Ζημιά €160 εκατ. με πιστοποίηση γνησιότητας από Alpha Bank & Σία

Ζημιά €160 εκατ. με πιστοποίηση γνησιότητας από Alpha Bank & Σία

Ο πλειστηριασμός της περιουσίας του ΔΟΛ – κινητής και ακίνητης – πιστοποίησε τη μεγάλη ζημιά των τραπεζών που προκλήθηκε από τη χορήγηση των δανείων στον όμιλο.

 Αυτό σε συνδυασμό με τον έλεγχο των δικαστικών αρχών για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η χορήγηση των δανείων – και που σύμφωνα με τα διάφορα πορίσματα δεν συνάδει με την συνήθη τραπεζική πρακτική – επισφραγίζει με τον πιο επίσημο τρόπο και τις ευθύνες των εκπροσώπων των τραπεζών που έβαλαν την υπογραφή τους στις συμβάσεις, στις ρυθμίσεις και στις αναχρηματοδοτήσεις των δανείων.

Τις πιο στενές σχέσεις με τον τον ΔΟΛ και τα περισσότερα δάνεια είχε χορηγήσει η τράπεζα Alpha Bank στελέχη της οποίας τράπεζας ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη για τις δανειοδοτήσεις που αποδεδειγμένα – μετά τον πλειστηριασμό – κατέληξαν σε ζημιές εκατομμυρίων για την τράπεζα.

Η ειρωνεία της ατυχίας για τους τραπεζίτες είναι ότι η διαδικασία καταγραφής της ζημιάς έγινε από τους ίδιους. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες που δάνεισαν τον ΔΟΛ με περίπου 174 εκατ. ευρώ στο παρελθόν, οδήγησαν προσφάτως την εταιρεία στη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης του νόμου 4307/2014, στη ρευστοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και στον προσδιορισμό της αξίας της.

Η αξία της όπως προέκυψε από τη μεγαλύτερη προσφορά (του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη) ανήλθε σε 22,892 εκατ. ευρώ. Αν υπολογιστεί και η αξία των ακινήτων 3,7 εκατ. ευρώ, τότε η συνολική αξία του ΔΟΛ προσδιορίστηκε σε περίπου 26,6 εκατ. ευρώ. Αν από το ποσό και αφού αφαιρεθούν τα έξοδα της ειδικής διαχείρισης, οι τράπεζες ως πιστωτές ειδικών προνομίων θα λάβουν το 65%, περίπου 17 εκατ. ευρώ, τότε προκύπτει το μέγεθος της ζημιάς. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς η ζημιά ανέρχεται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ. Μαζί με τη ζημιά επανέρχονται και τα αναπάντητα ερωτήματα του κόσμου για τα εκατομμύρια που δίνονταν σε επιχειρήσεις που επί χρόνια δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους.

Μία απάντηση, είναι ότι οι τράπεζες αγόραζαν όλα αυτά τα χρόνια “προστασία”, αφού σπάνια κάποιο μέσο αποτύπωνε κριτικά άρθρα για τους ανθρώπους των τραπεζών. Ετσι, εξασφάλιζαν ασυλία!. Το κακό είναι ότι ακόμα και σήμερα, κάποιοι συνεχίζουν να πορεύονται με τον παραδοσιακό τρόπο…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter