Υπουργοί Μητσοτάκη για μέτρα ΔΕΘ: Εξειδανίκευση της οικονομίας και ανέφικτοι στόχοι για το μέλλον

Υπουργοί Μητσοτάκη για μέτρα ΔΕΘ: Εξειδανίκευση της οικονομίας και ανέφικτοι στόχοι για το μέλλον

Μπορείς να θεραπεύσεις τον καρκίνο με ασπιρίνες;

Μπορεί το «θαυματουργό» νερό του Καματερού να δώσει λύση στην επάρατη νόσο;

Οι ερωτήσεις είναι βέβαια ρητορικές αλλά περιγράφουν θαυμάσια το νέο αφήγημα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις παθογένειες που έχει σωρεύσει το σώμα της ελληνικής κοινωνίας η ανέμελη διαχείριση τους σε οικονομία και πανδημία…

Κάπως έτσι και με το σύνθημα «Η Ελλάδα αλλάζει», τη σκυτάλη της κοροϊδια, μετά την ομιλία Μητσοτάκη το Σάββατο στη ΔΕΘ και τη συνέντευξη τύπου με τις στημένες δημοσιογραφικές ερωτήσεις της επόμενης ημέρας (γιατί άραγε δεν επιτράπηκε ερώτηση στο Documento;), έλαβαν σήμερα οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων…

Υπό το πρίσμα της δήθεν εξειδίκευσης των μέτρων οι Σταϊκούρας, Σκρέκας και Σκυλακάκης, προχώρησαν σε μία εξιδανικευμένη αφήγηση για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της διετίας 2020-2021 και με μια περιγραφή έξι φιλόδοξων (στα όρια της ματαιοδοξίας) κυβερνητικών στόχων για το μέλλον…

Βέβαια δεν δίστασαν (άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορα, το έχει πράξει ο Κ. Μητσοτάκης με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης που τα εμφάνισε 72 δις ευρώ προσθέτοντας τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ που είχε συμφωνήσει η Κυβέρνηση Τσίπρα και βέβαια με τα κονδύλια στήριξης της οικονομίας από την πανδημία που άλλα λένε στις δηλώσεις και άλλα εντάσσουν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού) να «πετάξουν» ατάκτως ερριμμένα νούμερα για να πείσουν ότι πήραν μέτρα για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας…

Χειρότερος όλων υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας – που μέχρι πριν τρεις εβδομάδες υποστήριζε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στο ρεύμα – εξειδικεύοντας τα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στην εκρηκτική αύξηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης, άρχισε ξαφνικά να μιλάει για ένα δήθεν «ολοκληρωμένο σχέδιο» της κυβέρνησης.

Μάλιστα για να δώσει φανταχτερό τόνο σε όσα υποστηρίζει το κυβενρητικό επικοινωνιακό αφήγημα αποκάλυψε έμπλεος περηφάνιας ότι «είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωράμε στη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Στήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση, για να απομειώσουμε δραστικά ή και να μηδενίσουμε τις αναμενόμενες αυξήσεις στο ρεύμα σε όλους τους καταναλωτές έως το τέλος του έτους».

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερου πλούτου και τη δίκαιη κατανομή αυτού. Την τελευταία διετία, πετύχαμε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους», είπε χαρακτηριστικά ο Χρ Σταϊκούρας, ανοίγοντας την παρουσία εξειδίκευσης των μέτρων και πρόσθεσε ότι «αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 να διαμορφώνεται στο 5,9%, καλύπτοντας περισσότερο από τα δύο τρίτα της ύφεσης του 2020».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, με τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη στήριξη της οικονομίας την περίοδο 2020-2022 θα φτάσει σε 42,7 δισ. ευρώ, η συνολική στήριξη για το 2021 θα ανέλθει στα 16.6 δις ευρώ ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, παράλληλα με την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, θα ληφθούν μέτρα ύψους 4 δις ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν:

• Την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021
• Την επέκταση του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» για τρεις μήνες
• Την επέκταση του προγράμματος στήριξης 100.000 θέσεων εργασίας κατά 50.000 θέσεις εργασίας
• Τη μείωση του ποσοστού επιστροφής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης
• Το πρόγραμμα «Πρώτο ένσημο». Όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία λαμβάνουν ενίσχυση 1.200 ευρώ για τους 6 μήνες απασχόλησης. Τα 600 ευρώ (100 ευρώ το μήνα) θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος επιπλέον του μισθού του και τα υπόλοιπα 600 (100 ευρώ το μήνα) ο εργοδότης.
• Την χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και σε σπουδαστές του ΙΕΚ
• Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%.
• Την επιδότηση (μόνο) για το τέταρτο τρίμηνο του 2021 το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες με ποσό 30 ευρώ/κιλοβατώρα. Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης.

Οι έξι υψηλοί στόχοι που έθεσε το οικονομικό επιτελείο για την επομένη διετία είναι:
• Η επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας
• Η βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ
• Η έξοδος της χώρας από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας έως το 2022
• Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών
• Ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023
• Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας το 2023

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter