«Ζει – ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί»

«Ζει – ζει, ο Τεμπονέρας ζει, με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί»

Ήταν Μάιος του 2018 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε από τον αγαπημένο του ΣΚΑΪ, «τι τον νοιάζει τον 17χρονο η δολοφονία Λαμπράκη;», λησμονώντας πως λαός που δεν έχει μνήμη είναι καταδικασμένος να μην έχει και μέλλον. Με την ίδια λογική τι τον νοιάζει τον 17χρονο η Μικρασιατική Καταστροφή, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο εμφύλιος πόλεμος, η Χούντα και πάει λέγοντας. Γιατί θυμήθηκα την παράδοξη αυτή φράση του περήφανου γόνου; Διότι σαν χθες, 8 Ιανουαρίου του 1991 δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας και η μνήμη του δεν πρέπει να ξεχαστεί όσο κι αν η Δεξιά το επιθυμεί.

*** Ας θυμηθούμε τα γεγονότα της εποχής και όσα φυσικά ακολούθησαν.

*** Και πάλι με Μητσοτάκη πρωθυπουργό, τον Κωνσταντίνο, η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε να περάσει το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, το οποίο προέβλεπε κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων στα Πανεπιστήμια, κατάργηση των αδικαιολόγητων απουσιών, πειθαρχικό έλεγχο στην εξωσχολική ζωή, υποχρεωτικό εκκλησιασμό, μείωση αργιών, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας και διάφορα άλλα ωραία που ίσως μόνο το μυαλό της Νίκης Κεραμέως θα μπορούσε να σκεφτεί.

*** «Το νομοσχέδιο της ποδιάς», όπως χαρακτηρίστηκε, προκάλεσε μεγάλες καταλήψεις σε όλα τα σχολεία της χώρας και μεγάλες κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα και στο παλιό υπουργείο Παιδείας, επί της οδού Μητροπόλεως, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το Electra Metropolis Athens Hotel. Όπως συμβαίνει και σήμερα, έτσι και τότε, οι κινητοποιήσεις των μαθητών συκοφαντήθηκαν από πολλά ΜΜΕ της εποχής. Το ίδιο και οι καταλήψεις.

*** Τα συστημικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «νύχτες βανδαλισμών, οργίων και χρήσης ουσιών», ενώ οι «κύκλοι» και τα «τετράγωνα» της κυβέρνησης διέρρεαν ότι οι μαθητές δεν είχαν κανένα ουσιαστικό αίτημα και πως ο μοναδικός λόγος των καταλήψεων ήταν η αποφυγή των μαθημάτων.

*** Οι καταλήψεις όμως συνεχίζονταν και υπό το βάρος των αντιδράσεων των κυρ Παντελήδων που το μόνο που δεν τους ενδιέφερε ήταν να μάθουν τα παιδιά τους να διεκδικούν, κράτος και παρακράτος της Δεξιάς έβαλαν σε εφαρμογή σχέδιο ανακατάληψης των σχολείων από μέλη των «Κενταύρων – Ρείντζερς» της ΟΝΝΕΔ.

*** Σε μια τέτοια επιχείρηση ανακατάληψης ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γιάννης Καλαμπόκας, εισέβαλε με άλλους σαν κι αυτόν στο 3ο – 7ο Γυμνάσιο / Λύκειο της πόλης για να επιστρέψει τα «κλειδιά» του σχολείου στο κράτος. Εκεί έγινε συμπλοκή, με τον καθηγητή του σχολείου, Νίκο Τεμπονέρα (ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό των μαθητών του, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους) να δέχεται χτύπημα στο κεφάλι από σιδερολοστό.

*** Λίγες ώρες μετά ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Η κηδεία του μετατράπηκε σε συλλαλητήριο κατά της κυβέρνησης, η οποία υποχρεώθηκε να κάνει όπισθεν ολοταχώς σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο.

*** Για τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα στο εδώλιο έκατσε μόνο ο Γιάννης Καλαμπόκας (ο Αλέκος Μαραγκός, ο οποίος επίσης είχε συλληφθεί για την επίθεση απαλλάχθηκε με βούλευμα), ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ισόβια κάθειρξη (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου) ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας) και τελικώς, ύστερα από αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο, σε 16 χρόνια και 9 μήνες. Αποφυλακίστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1998, έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής που του επιβλήθηκε και στη συνέχεια όχι μόνο προσελήφθη, αλλά έγινε προϊστάμενος στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στον Βόλο. Διότι το παρακράτος της Δεξιάς πάντα φροντίζει τα παιδιά του.
Συνήγορος υπεράσπισης του ήταν ο ΧΑυγίτης, αργότερα, Μιχάλης Αρβανίτης.

*** Η ΟΝΝΕΔ συμπαραστάθηκε με κάθε τρόπο στον δολοφόνο, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις συμπαράστασης. Η δολοφονία δεν καταδικάστηκε ποτέ από τη Νέα Δημοκρατία.

H NTAMA

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter