Ζευγάρι Ασπροπάρηδων επέστρεψε στα Μετέωρα έπειτα από έξι χρόνια

Ζευγάρι Ασπροπάρηδων επέστρεψε στα Μετέωρα έπειτα από έξι χρόνια
Πηγή: Δημήτρης Βαβύλης / Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Τα μοναδικά βράχια των Μετεώρων φιλοξενούν μετά από 6 χρόνια ένα ζεύγος Ασπροπάρηδων, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Γνωστός στη Θεσσαλία ως και «Τυροκόμος» το άγριο πτηνό είναι ένας από τους ακούραστους ταξιδιώτες της ελληνικής πανίδας που ξεχειμωνιάζει στην υποσαχάρια Αφρική. Πρόκειται για ένα άκρως απειλούμενο είδος γύπα, καθώς στα Βαλκάνια έχουν εντοπιστεί λιγότερα από 50 ζευγάρια.

Στην Ελλάδα, ζουν μόλις πέντε ζευγάρια και δύο μοναχικά πουλιά, ένα στα Μετέωρα και ένα στην Ήπειρο (σύμφωνα με την καταγραφή 2023). Κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το κρισίμως απειλούμενο αυτό είδος γύπα έχει υποστεί ραγδαία μείωση στα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα να εξαφανιστεί πάνω από 80% του πληθυσμού του.

Όπως αναφέρει ο Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία:

«Το γεγονός αυτό μας γεμίζει, φυσικά, με χαρά και αναπτερώνει τις ελπίδες μας για το μέλλον του πιο αγαπητού γύπα της ελληνικής υπαίθρου, αλλά ταυτόχρονα καθιστά επιτακτική τη διαφύλαξη των Ασπροπάρηδων και τη συνέχεια των δράσεων διατήρησης για το είδος σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο. Προσπάθειες χρόνων για τη διάσωση του Ασπροπάρη μπορεί πολύ εύκολα να «εξανεμιστούν» από ένα και μόνο δηλητηριασμένο δόλωμα ή έναν πυλώνα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και το ευτυχές γεγονός να μετατραπεί σε… τραγωδία.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι απαραίτητο να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για τη διαφύλαξη των Ασπροπάρηδων, για όσο θα παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια και να διασφαλίσουν ότι το «θαύμα των Μετεώρων» θα συνεχιστεί.

Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ παραμένει στο πλευρό τους, για κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη, και βέβαια συνεχίζει την προσπάθεια για την προστασία αυτού του εμβληματικού είδους πουλιού, σε συνεργασία και με την υποστήριξη εκατοντάδων ανθρώπων που ανήκουν στο Δίκτυο για την Προστασία του Ασπροπάρη, κάθε ηλικίας και από ποικίλους χώρους. Μαζί, κάνουμε θαύματα!»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter