Ζημιές 84,7 εκ. στην «Ελληνικός Χρυσός»

Ζημιές 84,747 εκατ. ευρώ εμφάνισε το 2015 (έναντι ζημιών 18 εκατ. ευρώ το 2014) η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η θυγατρική της Eldorado Gold, που εκμεταλλεύεται τα ορυχεία στη Χαλκιδική και αλλού.

Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2015 που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες, η εταιρεία εμφάνισε πωλήσεις μόλις 34,368 εκατ. έναντι 40,363 εκατ. ευρώ το 2014, μειωμένες κατά 14,85%.

Τα έσοδά της προήλθαν κατά 49% από τις πωλήσεις συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου (16,8 εκατ. ευρώ), 38,3% από συμπυκνώματα μολύβδου (13,2 εκατ. ευρώ) και κατά το υπόλοιπο 12,7% (4,4 εκατ. περίπου ευρώ) από συμπυκνώματα αργύρου. Το σύνολο των εσόδων αφορούσε πωλήσεις στη διεθνή αγορά.

Ο σχετικά χαμηλός τζίρος οφείλεται στην περιορισμένη εξορυκτική παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ο όγκος της εξορυκτικής παραγωγής του μεταλλείου Μαύρων Πετρών μειώθηκε 29% (εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας του επί ορισμένους μήνες). Η παραγωγή των συμπυκνωμάτων μολύβδου μειώθηκε 31% και των συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου κατά 38%. Οι πωληθείσες ποσότητες συμπυκνωμάτων μολύβδου μειώθηκαν κατά 21% και των συμπυκνωμάτων ψευδαργύρου 26%.

Η διόγκωση των ζημιών οφείλεται σε δαπάνες από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες ύψους 65,73 εκατ. ευρώ. Μεταξύ αυτών η ζημία λόγω απομείωσης παγίων (μεταλλείο Στρατωνίου Χαλκιδικής) ύψους 32,573 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη 22 εκατ. ευρώ που αφορά σε πρόστιμο βάσει της απόφασης C48/2008 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), που καταλόγισε στην εταιρεία ότι η μεταβίβαση του ενεργητικού των Μεταλλείων Κασσάνδρας το Δεκέμβριο του 2003 από το Ελληνικό Δημόσιο έγινε σε τιμή μικρότερη της αγοραίας αξίας τους, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με την Ε.Ε., συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της εταιρείας. Η έχει πληρώσει το πρόστιμο αλλά έχει προσβάλει την απόφαση κι έχει καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔEE) δικόγραφο σχετικής αναίρεσης.

Η εταιρεία πάντως πολύ δύσκολα θα εμφανίσει κέρδη και θα αποδώσει φόρους (επί των κερδών αυτών) στο ελληνικό δημόσιο. Κι αυτό γιατί έχει δάνεια 617 εκατ. ευρώ από συνδεδεμένες επιχειρήσεις, τα οποία γέννησαν ετήσιους τόκους 12,4 εκατ. ευρώ το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.