπο δημοσιεύονται οι αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για πακέτο μέτρων 16 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και προσφύγων, μετά την εξαίρεση που έλαβε η Ισπανία μαζί με την Πορτογαλία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

«Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων. Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους» επέμεινε να δικαιολογείται ο πρωθυπουργός, ο οποίος σε αντίθεση με όσα υπαινίχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη Δευτέρα για την απειλή «βέτο» του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δεν έκανε καμία ευθεία αναφορά στις «πρωτοβουλίες» του.

Αντί αυτού, επανέλαβε τετριμένες διαπιστώσεις όπως ότι «τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες διευθετήσεις, απαιτούν όμως ταυτόχρονα και σημαντικές εθνικές παρεμβάσεις», με αναφορές στην ανάγκη αντικατάστασης του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές, καθώς και στον «πρωταγωνιστικό ρόλο» που μπορεί να παίξει η χώρα μας στον νέο ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου. Ακόμα, για μία ακόμα φορά έδειξε την Ευρώπη για δραστικές λύσεις, όπως για την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου, καθώς και πως «στο τραπέζι βρίσκεται η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου».

«Προφανώς και είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας, αλλά οι παρεμβάσεις στήριξης -για τις οποίες έχουμε ήδη πάρει αποφάσεις- είναι από τις πιο δυναμικές και από τις πιο πολυεπίπεδες σε ολόκληρη την Ευρώπη» συμπλήρωσε στη συνέχεια, επιμένοντας να προσπαθεί να αποσείσει τις δικές του ευθύνες.

Στην προσπάθεια δε αυτή, αφού αναφέρθηκε επιδερμικά στις «δεσμεύσεις» για την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, επιτέθηκε για μία ακόμα φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που θα φορολογηθούν «δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει».

«Ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα, με την κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα, με την επιδότηση των καυσίμων και φυσικά με ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας» συνόψισε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησής του που φτάνουν μετά βίας τα 4 δισ. ευρώ, ενώ αναφορά έκανε και στους επισιτιστικούς κινδύνους, για τους οποίους επιμένει να είναι και ο ίδιος καθησυχαστικός.

«Προς το παρόν όμως δύο είναι οι βεβαιότητες. Πρώτον, έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και δεύτερον, οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας» υποστήριξε, με λακωνικές αναφορές στα ζητήματα που ήδη υπάρχουν στα αποθέματα ηλιελαίου, καθώς και στα αγροτικά, για λιπάσματα και ζωοτροφές, για τα οποία άφησε ανοιχτό να υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ήταν εξαιρετικά φειδωλός για τα επόμενα σχέδια αναφορικά με τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά και για τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου, καθώς και αυτής του ΝΑΤΟ. Ερωτήματα έμειναν αναπάντητα και για την πρόσκληση στον Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, καθώς η «συζήτηση για αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας» αναμφίβολα θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα.

Νέο νομοσχέδιο για ΑΕΙ μέσα στον πόλεμο

Βέβαια, η ακρίβεια και η ανασφάλεια που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν ούτε σε αυτή τη συγκυρία αρκετά για να φρενάρουν τα νεοφιλελεύθερα σχέδια της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις της στα συμφέροντα, συνεπώς αμέσως μετά αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την «ποιοτική, ουσιαστική αναβάθμιση των πανεπιστημίων».

Παρουσιάζοντας ένα νομοσχέδιο για το οποίο υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις των πανεπιστημιακών καθηγητών μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ), έχουν εκφραστεί έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση, και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση 70 σημείων, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «σημαντικότατες ρυθμίσεις που δίνουν βάρος από τη μία στην ποιότητα των σπουδών και από την άλλη στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας. Δίνουν βάρος στη συνεργασία των ιδρυμάτων μεταξύ τους, αλλά και με οργανισμούς του εξωτερικού».

Ακόμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο ρυθμίζει τα της αναγνώρισης των πτυχίων αλλοδαπής, μια ανοιχτή πληγή για αρκετούς «αρίστους» της κυβέρνησής του, και άλλα επαγγελματικά ζητήματα.

«Η παιδεία ήταν πάντα στη χώρα μας, η δημόσια παιδεία, βασικός ιμάντας κοινωνικής κινητικότητας. Οφείλει να παρέχει σε όλους πραγματικά εφόδια προόδου. Και θα έλεγα ότι είναι και ένα πεδίο που δοκιμάζεται τελικά η φιλελεύθερη σκέψη απέναντι στο δόγμα της καθήλωσης. Και γι’ αυτό και η μεταρρυθμιστική αυτή τομή έχει τόσο μεγάλη σημασία» υποστήριξε ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter