Ζάεφ: «Με τον Τσίπρα πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες» (Video)

Ζάεφ: «Με τον Τσίπρα πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες» (Video)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ παρευρέθηκε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Στον χαιρετισμό που απηύθυνε χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό κόμμα το οποίο προωθεί μια «πολυδιάστατη πολιτική ανεξαρτησίας, φιλικής συνεργασίας και ειρηνικού διαλόγου», ως πολιτική συμμαχία προσηλωμένη στην «επίλυση των διαφορών προς όφελος των λαών και των κρατών της ευρύτερης περιοχής».

«Εγώ και ο Αλέξης ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ένα τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας, των πολιτών μας, όλης της περιοχής, και εν τέλει της Ευρώπης» είπε αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών ως σύμφωνο για την διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων ενώ τόνισε πως τα «πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της Ρωσικής επιθετικότητας», τα οποία «ξύπνησαν αισθήματα κινδύνου, ανησυχίας, και φόβου» σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η μόνη λύση είναι η ειρήνη. Ο αναγκαίος διάλογος αντί για τη βία. Επομένως, στηρίζω πλήρως την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», πρόσθεσε υπογραμμίζοντας την έντονη αναγκαιότητα για «μια άμεση διπλωματική λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα υπερασπίζεται τις κοινές αξίες, και θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

Επέμεινε στην «πολύτιμη επιτυχία», όπως την χαρακτήρισε,  της Συμφωνίας των Πρεσπών σημειώνοντας : «Με τον Αλέξη εργαστήκαμε για την ειρήνη και πετύχαμε να επιλύσουμε μια διαφορά με βαθιές ιστορικές ρίζες. Και αυτή η επιτυχία είχε αντίκτυπο πολύ πέραν των ορίων της περιοχής μας». «Δεν μπορεί να επικρατεί μόνο το δίκαιο του ισχυρού. Στο σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμη ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της αμοιβαίας κατανόησης, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας»

«Οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ακόμη στενότερα από πριν. Πρέπει να προωθήσουμε ξεκάθαρα τις ιδέες της Αριστεράς, δυνατά και με σαφήνεια. Και πρέπει να δράσουμε με βάση αυτές τις ιδέες. Έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε. Διαφωνώ με την άποψη που λέει ότι η ακροδεξιά επικρατεί ή θα επικρατήσει στην Ευρώπη. Υπάρχουν αρκετές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία που έχουν δείξει ακριβώς το αντίθετο. Ας μείνουμε ενωμένοι. Ας κάνουμε περισσότερα για τη δημοκρατία και την αλληλεγγύη. Ας γυρίσουμε σελίδα», είπε, ενώ επέλεξε να κλείσει τον χαιρετισμό του προφέροντας στα ελληνικά το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Νέα αρχή για τους πολίτες μας, για τις χώρες μας, για την περιοχή μας, για την Ευρώπη», είπε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter