Ζαπορίζια: Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας λόγω βομβαρδισμών – Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν

Ζαπορίζια: Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας λόγω βομβαρδισμών – Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν

Ανησυχία επικρατεί στην Ουκρανία καθώς ένας από τους δύο αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια, έχει τεθεί εκτός λειτουργίας έπειτα από ρωσικούς βομβαρδισμούς το πρωί της Πέμπτης σύμφωνα με την ουκρανική διαχειρίστρια εταιρεία Energoatom.

«Ως αποτέλεσμα ακόμη ενός βομβαρδισμού από τις ρωσικές (…) δυνάμεις εναντίον του χώρου του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, ενεργοποιήθηκε η έκτακτη προστασία και έκλεισε η πέμπτη μονάδα παραγωγής ενέργειας», ανέφερε η Energoatom στο Telegram.

Η Energoatom πρόσθεσε ότι «η μονάδα παραγωγής ενέργειας 6 εξακολουθεί να λειτουργεί» και παρέχει την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ο πυρηνικός σταθμός.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη επιτήρηση ζητά ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Η αποστολή του ΙΑΕΑ έχει αναχωρήσει για την Ζαπορίζια με τον επικεφαλής, Ραφαέλ Γκρόσι να εξετάζει το ενδεχόμενο διαρκούς παρουσίας στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό.

Τρεις Ουκρανοί στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν

Αξιωματούχος που έχει διοριστεί από τους Ρώσους στο υπό ρωσικό έλεγχο τμήμα της περιφέρειας Ζαπορίζια στην Ουκρανία δήλωσε πως Ρώσοι στρατιώτες αιχμαλώτισαν τρεις Ουκρανούς στρατιώτες σήμερα στη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε επίθεση εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ δήλωσε πως τα επίπεδα ακτινοβολίας στον σταθμό παραμένουν σε κανονικά επίπεδα.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε νωρίτερα ότι απώθησε μια ουκρανική προσπάθεια κατάληψης του σταθμού, λίγες ώρες πριν από μια προγραμματισμένη επίσκεψη εκεί αντιπροσωπείας του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Χωρίς ρεύμα πόλη κοντά στη Ζαπορίζια

Παράλληλα, διορισθείς από τη Ρωσία αξιωματούχος της πόλης Ενερχοντάρ, στην οποία βρίσκεται ο ηλεκτροπαραγωγικός πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, δήλωσε πως δεν έχει ρεύμα στην περιοχή.

Η πόλη δεν έχει ρεύμα, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει η προγραμματισμένη επίσκεψη στον σταθμό των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Βόλγκα, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι «ομάδα δολιοφθορέων» διέσχισε τον Δνείπερο ερχόμενη από υπό ουκρανικό έλεγχο κοντινή περιοχή σήμερα το πρωί.

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, αξιωματούχος διορισθείς από τη Ρωσία στην περιοχή της Ζαπορίζια, δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα στην επίσκεψη της αποστολής του ΙΑΕΑ.

Η Ουκρανία το διαψεύδει λέγοντας πως οι Ρώσοι προκαλούν προβλήματα και κάνουν επιθέσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter