Ζακ Κωστόπουλος: Συγκέντρωση και πορεία για τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του

Δυναμική συγκέντρωση στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από το άγριο λιντσάρισμά του, αρχικά από τον κοσμηματοπώλη και τον συνεργό του και εν συνεχεία από αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο.

Η πορεία για τον Ζακ/την Zackie ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα από τον τόπο του εγκλήματος, στην οδό Γλάδστωνος, και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, με μεγάλη συμμετοχή.

Το κάλεσμα είχε γίνει από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ,  καθώς και από αντιρατσιστικές και άλλες αριστερές οργανώσεις, μαζί με την πρωτοβουλία “Justice4Zak/Zackie”.

Διαβάστε επίσης: Κάλεσμα της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ + ΣΥΡΙΖΑ για την επέτειο δολοφονίας του Ζακ

Όπως αναφέρουν στο κάλεσμα τους «στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ο Ζακ, από τότε που η Zackie δολοφονήθηκε άγρια από ιδιοκτήτες και αστυνομικούς στην οδό Γλάδστωνος μπροστά σε δεκάδες συμπολίτες μας, που δεν έκαναν τίποτα για να σταματήσουν την σφαγή και να αποτρέψουν τη βαρβαρότητα».

Τονίζουν επίσης ότι πέρασαν τρία χρόνια με κατασκευασμένα ψέματα, παραπληροφόρηση και σκύλευση του σώματος του Ζακ. «Την οργή για την απώλειά του διαδέχτηκε το πένθος, το κοινό μας μοιρασμένο πένθος για την αγάπη που μας στέρησαν. Η οργή μας για την ατιμωρησία, για το ρατσιστικό τους μίσος, για τις προσπάθειες συγκάλυψης, για την τρίχρονη, δυσανάλογη καθυστέρηση παραμένει και όσο περνάει ο καιρός θεριεύει».

Η μητέρα του Ζακ Κωστόσπουλου ανάρτησε σήμερα ένα συγκινητικό μήνυμα προς τον Ζακ που ομόρφυνε «τον κόσμο με τα λόγια σου, την καλοσύνη και τη συμπόνια σου, την ευγενική σου ψυχή και την αγάπη σου».

«Άφησες ανοιχτές πληγές και τη μαγεία σου να πλανάται στον αέρα και να ψάχνει κάπου να φωλιάσει» σημειώνει η μητέρα του τρία χρόνια μετά το άγριο λιντσάρισμα έξω από κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας.

Πριν τρία χρόνια

Το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου του 2018 ο μεσίτης Α. Χ. και ο κοσμηματοπώλης Σ. Δ., με τη συνδρομή ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. σκότωσαν με συνεχή και δυνατά χτυπήματα τον Ζαχαρία Κωστόπουλο, μπροστά στα μάτια άπραγων περαστικών, μαγαζατόρων και διαμενόντων στην περιοχή.

Ο Ζακ, πέθαινε για μισή ώρα. Ήταν ανήμπορος να αντιδράσει, αυτό όμως δεν είχε καμία σημασία για τους βασανιστές του που τον χτυπούσαν μανιασμένα σαν κτήνη που δεν έχουν στάλα ανθρωπιάς.

Οι δράστες τότε προσπάθησαν να καλύψουν την εγκληματική τους πράξη κάνοντας λόγο για «αυτοάμυνα» και «αυτοδικίας» αφού ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι απειλήθηκε η ζωή τους παίζοντας το σενάριο της ληστείας.

Το τρομακτικό βέβαια είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας έσπευσε να ενστερνιστεί αυτή την εκδοχή, νομιμοποιώντας ηθικά την αυτοδικία ως μέσο επιβολής της δικαιοσύνης

Η δίκη

Στις 20 Οκτωβρίου, έχει προσδιοριστεί η δίκη για τον θάνατό του Ζακ ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, τρία ολόκληρα χρόνια μετά τον φόνο.

Ενώπιον του δικαστηρίου παραπέμπονται να δικαστούν ο κοσμηματοπώλης ο μεσίτης καθώς και τέσσερις αστυνομικοί που είχαν μεταβεί στο σημείο.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Το δικαστικό συμβούλιο, που αποφάσισε την παραπομπή των έξι για την υπόθεση του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή, είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της οικογένειας του, η οποία ζητούσε την αναβάθμιση της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Το αίτημα της οικογένειας είχε ως βασική επίκλησή του την ιατροδικαστική έκθεση που συνέδεσε τον θάνατο με τον άγριο ξυλοδαρμό του 33χρονου από τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη.

Σημειώνεται πως η εισαγγελική πρόταση, στο δικαστικό συμβούλιο αν και ο εισηγητής στην ανάλυση του αδικήματος με βάση τα πραγματικά περιστατικά οδηγούσε απευθείας στην απόδοση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας, όσον αφορά το κομμάτι του δόλου αντί να τον αναγνωρίσει, κατέληξε πως ο θάνατος του Ζακ επήλθε από αμέλεια των κατηγορουμένων.

Η δίκη αναβλήθηκε πέρυσι λόγω των έκτακτων μέτρων εξαιτίας του κορονοϊού, για έναν ολόκληρο χρόνο και συγκεκριμένα τον επόμενο μήνα.

Τρία χρόνια έχουν περάσει και η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί ούτε καν σε πρώτο βαθμό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι έξι κατηγορούμενοι να κυκλοφορούν ελεύθεροι.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter