Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας

Ζάεφ: Η Συμφωνία των Πρεσπών έχει μόνο πλεονεκτήματα για τους λαούς μας

Την αισιοδοξία του για την πορεία της Συμφωνίας των Πρεσπών εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, κάνοντας λόγο για σειρά πλεονεκτημάτων που θα νιώσουν οι πολίτες πολύ σύντομα. 

«Είμαι πολύ αισιόδοξος, Δε ξέρω τι θα αποφασίσει το κοινοβούλιό μας εδώ στα Σκόπια αλλά εργάζομαι πάνω σε αυτό γιατί το πιστεύω. Δε ξέρω τι θα συμβεί στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά ελπίζω ότι και τα δύο κοινοβούλια θα έχουν το θάρρος και την υπευθυνότητα. Ξέρω ότι κάναμε τεράστια βήματα. Κι αν επικυρώσουν τα δύο κοινοβούλια, θα είναι τεράστιο βήμα. Δεν είναι ένα θέμα μεταξύ του Κοτζιά με τον Ντιμιτρόφ, ή του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζάεφ. Θα είναι ανάμεσα στα κοινοβούλιά μας και κατ’ επέκταση ανάμεσα στους πολίτες μας αυτή η τεράστια αλλαγή που συμβαίνει στην περιοχή μας. Το υπόσχομαι ότι θα φέρει μόνο πλεονεκτήματα» σημείωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Όπως είπε, μέχρι τώρα η συμφωνία έχει φέρει αύξηση 18,7% στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες. «Κάθε χρόνο έχουμε 1,7 εκατ. πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Αυτό δείχνει μία αληθινή φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτές πόρτες για περισσότερα πράγματα. Για τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον τουρισμό και την οικονομία. Μπροστά μας έχουμε πολλά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες. Θα το νιώσουν και οι πολίτες μας πολύ σύντομα».

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε έκπληκτος μετά την πρόταση να δοθεί βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019 στον ίδιον και στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, μεγάλη τιμή για τη χώρα μου. Τιμή για τους φίλους μου τους Έλληνες, τη χώρα σας, τον φίλο μου Αλέξη Τσίπρα αλλά και για τον Νίκο Κοτζιά που δεν είναι πια υπουργός. Ελπίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα το εκτιμήσει γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη ένα πολύ καλό μοντέλο. Πώς να χτίζεις μία φιλία, πώς να ανοίγεις το μέλλον για τους πολίτες, για τη νέα γενιά, για το πώς ενεργούν υπεύθυνα οι πολιτικοί».

Δήλωσε επίσης ότι πιστεύει «ακράδαντα ότι τα πλεονεκτήματα θα τα νιώσουν όλοι πολύ σύντομα. Μετά από λίγους μήνες, αφού θα έχει επικυρωθεί η συμφωνία στα δύο κοινοβούλια. Και πιστεύω ότι οι δύο χώρες θα αφήσουμε μια κληρονομιά στις νέες γενιές αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου γιατί το μοντέλο που βρήκαμε είναι ο σωστός τρόπος να λύνεις τα προβλήματα μεταξύ χωρών και εθνών με ειρηνικό τρόπο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter