Ζάκυνθος: Στις 670.000 ευρώ οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων από τις ζημιές μετά το σεισμό

Ζάκυνθος: Στις 670.000 ευρώ οι αποζημιώσεις των επιχειρήσεων από τις ζημιές μετά το σεισμό

Στις 670.000 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ποσό των αποζημιώσεων (μετά τις απαλλαγές) για τις ζημιές από σεισμό στην Ζάκυνθο στις 26 Οκτωβρίου 2018, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την σεισμική ακολουθία με επίκεντρο το νησί της Ζακύνθου, όπου το κύριο γεγονός συνέβη στις 26 Οκτωβρίου 2018.

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας που είχαν αναγγελθεί στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη, εξ’ αιτίας του συγκεκριμένου αιτίου. Η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κεφαλαίων και ζημιών (σε επίπεδο περιοχής) καθώς και την κατηγοριοποίησή τους σε κατοικίες και εμπορικούς κινδύνους.

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 30 ασφαλιστικές επιχειρήσεις – μέλη οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 96,5% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας.

Οι συμμετέχουσες στην έρευνα ασφαλιστικές επιχειρήσεις δήλωσαν ζημιές σε κατοικίες και σε ακίνητα εμπορικής χρήσης των οποίων η συνολική ασφαλισμένη αξία ήταν 129,3 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που επλήγησαν βρίσκονταν στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) της Ζακύνθου (ασφαλισμένη αξία 123,9 εκατ. ευρώ). Επίσης αναφέρθηκαν αρκετές ζημιές στην ΠΕ Ηλείας καθώς και μεμονωμένες ζημιές σε άλλες ΠΕ (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Μεσσηνία).

Εξ ́ αιτίας του σεισμού, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις 101 ζημιές επί των ασφαλίσεων περιουσίας με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση της τάξης των 2,4 εκατ. ευρώ, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία φθάνει τα 23.772 ευρώ. Για τις εν λόγω ζημιές, η εκτίμηση των αποζημιώσεων μετά τις απαλλαγές (όπου υφίστανται) είναι 670.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, εξαιτίας των ενισχυμένων κατασκευών στη Ζάκυνθο και παρά το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός, οι ζημιές ήταν σχετικά περιορισμένες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter