Ζάεφ: «Άνοιγμα στο μέλλον η Συμφωνία των Πρεσπών» – Τι είπε για Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ζάεφ: «Άνοιγμα στο μέλλον η Συμφωνία των Πρεσπών» – Τι είπε για Τσίπρα και Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε εκ νέου στη σημασία που είχε για τη χώρα του αλλά και για την οικοδόμηση σχέσεων με την Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών. Στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η Συμφωνία «συνέβαλε στη διαμόρφωση των μεταξύ μας σχέσεων και άνοιξε το μέλλον για τις μελλοντικές γενιές».

Ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα ενισχυθούν περαιτέρω ακόμη και μετά την πανδημία, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «τιμή» το γεγονός πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις φυλάνε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας. «Έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και τιμή ο ελληνικός στρατός να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας», τόνισε.

«Νιώθουμε τώρα την κοινή εμπιστοσύνη που υπάρχει, η οποία στέλνει κι ένα μήνυμα σε όλους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για την οικοδόμησης φιλίας, ενός καλύτερος μέλλοντος. Είναι κάτι που μας έχει συνδέσει περισσότερο, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές θετικές λεπτομέρειες στη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από τη στρατηγική μας συνεργασία, όπως στην παιδεία, στο σύστημα υγείας», συμπλήρωσε.

«Καλοί φίλοι με Τσίπρα, έσπευσε να μας βοηθήσει ο Μητσοτάκης»

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Ζόραν Ζάεφ φρόντισε να επιβεβαιώσει την πλήρη αλλαγή πλεύσης από πλευράς ΝΔ όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, σε σχέση με τη «γαλάζια» προεκλογική γραμμή. Αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι «είναι ζωτικής σημασίας η καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών», απευθυνόμενος στον Βορειομακεδόνα ομόλογό του.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που επικοινώνησε μαζί του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με την Ελλάδα να στέλνει πολύτιμο εξοπλισμό.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάεφ τον χαρακτήρισε ως «καλό φίλο», σημειώνοντας ότι μαζί του έχτισε τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Μπορούμε να μιλήσουμε για τον πολιτικό προσανατολισμό μας, για νέες ιδέες και συνεργασίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε ότι αναμένει υποστήριξη από την ελληνική ηγεσία όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε. Τέλος, αναφερόμενος στις επιφυλάξεις της Βουλγαρίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζάεφ υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε μια λύση, είναι επωφελές και για τη Βουλγαρία και για μας. Υπάρχει λύση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει ακόμη ένα βήμα, μια διακυβερνητική διάσκεψη».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter