Zagoriwood: Για σινεμά στα Ζαγοροχώρια

Zagoriwood: Για σινεμά στα Ζαγοροχώρια

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Zagoriwood μιλάει για τη γιορτή και τα εργαστήρια κινηματογράφου στα Ζαγοροχώρια. 

Πριν από δέκα χρόνια µια «παρέα ανυπότακτων Γαλατών» φορτώθηκαν τις κάµερες και τους υπολογιστές τους και ό,τι άλλο χρειαζόταν και ανέβηκαν στα Κάτω Πεδινά, στα Ζαγοροχώρια. Εκτοτε, από το 2010, κάτοικοι και επισκέπτες παρακολουθούν προβολές σηµαντικών ταινιών, συµµετέχουν σε κινηµατογραφικά εργαστήρια από ειδήµονες του χώρου και γίνονται µύστες του µαγικού σύµπαντος του σινεµά.

O καλλιτεχνικός διευθυντής του Zagoriwood, όπως το ονόµασαν, σεναριογράφος και ηθοποιός Γιώργος Μακρής µας γράφει σχετικά:

«Ζαγόρι, λέξη σλαβικής ρίζας που σηµαίνει “πίσω από τα βουνά”. Zagoriwood, ένας αστεϊσµός-παιχνίδι λέξεων και µια γιορτή του σινεµά που κρατάει δέκα χρόνια στα Κάτω Πεδινά – ένα χωριό µόλις 20 κατοίκων στα 1.000 µ. υψόµετρο.

Γιατί να βρεθεί κανείς εκεί, σε ένα εργαστήριο κινηµατογράφου (και φεστιβάλ πλέον);

• Για τη συµπυκνωµένη γνώση που σου προσφέρεται και για την επικοινωνία µε τους επαγγελµατίες κινηµατογραφιστές που έρχονται εκεί. Για να φτιάξεις ο ίδιος ταινίες και όχι απλώς για να ακούσεις πώς γίνονται.

• Για την περιπέτεια που “ανάβει” µέσα στους πέτρινους τοίχους του παλαιού Παρθεναγωγείου (1901) όσο διαρκούν τα µαθήµατα και ξεδιπλώνεται σε κάθε στιγµή έξω από αυτούς: στα παγωµένα νερά του Βοϊδοµάτη, τα πανέµορφα πρωινά που σε πείθουν ότι «la vita è bella», στη θάλασσα από πυγολαµπίδες που αναδύονται άξαφνα στον κάµπο καθώς βραδιάζει, στις προβολές ταινιών κάτω από τον θόλο.

• Για να αφοσιωθείς στον εαυτό σου “ανοίγοντας” ταυτόχρονα στους άλλους.

• Για τη συγκλονιστική, ακόµη ανέγγιχτη οµορφιά των βουνών της Ηπείρου.

Στη ζωή τα πράγµατα µας διαλέγουν πολύ προτού εµείς τα σκεφτούµε. Ετσι η πρώτη µου τυχαία επίσκεψη στα Κάτω Πεδινά και η συνάντησή µου µε τον τότε κοινοτάρχη Πάνο Μάγγο µε οδήγησαν να φανταστώ το εργαστήριο που σχεδίαζα όχι στην Κρήτη αλλά εκεί.

Υστερα από τόσα χρόνια είµαι βέβαιος πως ολόκληρη η διαδροµή οφείλεται στους ανθρώπους του τόπου που αγάπησαν τον σπόρο που ρίξαµε και τον φροντίζουν µε πολλή αγάπη.

Το Zagoriwood δεν είναι απλώς ένα εργαστήριο-φεστιβάλ αλλά εµπειρία ζωής και το βεβαιώνουν όλοι όσοι βρέθηκαν σε αυτό.

Και µια απορία αναπάντητη: στην εποχή κατά την οποία όλοι στρέφουν το βλέµµα στις ήπιες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, γιατί ολόκληρη η δυτική Ελλάδα (µέσα σε αυτήν και η Ηπειρος) πρέπει να µετατραπεί σε εργοτάξιο αναζήτησης πετρελαίων και κρανίου τόπο;

Στις 12 Ιουλίου στα Κάτω Πεδινά θα πραγµατοποιηθεί εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράµµατός µας µε τίτλο “Ο άνθρωπος στο φυσικό περιβάλλον – Οταν ο κόσµος αλλάζει” για να δηµιουργηθεί ένας διάλογος σχετικά µε το µέλλον του τόπου (και όχι µόνο σχετικά µε τις εξορύξεις)».

INF0

9-21 Ιουλίου. Πληροφορίες: www.zagoriwood.gr. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter