Ζάκυνθος: Περίμεναν επί μήνες έναν μεγάλο σεισμό

Ζάκυνθος: Περίμεναν επί μήνες έναν μεγάλο σεισμό

Ο σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μπορεί να προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της Ζακύνθου ωστόσο, για τους σεισμολόγους ήταν αναμενόμενος.

Η πρόβλεψη βασίστηκε σε μέθοδο μέσω του αλγόριθμου FORMA και σεισμός είχε δώσει σημάδια ήδη από τον περασμένο Μάιο. Είναι ενδεικτικό, όπως λέει στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου η περιοχή όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε αρχίσει να δείχνει έντονη δραστηριότητα.

Αυτό που λέει μάλιστα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου είναι πως όταν λίγο πριν τον σεισμό της Παρασκευής η περιοχή σείστηκε από έναν σεισμό 5 Ρίχτερ οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για προσεισμό και έτσι ανέμεναν εκείνον που τελικά ήρθε πέντε λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα.

Αυτό που γνωρίζουν με βάση τις μετρήσεις του οι σεισμολόγοι και ήταν ως τώρα άγνωστο στο ευρύ κοινό είναι ότι οι μεγάλοι σεισμοί έχουν μια προσεισμική περίοδο έξη μηνών (περίπου).

Όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο είχαν περάσει έξι μήνες, το εξάμηνο των προσεισμών έκλεινε δηλαδή και έτσι έπρεπε να εκδηλωθεί, βάσει στατιστικών, και ο κύριος σεισμός. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα μεγέθη των προσεισμών άρχισαν να αυξάνονται και έφτασαν στις 17/10/2018 τα 4,2 Ρίχτερ, τότε, λέει ο κ. Παπαδόπουλος θεώρησαν ότι η γένεση του κύριου σεισμού ήταν θέμα χρόνου.

Οι προσεισμοί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, έχουν ξεχωριστές ιδιότητες που τους διαφοροποιούν από τους συνηθισμένους σεισμούς. Όταν ξεκινήσει μια προσεισμική ακολουθία τότε τόσο το πλήθος των προσεισμών όσο και τα μεγέθη τους αυξάνονται σταδιακά καθώς πλησιάζει ο κύριος σεισμός. Ταυτόχρονα η περιοχή την οποία καταλαμβάνουν τα επίκεντρα των προσεισμών είναι τόσο μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος του κύριου σεισμού. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter