Ζάκυνθος: Ο εντυπωσιακός υδροστρόβιλος που έφερε η «Σοφία», χιόνι στις στέγες και το λιμάνι που «βράζει» (Video & Photos)

Ζάκυνθος: Ο εντυπωσιακός υδροστρόβιλος που έφερε η «Σοφία», χιόνι στις στέγες και το λιμάνι που «βράζει» (Video & Photos)

Η κακοκαιρία έχει έρθει και προς το νησί της Ζακύνθου με αποτέλεσμα να βλέπουμε εντυπωσιακα φυσικά φαινόμενα.

 Ένα από αυτά ήταν και ένας υδροστρόβιλος που κατέγραψε με το κινητό του χρήστης του facebook από το νησί μας, με την εικόνα να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. 

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο ο συγκεκριμένος υδροστρόβιλος ήταν τεράστιος. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν στο νησί μας και έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

https://www.facebook.com/minalatta/videos/10161121713810244/

Απαλό σαν χάδι είναι μέχρι στιγμής το πέρασμα της «Σοφίας» και από τη Ζάκυνθο. Κατα τη διάρκεια της νύχτας στο νησί έπεφτε χιονόνερο και οι κρύες αέριες μάζες έριξαν προς το ξημέρωμα τόσο τη θερμοκρασία ώστε οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων και κυρίως του Κοιλιωμένου να δουν έστω και περιοριμένης έκτασης και στάθμης «άσπρη» μέρα. Eνα λεπτό στρώμα χιονιού είχε επικαθίσει σε στέγες, μπαλκόνια και αυτοκίνητα που με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου εξαφανίστηκε.

Την ίδια στιγμή ένα και όχι τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο μοιράστηκε μαζί μας ο κ. Στέλιος Πέττας με ανάρτηση στο FB και το οποίο δημιουργείται όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας με αυτήν της θάλασσας και μοιάζει σαν να «βράζει» [«sea smoke»] καθώς οι υδρατμοί ψύχονται και παραμένουν στην επιφάνεια του νερού!Ο πάγος δημιουργείται σε γενικές γραμμές, ως εξής: η θερμοκρασία υπό το μηδέν, επιβραδύνει το ταλάντωμα των μορίων του νερού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να γίνεται κρύο (άλλα όχι παγωμένο).

Αν τώρα επιμείνει η θερμοκρασία υπό το μηδέν, σταδιακά τα μόρια επιβραδύνονται κι άλλο, με αποτέλεσμα η επιβράδυνση να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι καταλυτικός παράγοντας και ευνοϊκός για να «δέσουν» τα μόρια μεταξύ τους και να δημιουργήσουν παγωμένους κρυστάλλους!

Αυτοί οι παγωμένοι κρύσταλλοι, σταδιακά, «δένουν» μεταξύ τους γειτονικά, κι έτσι έχουμε πάγο. Στην περίπτωσή μας, για να δημιουργηθούν παγωμένοι κρύσταλλοι, θα πρέπει τα μόρια του νερού να αρχίσουν να επιβραδύνουν τρομερά και να κινούνται πολύ πολύ αργά. Αυτές είναι «ευνοϊκές» συνθήκες που βοηθούνε στο να δέσουν. Δηλαδή απλά και σε γενικές γραμμές, πιο αργή κίνηση, σημαίνει και πιο παγωμένο.

Πηγή: imerazante

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter