Ζητείται Αλβανός «Παπαδήμος»

Ζητείται Αλβανός «Παπαδήμος»

«Οι_x000D_
διαδηλώσεις που ξεκίνησαν οι φοιτητές και ενισχύει η αντιπολίτευση έχουν ξεκάθαρη_x000D_
κομματική χροιά και διπλό στόχο: να αποδυναμώσουν στα μάτια της κοινής γνώμης_x000D_
τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του και να τον αναγκάσουν_x000D_
να δεχτεί τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, στην οποία φυσικά θα μετέχουν_x000D_
και δικοί της άνθρωποι» είπε στο Documento πηγή από την Αλβανία η οποία ζήτησε_x000D_
να κρατηθεί η ανωνυμία της.

Με λίγες λέξεις, η αντιπολίτευση ζητά έναν Αλβανό «Παπαδήμο». Εναν τεχνοκράτη χωρίς νομιμοποίηση από εκλογές, όπως ο τραπεζίτης πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) Λουκάς Παπαδήμος, πρόθυμο να ικανοποιήσει τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, να σκεπάσει με τον μανδύα του εκσυγχρονισμού παθογένειες δεκαετιών, να καλύψει επικοινωνιακά τη διαφθορά και τις ανεπάρκειες του παρόντος πολιτικού προσωπικού.

Ο συνομιλητής μας περιέγραψε το σκηνικό μέσα στο οποίο κλιμακώνεται η κρίση στη γειτονική χώρα τις τελευταίες ημέρες. «Θέλουν να ανταποδώσουν στον Ράμα αυτά που έγιναν το 2011, τότε που τις διαδηλώσεις διοργάνωνε το κόμμα του και είχαμε θρηνήσει και νεκρούς. Ποντάρουν στην αγανάκτηση των Αλβανών, που εξαθλιωμένοι οικονομικά σύρονται σήμερα στη φυλακή για μικροχρέη προς το δημόσιο ή τους κόβουν το ηλεκτρικό και το νερό αν δεν το πληρώσουν εγκαίρως, ενώ παλαιότερα μπορούσαν να κάνουν διακανονισμούς στο μέτρο των δυνατοτήτων τους» μας λέει.

«Ουσιαστικά δεν τίθεται ζήτημα εκλογών» τονίζει, «γιατί η αντιπολίτευση ξέρει ότι ο Ράμα ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, η αντιπολίτευση θα τις χάσει. Αυτό οδηγεί τον Ράμα να ασκεί απάνθρωπη πολιτική, καθώς ξέρει ότι μπορεί με λίγα χρήματα, ακόμη και με λίγα τρόφιμα, να εξαγοράζει ψήφους. Η διαφθορά στην Αλβανία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και από το 1991 έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει. Αντίθετα, για να αναλάβει κάποιος κυβερνητική θέση πρέπει να την αποδεχτεί, να γίνει μέρος της».

Την Πέμπτη έγινε στα Τίρανα ακόμη μία διαδήλωση, ειρηνική αυτήν τη φορά, με μερίδα διαδηλωτών να απαιτεί τη διεξαγωγή εκλογών ενώ άλλη ζητούσε μεταβατική κυβέρνηση έως το 2021 που λήγει η θητεία της σημερινής. Οι διαδηλωτές κατηγορούν τον Ράμα για προσωπικές διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Τις κινητοποιήσεις ξεκίνησαν φοιτητές, οι οποίοι από τον περασμένο Δεκέμβριο κινητοποιούνται ζητώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Πάντως ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε οι ΗΠΑ δείχνουν να συμμερίζονται τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. «Υπογραμμίζουμε το δικαίωμα των πολιτών να συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις, όμως καταγγέλλουμε έντονα οποιεσδήποτε δηλώσεις πολιτικών ηγετών καλούν σε βία και υπονομεύουν τη δημοκρατία» ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Η δε αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα ζήτησε απλώς από τους Αλβανούς «να ασκήσουν ειρηνικά το δικαίωμά τους να διαδηλώσουν και να απορρίψουν τη βία».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter