Ζεστό χρήμα για 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Ζεστό χρήμα για 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους – Αναλυτικά παραδείγματα

Προς πλήρη επιβεβαίωση του Documento, που από τις 5 Νοεμβρίου είχε γράψει ότι το κοινωνικό, ειδικά σε ότι αφορά στους συνταξιούχους θα καταβληθεί στο τέλος Νοεμβρίου με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση επιστρέφει μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος σ’ εκείνους που όλ’ αυτά τα χρόνια πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης. 

Μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές στο υπουργείο Οικονομικών, θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη νόμου με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος εντός Δεκεμβρίου.

Που σημαίνει ότι από το 1,4 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ποσό 720 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί υπό μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε 3,4 πολίτες. Ποσό ύψους 315 εκατ. ευρώ θα καταβληθεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, στους οποίους είχαν γίνει λανθασμένες παρακρατήσεις εισφορών υγείας στο διάστημα από την 1η Ιουνίου 2012 έως και τις 30 Ιουνίου 2016.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσοι δικαιούνται του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει πρώτα να περάσουν μία βόλτα από τον λογιστή τους. Κι αυτό, διότι ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει κατόπιν ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν στις αιτήσεις τους με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους. 

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των αφορολόγητων και των ειδικώς φορολογούμενων ποσών. 

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο ποσό ετησίου εισοδήματος μεταξύ του δηλωθέντος και του τεκμαρτού που έχει προκύψει από το άθροισμα των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης (τεκμήρια διαβίωσης για σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.) και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ποσά δαπανών για αποπληρωμές δανείων, αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας κ.λπ.).

 Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν πιθανότατα να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

Τέλος, στους επόμενους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι πολίτες στη χειρότερη περίπτωση δεν θα δουν καμία επιβάρυνση στο πάγιό τους. Το τελευταίο μερίδιο του κοινωνικού μερίσματος, ύψους 360 εκατ. ευρώ, προορίζεται για τη ΔΕΗ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και να μην υπάρξουν τελικά αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος το 2018, όπως ήταν η εναλλακτική επιλογή.

Αναλυτικά, ο πίνακας με το κοινωνικό μέρισμα

https://www.documentonews.gr/filegrid/2017/11/14/5a0ad641cd3a181097071c13.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter