Ζάχος Χατζηφωτίου: Από τον γάμο με την Καρέζη στο «πεντάλεπτο του Ζάχου» στην ΥΕΝΕΔ

Ζάχος Χατζηφωτίου: Από τον γάμο με την Καρέζη στο «πεντάλεπτο του Ζάχου» στην ΥΕΝΕΔ

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο μετά την είδηση του θανάτου του τελευταίου bon viveur της Αθήνας. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, δύο ημέρες μετά τα 99α γενέθλια του δεν είναι πια μαζί μας.

Μετά, την λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αρχίζει  να αρθρογραφεί στην «Καθημερινή» και στα «Νέα» με το ψευδώνυμο «Ο Διακριτικός». Είχε προηγηθεί η περίοδος στο Παρίσι όπου από το 1956 μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου.

Ευρέως γνωστός έγινε από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου» από το σταθμό της ΥΕΝΕΔ. Οι τηλεθεατές περίμεναν μπροστά στην μικρή οθόνη να δουν έναν κύριο με χοντρά γυαλιά που ξεκινούσε πάντα την εκπομπή του… βήχοντας. Ήταν σαν να φώναζε «εδώ, είμαι. Απαιτώ να έχω την προσοχή σας».

Η θεματολογία του είχε να κάνει με τον νεοέλληνα και τον νεοπλουτισμό του. Την έλλειψη παιδείας και γούστου. Σιγά σιγά δημιούργησε μια persona κοσμική. Ένας bon viveur που όλοι ήθελαν να έχουν στην παρέα τους. Τα εστιατόρια τον καλούσαν στα εγκαίνια τους και οι παραγωγοί τον παρακαλούσαν να πάει στις πρεμιέρες τους. Υπήρχε μια εποχή που όσοι έκαναν καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και κάθε λογής κοσμικογράφοι ξεροστάλιαζαν για να του πάρουν μία δήλωση. Πάντα καλοντυμένος, ακριβός, προσεγμένα απρόσιτος. 

Η αδυναμία του στις γυναίκες είναι κάτι που δεν έκρυψε ποτέ. Πάντα φρόντιζε να συνοδεύεται από μια όμορφη γυναίκα, είτε «στάρλετ» της εποχής είτε κυρίες της υψηλής διανόησης. Άλλοι κάνουν λόγο για έναν άντρα  που ερωτεύτηκε πολύ τις γυναίκες άλλοι τον αναφέρουν ως μισογύνη.

Είχε παντρευτεί πέντε φορές, άλλα τόσο και τα διαζύγια του. Σε συνέντευξη του είχε πει πως δεν είχε ποτέ ιδιαίτερη επιθυμία να κάνει οικογένεια. Απλά του προέκυπτε. Ο πρώτος γάμος ήρθε όταν ήταν στην Αίγυπτο. Είχε μια κόρη από τον δεύτερο γάμο του, τρία εγγόνια και δύο δισέγγονα.

Το 1962 η κοσμική Αθήνα παίρνει φωτιά από το ειδύλλιο του με νεαρή ηθοποιό που γνώρισε στο Λονδίνο. Έρωτας κεραυνοβόλος. Αργότερα θα πει στους φίλους του πως δεν είχε δει ωραιότερα μάτια. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ο Ζάχος Χατζηφωτίου παντρεύεται με την Τζένη Καρέζη. Οι πρώτες διαφωνίες του ζευγαριού αρχίζουν από την πρώτη κιόλας ημέρα. Στην εκκλησία καταφτάνουν πάνω από 500 άτομα για να παρακολουθήσουν την τελετή. Αυτό ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Χατζηφωτίου που φαίνεται να κομπάζει αλλά δεν αρέσει καθόλου στην Καρέζη. Μετά, το ταξίδι του μέλιτος στο Παρίσι επιστρέφουν στην Ελλάδα και τα πρώτα σύννεφα κάνουν την εμφάνιση τους. Εκείνος ήθελε να είναι κάθε βράδυ έξω και να απολαμβάνει τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Εκείνη ήθελε να διαβάζει και να δουλεύει στο θέατρο. Συχνά, τσακώνονται και για τα πολιτικά. Η μετακόμιση του Χατζηφωτίου στο Παρίσι για δουλειές και τα εξαντλητικά ωράρια της ηθοποιού τους απομακρύνουν. Στην Ελλάδα φτάνουν τα πρώτα δημοσιεύματα για αιθέριες υπάρξεις  που τους κρατούν συντροφιά. Ούτε το επιβεβαιώνει, ούτε το διαψεύδει. Πέντε χρόνια αργότερα παίρνουν διαζύγιο.

Τα τελευταία χρόνια τα περνά στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο. Δίνει σπάνια συνεντεύξεις ενώ περνάει πολλές ώρες κοιτάζοντας φωτογραφίες. Δεν μιλάει αρνητικά για κανέναν. Όσοι του κάνουν πρόταση να γράψει βιβλίο για τις γυναίκες της ζωής του και να αποκαλύψει άγνωστες στιγμές βρίσκονται μπροστά σε ένα όχι. Θα ήταν απρέπεια να μιλήσει για λεπτομέρειες. Θεωρεί τον «Ταχυδρόμο» πνευματικό του παιδί. Το 1975 αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο  «Ίακχος» και έρχεται σε ρήξη με τους Μυκονιάτες. Του ζητούν να γίνει δήμαρχος μα εκείνος αρνιέται. Τότε, αρχίζουν να βγαίνουν φωτογραφίες με τον ίδιο να συμμετέχει σε πάρτι και να ζει πολύ έντονα. Έκτοτε, δεν ξαναπήγε στο αγαπημένο του νησί.

Ένα πάρτι ήταν η ζωή για το Ζάχο Χατζηφωτίου. Όπως αυτά που έδινε μετά από κάθε χωρισμό. Κι όταν τον ρωτούσαν αν φοβάται να πεθάνει τους απαντούσε «Ο θάνατος θα με βρει καλοντυμένο».

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών

Ζάχος Χατζηφωτίου: Ο «Ίακχος», η δημοσιογραφία και η πλούσια κοσμική ζωή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter