Υπουργικό συμβούλιο πλήρους υποταγής στον Μητσοτάκη

Υπουργικό συμβούλιο πλήρους υποταγής στον Μητσοτάκη

Ούτε ένας, ούτε δύο, ούτε τρεις αλλά περισσότεροι από δέκα είναι οι υπουργοί και υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης που έλαβαν τα οφίτσια τους ως αποτέλεσμα της μανιασμένης και επιθετικής τους προεκλογικής εκστρατείας. Από τον Κώστα Κυρανάκη μέχρι τον Δημήτρη Καιρίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε πως στο υπουργικό του συμβούλιο δεν τοποθέτησε «τους καλύτερους» αλλά εκείνους και εκείνους που τον έπεισαν πως θα λογοδοτούν μόνο στον ίδιο και θα είναι του απόλυτου ελέγχου του.

Σε ένα από τα μεγαλύτερα υπουργικά σχήματα κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, καθώς συνολικά οι υπουργοί, υφυπουργοί και αναπληρωτές φτάνουν τους 60, με τις 15 εκ των θέσεων να καταλαμβάνονται από γυναίκες. Άλλωστε, μόλις το περασμένο Σάββατο, στη χαλαρή κουβέντα με δημοσιογράφους, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας καταφερόταν κατά των «μικρών και ευέλικτων σχημάτων», καθώς υποστήριζε πως «δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

Διαβάστε επίσης: H σύνθεση της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη των 60 υπουργών και υφυπουργών

Σε κάθε περίπτωση, τα πρόσωπα που επέλεξε περισσότερο περιγράφονται ως οι εκλεκτοί του ίδιου και της οικογένειας παρά «εκείνοι που κάνουν για τη δουλειά». Σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, τα στελέχη που έλαβαν χαρτοφυλάκιο υπουργού ή υφυπουργού διακρίθηκαν την προηγούμενη περίοδο κυρίως για την υποτέλειά τους στο πρόσωπο του αρχηγού.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των «ανθρώπων Μητσοτάκη» στο νέο υπουργικό σχήμα είναι η παρουσία του Γιώργου Φλωρίδη στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ένα πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μάλιστα επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας στο παρελθόν, που το τελευταίο διάστημα δηλώνει τυφλή υποταγή στο σύστημα Μητσοτάκη. Το όνομά του «έπαιξε» με αφορμή την χυδαία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων του στη Ροδόπη, και σύντομα «πήγε ταμείο».

Το ίδιο ισχύει και για σειρά γαλάζιων στελεχών. Κάπως έτσι, ο Δημήτρης Καιρίδης έλαβε το χρίσμα του υπουργού μετανάστευσης και Ασύλου, η Σοφία Ζαχαράκη του νεοσυσταθέντος υπουργείου Οικογενειακής Πολιτικής, αλλά και σειρά υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι, μεταξύ άλλων, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, εκ των στενότερων διπλωματικών συμβούλων του Κυρ. Μητσοτάκη, που μετά από σύντομη θητεία ως πρέσβειρα στην Ουάσιγκτον, επιστρέφει ως υφυπουργός του Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης λαμβάνει θέση υφυπουργού στο υπουργείο Άμυνας, αφού στην προηγούμενη Βουλή φρόντισε ως πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές να επιβάλλει γενικό σιωπητήριο διά του απορρήτου.

Ακόμα, η εκλεκτή Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνει αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, ως επιτετραμμένη του Μεγάρου Μαξίμου κάτω από τον -επίσης εκλεκτό- Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο Βασίλης Σπανάκης που… όργωσε τον Νότιο Τομέα και επιδόθηκε σε άνευ προηγουμένου στρατολόγηση ψηφοφόρων, θα βρεθεί στο πλευρό του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Εργασίας. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αν και καλείται να αναλάβει νευραλγικό υπουργείο, μάλλον ανταμείβεται για τις υπηρεσίες εκβιασμού των εργαζόμενων που προσέφερε με το «viral» βίντεο από τα γραφεία της ασφαλιστικής, λίγο πριν τις πρώτες εκλογές.

Ένα ακόμα παράδειγμα ανταμοιβής είναι αυτό του Κώστα Κυρανάκη, που από την πρώτη τετραετία πλειοδοτούσε σε επιθέσεις και τοξικότητα κατά της αντιπολίτευσης, όμως σειρά «λαθών» του δεν άφησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη να τον προωθήσει νωρίτερα. Τώρα, έπειτα από μία ακόμα επιθετική προεκλογική περίοδο, λαμβάνει χαρτοφυλάκιο υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ακόμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβραβεύει τη Λίνα Μενδώνη και τη Σοφία Βούλτεψη, με παραμονή στις θέσεις υπουργού Πολιτισμού και υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αντίστοιχα.

Υπουργοποίηση επιβράβευσης έρχεται και για ένα πρόσωπο που έτσι κι αλλιώς εκτιμάει ο Κυρ. Μητσοτάκης, αυτό του Χρήστου Τριαντόπουλου, που είχε αναλάβει περιπτώσεις όπως την αντιμετώπιση των αιτημάτων των κατοίκων στην Εύβοια, και φυσικά των κρατικών αποζημιώσεων. Τώρα λαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού στο υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας.

Επιβράβευση και για τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Ελληνικό Μετρό που «έκανε τη δουλειά» του σπασίματος των αρχαίων στη Θεσσαλονίκη, σήμερα αναβαθμίζεται σε υφυπουργός στο Υποδομών και Μεταφορών. Παρομοίως και με την περίπτωση του Μάριου Θεμιστοκλέους, που την προηγούμενη περίοδο ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πανδημία, και τώρα προωθείται σε θέση υφυπουργού.

Μπορεί ο στόχος της «ασφαλούς αυτοδυναμίας» να εξυπηρετήθηκε ελαφρώς τελικά, με την Νέα Δημοκρατία να καταφέρνει μόλις μία έδρα λιγότερη από το 2019, όμως αναφορικά με το υπουργικό του συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης προχώρησε με λογική «μπετοναρίσματος», καθώς τα πρόσωπα με σοβαρές επιρροές από τις υπόλοιπες «φυλές» του Μοσχάτου είναι ελάχιστα. Ακόμα και αυτά, όπως ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και η Όλγα Κεφαλογιάννη, δέχονται το υπουργικό χαρτοφυλάκιο ως «ευκαιρία», δηλώνοντας και αυτοί με τη σειρά τους υποταγή στο πρόσωπο του αρχηγού.

Ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο αφορά το γεγονός πως περισσότερο από το ένα τρίτο του σχήματος 60 προσώπων, συγκεκριμένα οι 21 είναι πρόσωπα που δεν διεκδίκησαν την ψήφο των πολιτών. Μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών, εκτός της τριανδρίας Σκέρτσου, Παπασταύρου, Μπρατάκου στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο Γιώργος Φλωρίδης στο Δικαιοσύνης, ο Θεόδωρος Λιβάνιος και η Βιβή Χαραλαμπογιάννη ως υφυπουργοί στο Εσωτερικών και άλλοι.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter