Υπουργοί σε… τιμές Novartis. 15 σελίδες με νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, σήμερα στο Documento – Μαζί το HOTDOC HISTORY, το Docville και ειδική έκδοση για τη συμβολαιακή γεωργία

Λοβέρδο και Άδωνη δείχνει η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή. Μάρτυρας κατέθεσε ότι ο Άδωνης μπούκαρε και άλλαξε την απόφαση της επιτροπής τιμών, βάζοντας 30 νέα φάρμακα. 

– 16 emails και μαρτυρίες εμφανίζουν τον Νίκο Μανιαδάκη να υπαγορεύει υπουργικές αποφάσεις. Τα sms Μανιαδάκη-Άδωνη.

-Φιμωμένη ελευθεροτυπία. Ποιοι ωφελούνται από τον Ασάνζ Δεσμώτη. Διεθνές κύμα συμπαράστασης στον συνιδρυτή των Wikileaks που συνελήφθη έπειτα από επταετή εγκλεισμό στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο.

-Ασφαλιστικές εισφορές. Τι αλλάζει για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς.

-Γιάννης Μουζάλας: Όποιος ψηφίσει τη ΝΔ ψηφίζει τον ανθέλληνα Βέμπερ. Συνέντευξη με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

-Έφηβοι και σεξ. Μπερδεύουν τον έρωτα με σενάριο ταινίας πορνό.

-Fake news. Ο Γιώργος Πλειός ξεσκεπάζει τον κόσμο της κίτρινης δημοσιογραφίας.

-Σούπερ Λίγκα. Ο νέος χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου με 14 ομάδες.

To HOTDOC HISTORY

Σιμόν Μπολιβάρ: Ο απελευθερωτής της Νότιας Αμερικής

Το τεύχος που κυκλοφορεί την Κυριακή καταπιάνεται με τον «πασίγνωστο» αλλά δυσερμήνευτο ήρωα Σιμόν Μπολιβάρ. Τον αποκάλεσαν «Τζορτζ Ουάσιγκτον του Νότου», έκαναν φιλόδοξες συγκρίσεις με τον Ναπολέοντα (εξ άλλου η επανάσταση του δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς τους ναπολεόντειους πολέμους) τον αγάπησαν μέχρι θεοποίησης και τον μίσησαν μέχρι θανάτου.

Πατριώτης του «λατινοαμερικάνικου έθνους». Εραστής μιας ουτοπίας -της «Μεγάλης Κολομβίας»- που όταν αποδέχτηκε πως ήταν απραγματοποίητη, συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα των εθνών-κρατών. Γόνος πλούσιων Κρεολών, με βαθύ ηθικό πρόταγμα και με ελληνική κουλτούρα (που θα επιστρέψει ως «αντιδάνεια» μέσω του Εγγονόπουλου), ο Μπολιβάρ είναι «πολυσυλλεκτικός». Για τον λόγο αυτό διεισδύει σε όλα όλες τις κοινωνικές τάξεις και πολιτικές συνομοταξίες. Τον επικαλούνται οι φιλελεύθεροι –ακόμη και οι ακροδεξιοί- ενώ οι μαρξιστές τον αγκάλιασαν παρά τις ενστάσεις του Μαρξ. Η γοητεία του έγκειται ακριβώς σ΄ αυτή την αντιφατικότητα του.

Το τεύχος δεν υποτιμά τη στρατιωτική διάσταση του απίστευτου εγχειρήματος της φρενιτιώδους «Θαυμαστής Εκστρατείας» με ένα στρατό που σπάνια ξεπέρασε τους 10.000 άνδρες εναντίον της ισπανικής αυτοκρατορίας. Τον ακολουθεί στις μάχες της Κούκουτα, της Μπογιακά, στο Καραμπόμπο το 1821, στην Πιτσίντσα και τις μάχες του Χουνίν και του Αγιακούτσο το 1824 που στάθηκε η καθοριστική στον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Πάνω απ΄ όλα αναζητά το πολιτικό στίγμα, την ταυτότητα και εν τέλει την «διαθήκη» του. Γιατί ο Μπολιβάρ των ελίτ δεν είναι ο ίδιος με τον Μπολιβάρ των «κολασμένων». Ακόμη κι αν ο ίδιος ποτέ δεν προσχώρησε στον ιακωβίνικό ριζοσπαστισμό. Κι αν έκλεισε απογοητευμένος και πάμπτωχος της ζωή του με το πεσιμιστικό απόφθεγμα πως «όποιος υπηρετεί μιαν επανάσταση οργώνει στη θάλασσα».

Μια «διαθήκη» που αντανακλάται και στις σημερινές εξελίξεις στην λατινοαμερικάνικη ήπειρο και την γενέτειρα του Βενεζουέλα.

To Docville

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης εκ βαθέων στο Docville

-O Αλκίνοος Ιωαννίδης συνομιλεί με τον Νίκο Παπαδογιάννη. «Γίνομαι παλαβός, όταν φτιάχνω μουσική. Παραμιλάω, βγάζω άναρθρους ήχους, αρπάζω το μολύβι, το παρατάω, πιάνω το ποτήρι για να πιω, το κρατάω μισή ώρα, τέτοια. Θα ανησυχήσω πολύ αν βάλω μία κάμερα να με καταγράφει αργά το βράδυ που με πιάνει η τρέλα» λέει μεταξύ άλλων.

-Το ανέκδοτο αρχείο του Νικόλα Άσιμου, το οποίο έχει διαφυλάξει ο αδελφός του Δημήτρης Ασημόπουλος, ανοίγει για πρώτη φορά για το κοινό στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ρομάντσο με την επιμέλεια του εικαστικού Φώτη Καραγεωργίου (3-15 Μαΐου). Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

-Ο Γερμανός συγγραφέας Σεμπάστιαν Φίτσεκ βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος των Εκδόσεων Διόπτρα και του Public. Στη συνέντευξη που έδωσε στην Έμυ Ντούρου είπε μεταξύ άλλων «Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι. Το πιο συναρπαστικό ταξίδι για μένα είναι στα μυστήρια του ανθρώπινου νου. Είναι σαν τη βαθιά θάλασσα. Ολοι ξέρουν πού βρίσκεται, όμως λίγοι από μας έχουν βρεθεί εκεί».

-Ο Σπύρος Οικόπουλος συνάντησε τον Αρχειονόμο και Βιβλιοθηκονόμο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), Δημήτρη Ραμαντάνογλου, και έκαναν μαζί έναν περίπατο στη βιομηχανική περιοχή του Ταύρου.

Γιώργος Αυγερόπουλος συνομιλεί με την Έμυ Ντούρου με αφορμή τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ «Οι πειρατές του Αιγαίου» που προβάλλεται από το κανάλι Open Beyond.

-Το Onassis Youth Festival έρχεται στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση από τις 19 έως τις 21/4. Στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη.

-Οι Τακίμ παίζουν για δύο βραδιές (14 & 21/4) στον Σταυρό του Νότου και η Αφροδίτη Ερμίδη έχει το ρεπορτάζ.

Ειδική έκδοση για τη συμβολαιακή γεωργία

Πολυσέλιδο αφιέρωμα για τον σημαντικό ρόλο της συμβολαιακής γεωργίας και των πιστοποιημένων καλλιεργειών στην ανάπτυξη της οικονομίας και στη δημιουργία ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού προφίλ που θα ενισχύσει την παρουσία των ελληνικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά.

Παράλληλα παρουσιάζονται τα οφέλη προς τον καταναλωτή που όντας εξαιρετικά ενημερωμένος, πλέον σε θέματα διατροφής, επιβραβεύει τα ποιοτικά τρόφιμα που μάλιστα η παραγωγή τους γίνεται με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος.