Ζάεφ στη Βουλή: Σταθείτε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων

Ζάεφ στη Βουλή: Σταθείτε στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων

Έκκληση προς τους βουλευτές της πΓΔΜ να σταθούν στο ύψος των «ιστορικών περιστάσεων για τη χώρα» και να υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απηύθυνε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Ζόραν Ζάεφ απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να αποφασίσουν κατά συνείδηση και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και υποστήριξε ότι καλύτερη συμφωνία από αυτήν δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE Ιλία Ντίμοφσκι ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter