Ζαχάροβα κατά Μπορέλ: «Εθισμένη στην αποικιοκρατία η Ευρώπη»

Ζαχάροβα κατά Μπορέλ: «Εθισμένη στην αποικιοκρατία η Ευρώπη»

Το λιγότερο καυστική ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, στα σχόλια του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Διεθνείς Σχέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ενός πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στο Βέλγιο, ο Μπορέλ παρομοίωσε την Ευρώπη με έναν εύτακτο κήπο, ο οποίος κινδυνεύει από τη ζούγκλα, την οποία συνιστά ο υπόλοιπος κόσμος. Έτσι, ο Μπορέλ προσέφερε με αυτόν τον τρόπο μια πολύ γλαφυρή αναπαράσταση του εθισμού της Ευρώπης στις αποικιοκρατικές της συνήθειες και ρίζες», σχολίασε η Μαρία Ζαχάροβα παραθέτοντας τα λόγια του ευρωπαίου αξιωματούχου.

«Καθόσον εξηγούσε την ιδέα της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Διεθνής Σχέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας της, Ζοζέπ Μπορέλ συνέκρινε την Ευρώπη με έναν κήπο και τον υπόλοιπο κόσμο ως μια ζούγκλα που θα μπορούσε να εισβάλλει στον κήπο, εάν οι Ευρωπαίοι δεν εμπλακούν περισσότερο σε αυτόν. Ο αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας το δήλωσε αυτό, την Πέμπτη, στα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας στη Μπρυζ του Βελγίου», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Συνεχίζοντας την παράθεση των λεγομένων του Μπορέλ η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών είπε πως «σύμφωνα με εκείνον, οι “οι κηπουροί” πρέπει να είναι περισσότερο ανοιχτοί προς τον κόσμο και να εμπλακούν μαζί του: “Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι πολύ περισσότερο εμπλεκόμενοι με τον υπόλοιπο κόσμο. Ειδάλλως, ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλλει σε εμάς με διαφορετικούς τρόπους και μέσα».

«Η φιλοσοφία τους περί διαχωρισμού και ανωτερότητας αποτέλεσε τη βαθύτερη ιδέα του φασισμού και του ναζισμού. Και οι δύο παγκόσμιο πόλεμοι του 20ου αιώνα πυροδοτήθηκαν από τη φιλοδοξία της Γερμανίας να “επαναφέρει τη δικαιοσύνη” και να ξαναμοιράσει τις ευρωπαϊκές αποικίες που δεν μπόρεσε να αρπάξει για τον εαυτό της. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα διασφάλιζε στη Γερμανία το επίπεδο εύπορης και ανέμελης ζωής των εκμεταλλευτών που ζούσαν στην πατρίδα του Μπορέλ, την Ισπανία, όπως και στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πορτογαλία», κατέληξε η Ζαχάροβα.

Το σχόλιο της Ζαχάροβα είναι με τη σειρά του ιδιαίτερα ενδεικτικό της αντι-αποικιακής ρητορικής που έχει υιοθετήσει η Ρωσική Ομοσπονδία στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με τη Δύση, αφού και οι τελευταίες ομιλίες του Βλαντίμιρ Πούτιν περιέχουν τέτοιες αναφορές.

Πηγή: ΤΑSS, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter