Ζακ Κωστόπουλος: Πέντε μήνες μετά και ο ανακριτής δεν έχει παραλάβει το κρίσιμο υλικό

Ζακ Κωστόπουλος: Πέντε μήνες μετά και ο ανακριτής δεν έχει παραλάβει το κρίσιμο υλικό

Πέντε μήνες μετά το λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου, τον οποίο «σκότωσαν στο ξύλο», μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, ο ανακριτής της υπόθεσης δεν έχει ακόμα παραλάβει κρίσιμο υλικό για την πλήρη διερεύνηση του εγκλήματος, όπως είναι οι καταγραφές (διαβιβάσεις) της Αστυνομίας και του ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ, η αστυνομία δηλώνει αδυναμία να εντοπίσει κρίσιμους μάρτυρες της υπόθεσης, όπως είναι οι δυο άντρες οι οποίοι είχαν συνομιλία με τον Ζακ λίγα μόλις λεπτά πριν μπει στο κοσμηματοπωλείο, κίνηση που έμελλε να αποβεί μοιραία για την ζωή του.

Πρόκειται για τα δύο πρόσωπα τα οποία απεικονίζονται σε βίντεο που έχει στη διάθεση του ο ανακριτής, από το οποίο αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Ζακ προσπαθούσε να ξεφύγει από κάτι και η πρώτη του επιλογή ήταν να μπει στον παρακείμενο του κοσμηματοπωλείου, στο φούρνο του Βενέτη. Τότε, όπως έχει καταγραφεί από τις κάμερες στο εσωτερικό του καταστήματος, ο Ζακ φανερά τρομοκρατημένος αλλά ήρεμος συνομίλησε με δυο άντρες, με έναν που φαίνεται να του… κόβει τον δρόμο προς τον Βενέτη, κι ακόμα έναν νεαρό οποίος δευτερόλεπτα πριν είχε μπει στον φούρνο και του είχε αγοράσει ένα μπουκάλι νερό.

Αυτά τα δύο πρόσωπα στα οποία – πιθανότατα – ο Ζακ είχε πει τι ήταν αυτό που τον είχε φοβίσει και τον ανάγκασε να μπει μέσα στο κοσμηματοπωλείο, όπου και εγκλωβίστηκε, και τα οποία εμφανίζονται και στα βίντεο που έχουν τραβηχτεί την ώρα που κοσμηματοπώλης και μεσίτης χτυπούσαν βάναυσα τον άτυχο Ζακ, φαίνεται πως δεν έχουν εντοπιστεί.

Απ΄την πλευρά του, πάντως, ο ανακριτής έχει υποβάλει εκ νέου αίτημα για αποστολή των στοιχείων που δεν έχει ακόμα παραλάβει, ενώ η οικογένεια του Ζακ, οι γονείς και τα δύο αδέρφια του, που μάταια περίμεναν όλο αυτόν τον καιρό την αυτεπάγγελτη μετατροπή της αρχικής κατηγορίας (θανατηφόρο σωματική βλάβη), μετά και τα καταλυτικά συμπεράσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, αναγκάστηκαν να υποβάλλουν μήνυση με την οποία ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη για το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Η κίνηση αυτή ήταν μονόδρομος για την οικογένεια του θύματος μετά μάλιστα και από τον επανέλεγχο των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα με το αρχικό πόρισμα, περί αιτιώδους συσχέτισης του θανάτου του Ζακ με τα πλήγματα που δέχθηκε.

«Το υλικό που απεικονίζει τη βίαιη δράση τους δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι οι μηνυόμενοι κυριολεκτικά “σκότωσαν στο ξύλο” τον θανόντα. Δεν είναι συνεπώς λογικό, ούτε με τη νομική ούτε με την κοινωνική έννοια του όρου, να υποστηριχθεί ότι δύο μεσήλικες άνδρες που κλωτσάνε επανειλημμένα και συντονισμένα, με σφοδρότητα στο κεφάλι έναν άνθρωπο πεσμένο σε σπασμένα γυαλιά και στο πεζοδρόμιο, να θεωρούν ότι αυτός μπορεί απλώς να γρατσουνιστεί ή να τραυματιστεί ελαφρά»,τονίζεται στην μήνυση που υπέβαλαν οι πληρεξούσιες δικηγόροι της οικογένειας, Άννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη και Κλειώ Παπαπαντολέων.

Μάλιστα στην μήνυση επισημαίνεται και το γεγονός ότι αν και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου , Ξένη Δημητρίου, ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του Ζακ από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα, μέχρι στιγμής “τέτοια διερεύνηση δεν έχει πραγματοποιηθεί εξαιτίας και της ολιγωρίας που επέδειξαν οι αρμόδιες αστυνομικές αρχές κατά τη συλλογή του κρίσιμου αποδεικτικού υλικού”.

Υπάρχει δεδικασμένο 

Μέσα από τις είκοσι σελίδες της μήνυσης αναβιώνει ο τραγικός τρόπος με τον οποίο έφυγε από τη ζωή ένας νέος άνθρωπος, ο οποίος στη συνέχεια διαπομπεύθηκε από τους θύτες του , και όχι μόνο, ως ο επικίνδυνος ληστής με το μαχαίρι, “θεωρία” η οποία καταρρίφθηκε πολύ σύντομα από τα ευρήματα .

“Είναι χαρακτηριστικό – αναφέρεται ενδεικτικά -ότι από τα επανειλημμένα, συντονισμένα, με ιδιαίτερη ένταση και σφοδρότητα χτυπήματα, το κεφάλι του θύματος τινάζεται και χτυπάει ξανά στο έδαφος,όπως προκύπτει τόσο από την απλή θεώρηση του οπτικού υλικού όσο και από τις καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων. Αυτά τα χτυπήματα αποτυπώνονται και αναλύονται σε ιατροδικαστικό επίπεδο και στην από 20/11/2018 Ιατροδικαστική Έκθεση των Νικολάου Καλογρηά και Σουλτάνας Μαριανού, όσο και του τεχνικού μας συμβούλου Σωκράτη Τσαντίρη

Άλλωστε, ακόμα και όταν το θύμα, μετά τη λήξη του αρχικού συμβάντος, βρισκόταν αιμόφυρτο στο έδαφος, αδυνατώντας να αναπνεύσει, οι μηνυόμενοι συνέχιζαν να το κλωτσάνε και στη συνέχεια

αδιαφόρησαν πλήρως γι’ αυτόν, χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε πράξη διακοπής ή ανάσχεσης του θανατηφόρου αποτελέσματος,προσφέροντας την οποιαδήποτε βοήθεια. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η θανάτωση του θύματος επήλθε αιτιωδώς από τη σφοδρότητα, την ένταση και την πολλαπλότητα των χτυπημάτων, τα οποία δίνονταν από κοινού, με δυνατές κλωτσιές σχεδόν αποκλειστικά στο κεφάλι,όπως προκύπτει τόσο από το οπτικοακουστικό υλικό και τις καταθέσεις των μαρτύρων όσο και από το σύνολο των Ιατροδικαστικών Εκθέσεων”.

Κι ακόμα ως προς την συμπεριφορά των δραστών ότι: «Είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό, ότι ο πρώτος μηνυόμενος μετά τη λήξη του αρχικής επίθεσης, απασχολείται με το να διαπληκτίζεται με τον αυτόπτη μάρτυρα ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει την ανθρωποκτόνο δράση τους– και ουδόλως ενδιαφέρθηκε για τη μοίρα του παθόντος, αποδεχόμενος την επικείμενη θανατηφόρο κατάληξη με ψυχραιμία και πρωτοφανή αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή.

Τα περιστατικά αυτά έγιναν ευρέως γνωστά μετά τη δημοσιοποίηση την ίδια ημέρα οπτικού υλικού αρχικά στο διαδίκτυο και στη συνέχεια σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ενώ η προανακριτική δικογραφία δεν αποτύπωνε με κανέναν τρόπο το γεγονός της βάρβαρης ανθρωποκτονίας του γιου και αδελφού μας Ζ. Κωστόπουλου. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην από 21/9/2018 ένορκη κατάθεσή του ενώπιον των αστυνομικών του ΑΤ Εξαρχείων, ο α΄ μηνυόμενος απέκρυψε πλήρως τα πραγματικά περιστατικά και κατέθεσε ψευδώς ότι ο γιος και αδελφός μας έψαχνε τους χώρους του καταστήματος και χτυπούσε την ταμειακή μηχανή, ότι μόνος του άρχισε να σπάει τη βιτρίνα του καταστήματος, ότι μόνος του τραυματίστηκε από τα κομμένα γυαλιά και ότι ακινητοποιήθηκε από τους διερχόμενους πολίτες στην είσοδο του καταστήματος. Μετά τη μετάδοση του οπτικού υλικού που δημοσίευσε αργότερα την ίδια ημέρα το ηλεκτρονικού σάιτ του «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» η αλήθεια αποκαλύφθηκε πλήρως ως προς τη δική του δράση και τη δράση του συνεργού του. Έκπληκτοι οι τηλεθεατές παρακολούθησαν σε πανελλήνια μετάδοση το αποκρουστικό λιντσάρισμα ενός ανήμπορου ανθρώπου. Με βάση τα αποτρόπαια περιστατικά άσκησης πρωτοφανούς βίας κατά του γιου και αδελφού μας, που καταγράφηκαν στο οπτικό αυτό υλικό» .

Κι ακόμα: «Ο μεν πρώτος μηνυόμενος αμέσως μετά το συμβάν έδινε τηλεοπτικές συνεντεύξεις με μοναδική μέριμνα την περιουσία του, παραποιώντας πλήρως και αποσιωπώντας τα πραγματικά περιστατικά και τη δική του συμμετοχή στη θανάτωση του θύματος, ο δε δεύτερος μηνυόμενος ασχολήθηκε με το twitter,σχολιάζοντας με ειρωνικό, ομοφοβικό και χυδαίο τρόπο το συμβάν, αποσιωπώντας βεβαίως το δικό του ρόλο και διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις όπως ότι «ο ίδιος αυτοκτόνησε την ώρα που τον συνέλαβαν οι αστυνομικοί με το γυαλί που κρατούσε στα χέρια του… το έχωσε στο λαιμό του την ώρα που πάλευε ο αστυνομικός να τον σταματήσει…». Βεβαίως, δείγματα κοινωνικής τοποθέτησης ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε δώσει και πριν, όταν όχι απλώς επέχαιρε και ενέκρινε τη βίαιη επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη τον Μάιο του 2018, αλλά διατύπωνε ο ίδιος και απειλές σε βάρος «προδοτών» ότι θα «έχουν την ίδια κατάληξη».

Στη μήνυση όμως, προς επίρρωσιν του ισχυρισμού ότι το αδίκημα που τελέστηκε είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση και όχι η θανατηφόρος σωματική βλάβη για την οποία κατηγορούνται οι δράστες, παρατίθενται ενδεικτικά το σκεπτικό βουλεύματος , για άλλη συναφή υπόθεση, αλλά και το σκεπτικό της έφεσης που είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας Πατρών κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που καταδίκασε τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης αντί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για την υπόθεση του λιντσαρίσματος του Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον.

«Ενδεικτικά παρατίθεται – αναφέρεται στην μήνυση της οικογένειας του Ζακ- το σκεπτικό του υπ’ αριθ. 40/2008 βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ξάνθης (ΠοινΔικ 2009, 156), το οποίο ενσωματώνει και την πάγια στο θέμα αυτό νομολογία του Αρείου Πάγου, και στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι “…προς διακρίβωση του εξαιρετικώς κρισίμου στοιχείου της ύπαρξης ή μη ανθρωποκτόνου δόλου, ανατρέχουμε στην καταγραφή και ερμηνεία των αντικειμενικών όρων, τρόπου, μέσων κ.λπ., υπό τους οποίους εκδηλούται η συμπεριφορά του δράστη. Υπό τα δεδομένα αυτά, στη νομολογία έχει αποκρυσταλλωθεί ποικιλία σχετικών περιπτώσεων, στις οποίες έχει καταγνωσθεί η ύπαρξη ανθρωποκτόνου δόλου στον δράστη από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το σημείο πλήξης επί του σώματος του θύματος (π.χ. κοιλιακή ή καρδιακή χώρα), ο αριθμός των πληγμάτων, η ένταση με την οποία αυτά καταφέρθηκαν, η εγγύτητα της απόστασης μεταξύ δράστη και θύματος…».

Περαιτέρω στοιχεία που συνεκτιμώνται για την ανίχνευση του βουλητικού στοιχείου του δόλου είναι ο συγκεκριμένος τρόπος επίθεσης, η ψυχική κατάσταση του δράστη αλλά και η συμπεριφορά του μετά την τέλεση της πράξης .Έχει δε κριθεί ότι στοιχείο ενδεχόμενου δόλου αποτελεί η γνωστή στον δράστη υψηλή επικινδυνότητα της δράσης του, ιδίως επί πράξεων βίας, όπου είναι εύλογο αυτός να υπολογίζει το ενδεχόμενο θανατηφόρας έκβασης. Ως στοιχεία, επίσης, χρησιμοποιούνται ακόμα και οι δηλώσεις του δράστη μετά την πράξη του καθώς και η μετέπειτα συμπεριφορά του. Χαρακτηριστική είναι η έφεση που άσκησε ο Εισαγγελέας Πατρών κατά της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που καταδίκασε τους κατηγορουμένους για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης αντί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για την υπόθεση του λιντσαρίσματος του Αμερικανού τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον που βρήκε τραγικό θάνατο από ξυλοδαρμό που υπέστη από περισσότερους δράστες στο Λαγανά Ζακύνθου τον Ιούλιο του 2017 στη Ζάκυνθο.

«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα», επισημαίνει ο εισαγγελικός λειτουργός (σσ όπως δηλαδή έγινε και με τον Ζακ) , προσθέτοντας ότι από τη στιγμή που ξεκίνησε η καταδίωξή του η τύχη του θύματος είχε προδιαγραφεί και ζητά να κριθούν οι κατηγορούμενοι ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter