Ζαπορίζια: Η Ρωσία συνέλαβε εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού – Στο «κόκκινο« η ανησυχία για «ατύχημα»

Ζαπορίζια: Η Ρωσία συνέλαβε εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού – Στο «κόκκινο« η ανησυχία για «ατύχημα»

Δύο εργαζόμενοι στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων συνελήφθησαν «επειδή έδιναν πληροφορίες στις ουκρανικές αρχές», ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ρωσική Εθνική Φρουρά αλλά και ένας αξιωματούχος της περιοχής που έχει διορισθεί από τις ρωσικές αρχές

Στην ανακοίνωση της η Ρωσική Εθνική Φρουρά αναφέρει ότι κατάφερε να αποτρέψει αυτό που αποκάλεσε «παράνομες ενέργειες» που απείλησαν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού και ότι συνέλαβε δύο εργαζόμενους του σταθμού, μαζί με ένα τρίτο άτομο, που παραβίασε όπως λέει τις διαδικασίες πρόσβασης στον σταθμό και συνεργάστηκε με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, καταλήφθηκε από ρωσικά στρατεύματα τον Μάρτιο. Παραμένει κοντά στη γραμμή του μετώπου και έχει δεχθεί επανειλημμένα πυρά τις τελευταίες εβδομάδες, εγείροντας φόβους για μια πυρηνική καταστροφή. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη για βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού.

Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος της διοίκησης που διόρισαν οι Ρώσοι, δήλωσε πως άλλοι δύο άνθρωποι είχαν συλληφθεί στις 17 Αυγούστου, οι οποίοι κατηγορούνται ότι βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχοποιήσουν επιθέσεις εναντίον του εργοστασίου.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Ζαπορίζια έχει εκφράσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος βρέθηκε στην Ουκρανία και είχε συνάντηση στην πόλη Λβιβ με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη γύρω από τον σταθμό.

Παράλληλα, οι Ουκρανοί ετοιμάζονται με ασκήσεις για το «χειρότερο σενάριο», το να υπάρξει δηλαδή «πυρηνικό ατύχημα», ανάλογο με αυτό του Τσέρνομπιλ. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Κίεβο ότι σχεδιάζει “προβοκάτσια” στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπ. Άμυνας ανέφερε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει αναπτύξει “βαριά όπλα” μέσα ή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στη νότια Ουκρανία.

«Υπογραμμίζουμε ότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει βαριά όπλα μέσα στον χώρο του (πυρηνικού) σταθμού και στις γύρω περιοχές. Μόνο μονάδες που εγγυώνται την ασφάλεια βρίσκονται εκεί», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το AFP. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια» τονίζεται από τη ρωσική πλευρά, με τη διεθνή κοινότητα πάντως να παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία.

Την ίδια ώρα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας αποδέχτηκε την πρόσκληση της Ουκρανίας να ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, όπως δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα. Το ΝΑΤΟ είναι ο τελευταίος διεθνής οργανισμός που ζήτησε να αφεθούν επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής, υποστηρίζοντας ότι η κατάσχεσή του αποτελεί σοβαρή απειλή για την Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το εργοστάσιο θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας καθώς η Μόσχα προσπαθεί να ανακατευθύνει την ηλεκτρική ενέργεια στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε πριν από οκτώ χρόνια.

Μια πιθανή διακοπή της λειτουργίας του σταθμού θα ασκήσει νέες πιέσεις στην τροφοδοσία με ενέργεια της Ουκρανίας, ιδιαίτερα στο νότιο τμήμα της. Η Ουκρανία ετοιμάζεται ήδη για έναν από τους πιο δύσκολες χειμώνες της μετά την ανεξαρτησία της και για πιθανή έλλειψη ενέργειας.

Πηγή: www.koutipandoras.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία και Ουκρανία «πετούν» το «μπαλάκι» των ευθυνών για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter