Υπουργός επενδύσεων χωρίς… επενδύσεις

Υπουργός επενδύσεων χωρίς… επενδύσεις

Η λέξη – κλειδί της τοποθέτησης του νέου υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη παραλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τον Γιάννη Δραγασάκη ήταν «ταχύτητα».

«Θα εργαστούμε με απαράμιλλη ταχύτητα. Εγώ δεν έχω σκοπό να ξαναπάω διακοπές για τα επόμενα χρόνια. Έχω σκοπό να είμαι εδώ κάθε μέρα. Η χώρα δεν έχει ούτε ένα λεπτό για χάσιμο χρόνου. Δεν ζητάμε περίοδο χάριτος, οι πολίτες δεν θα δώσουν περίοδο χάριτος». Με αυτά τα λόγια ο νέος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης θέλησε να δώσει το στίγμα του τρόπου που θα δουλέψει στο υπουργείο, τονίζοντας ότι στόχος είναι να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

Βέβαια ο νέος υπουργός επενδύσεων στην ουσία έμεινε χωρίς επενδύσεις, καθώς με το ΦΕΚ «Σύσταση, συγχώνευση, μετονομασία και κατάργηση Υπουργείων και καθορισμός των αρμοδιοτήτων τους – Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων», η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε. (Enterprise Greece) «μετακόμισε» από το υπουργείο του στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα των εξαγωγών ο απερχόμενος υπουργός Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι χρειάζεται καλός συντονισμός, σημειώνοντας ότι η σημερινή εξέλιξη, όπου ο Enterprise Greece μεταφέρθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στο υπουργείο Εξωτερικών δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, το υπουργείο του κ. Γεωργιάδη «έχασε» τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων, ο οποίος επίσης πήγε στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ «έχασε» και την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους που μεταφέρθηκε, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, στο Υπουργείο Οικονομικών.

Από το υπουργείο Ανάπτυξης φεύγει και η Διεύθυνση Διαχείρισης, Ανάπτυξης και Υποστήριξης Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ.) της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, η οποία πάει στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στον αντίποδα, το μόνο «κέρδος» του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, που μεταφέρεται εκεί από το υπουργείο Παιδείας. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων μετονομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter