Ζάππειο: Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών - Συμμετέχουν ΥΠΕΞ και αξιωματούχοι από 10 κράτη

Με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών από 10 κράτη που αντιπροσωπεύουν αρχαίους πολιτισμούς, σηκώνει αυλαία τη Δευτέρα το Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, στο Ζάππειο Μέγαρο, η διπλωματική πρωτοβουλία του έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, που χρειάστηκε ενάμιση χρόνο προετοιμασίας κι επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά.

Κίνα, Ινδία, Ιράκ, Ιράν, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Περού και Βολιβία, χώρες με σημαντικό αρχαίο πολιτισμό, εκπροσωπούνται από υψηλούς αξιωματούχους, στην πλειονότητά τους υπουργούς Εξωτερικών, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα για να θεμελιώσουν την πρώτη Υπουργική Διάσκεψη του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών.

Πρόκειται για μία μεγάλη πολιτική ευκαιρία. Ένα εγχείρημα που ανοίγει το πεδίο για νέες διπλωματικές συμμαχίες, συνεννοήσεις και σχέσεις πολυμερούς συνεργασίας, βάζοντας γύρω από το ίδιο τραπέζι 10 κράτη από τέσσερις ηπείρους που αντιπροσωπεύουν το 40% του παγκοσμίου πληθυσμού και έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τους την επικαιρότητα του πολιτισμού τους σήμερα.

Αυτοί οι πολιτισμοί παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιροι γιατί, μέσω της τέχνης, της φιλοσοφίας και των ιδεών που καλλιέργησαν, επηρεάζουν ακόμα το σύγχρονο κόσμο. Μέσω αυτής της επικαιρότητας των πολιτισμών τους, τα κράτη μέλη που συμμετέχουν στο Φόρουμ,  καλούνται να διαδραματίσουν σήμερα έναν ειδικό ρόλο, καθώς ο Πολιτισμός, που εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να επηρεάζει την ανθρωπότητα, συνιστά μορφή ήπιας ισχύος, αλλά και οικονομική δύναμη.

Πολλές είναι οι προσδοκίες από τη σημερινή συζήτηση στη Διάσκεψη, σχετικά με το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος της ειρήνης και των λαών, η δυνατότητα σύμπλευσης και οι συνεργασίες μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών, που εξέφρασαν οι δύο συνδιοργανωτές του εγχειρήματος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Κινέζος ομόλογός του Γουάνγκ Γι, μετά τη διμερή συνάντηση που είχαν την Κυριακή, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Άλλωστε, βασικός στόχος της ελληνικής διπλωματίας, που προωθεί με επιμονή και πολλές πρωτοβουλίες ο κ. Κοτζιάς, είναι η οικοδόμηση «θετικής ατζέντας» συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις, αλλά και ανάδειξης του πολυδιάστατου ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

Τις εργασίες της Υπουργικής Διάσκεψης του Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών θα κηρύξει στις 9 το πρωί, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και του κινέζου ομολόγου του Γουάνγκ Γι.

Στη συνέχεια, οι υψηλοί συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρέμβουν στο πλαίσιο της Διάσκεψης και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησης του Πολιτισμού για την προώθηση συνεργασιών. Στις 13:00 αναμένεται ο χαιρετισμός του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Φόρουμ στις 15.30 περίπου θα παραχωρηθεί συνέντευξη Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.