«Ζην επικινδύνως» – Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας αποκαλύπτεται (Photos)

«Ζην επικινδύνως» – Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας αποκαλύπτεται (Photos)

Ο Έλληνας φωτογράφος του Associated Press, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας μόνο και μόνο για τα τρία κλικ που πάτησε στη μηχανή του και απαθανάτισε το τανκ της χούντας να γκρεμίζει την πύλη του Πολυτεχνείου έχει κερδίσει τη θέση του στην παγκόσμια ιστορία του τύπου.

Όμως μέχρι εκείνα τα τρία κλικ, αλλά και μετά από εκείνη τη σκοτεινή εποχή, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας με χιλιάδες φωτογραφίες έχει καταγράψει τη σύγχρονη ιστορία μέσα από το φακό του, πολλές φορές με κίνδυνο της ζωής του!

Σήμερα συνταξιούχος πια καταγράφει την πορεία του στο φωτορεπορτάζ και με το βιβλίο του «Ζην επικινδύνως – 40 χρόνια φωτορεπορτάζ» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μένανδρος», αφήνει μια σημαντική παρακαταθήκη. 

Στις 360 σελίδες του βιβλίου, εκτός από τις πιο εμβληματικές του φωτογραφίες, ο σπουδαίος φωτογράφος καταγράφει με γλώσσα γλαφυρή την ιστορία όπως την έζησε: Πολεμικές ανταποκρίσεις σε μέση Ανατολή, Αφρική, συναντήσεις με πολιτικούς, πορτρέτα καλλιτεχνών. 

Γεγονότα που ο συγγραφέας έζησε ως αυτόπτης μάρτυρας, κάλυψε και αιχμαλώτισε στα καρέ του στα χρόνια που δούλεψε ως φωτορεπόρτερ (1961-1996). Πολλές από αυτές, είναι φωτογραφίες που έχουν ήδη δημοσιευθεί σε αθηναϊκές και ξένες εφημερίδες ανά τον κόσμο, ξανά και ξανά, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση συνειδήσεων και γράφοντας τη δική τους ιστορία.

Πόλεμοι, πολιτικές
ανακατατάξεις, βασιλεία, χούντα, προσωπικότητες της πολιτικής που έμειναν στην
ιστορία, καλλιτεχνικές και αθλητικές προσωπικότητες, αθλητικά γεγονότα,
ελεύθερο ρεπορτάζ, τρομοκρατία.

Η παρουσίαση του λευκώματος έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Παλαιά Βουλή όπου ανάμεσα στους φίλους του κυρίου Σαρρηκώστα βρέθηκαν πολλοί Έλληνες φωτορεπόρτερ της νεότερης γενιάς.

Ο σπουδαίος φωτορεπόρτερ αφηγήθηκε ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες του αλλά και το τίμημα που «πλήρωσε» προκειμένου να δίνει το παρών σε κάθε σημείο του πλανήτη τον καλούσαν να καλύψει δημοσιογραφικά. «Μακριά από την οικογένειά μου, δεν ήμουν πάντα εκεί όταν με χρειαζόντουσαν τα παιδιά μου»









«Μας λένε κοράκια, αλλά εχουμε ψυχή, έχουμε όμως και υποχρέωση να καταγράψουμε αυτό που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας για να το μάθει ο κόσμος», είπε και έσπασε όταν μας περιέγραψε τον διάλογο που είχε με έναν νεαρό παλαιστίνιο ενώ οι σφαίρες σφύριζαν πάνω από το κεφάλι τους και πώς την επόμενη μέρα διέκρινε αυτό το ίδιο παιδί νεκρό με μια σφαίρα στο κεφάλι. «Τού είπα πάμε να φύγουμε από εδώ, θα μας σκοτώσουν κι αυτός μου απάντησε: Είναι η πατρίδα μου, εγώ δεν φεύγω. Έστειλα τις δύο φωτογραφίες στη Νέα Υόρκη και δημοσιεύτηκαν. Δεν μπορούσα να μιλήσω σε άνθρωπο για τρεις μέρες». 

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι δημοσιογράφοι: Θόδωρος Ρουσόπουλος, Νικόλας Βουλέλης, Πάνος Σόμπολος, Ιωάννα Μπρατσιάκου και συντόνισε ο κοινωνιολόγος/δημοσιογράφος Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος
























Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter