Ζητείται σεβασμός στα θεσμικά αντίβαρα

Ζητείται σεβασμός στα θεσμικά αντίβαρα

«Στη Δημοκρατία κάθε άνθρωπος είναι αναγκαίος», έγραφε ο Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, δεν περισσεύει δηλαδή κανένας, είτε η γνώμη του είναι πλειοψηφική είτε μειοψηφική.

«Στη Δημοκρατία κάθε άνθρωπος είναι αναγκαίος», έγραφε ο Ραλφ Γουάλντο Έμερσον, δεν περισσεύει δηλαδή κανένας, είτε η γνώμη του είναι πλειοψηφική είτε μειοψηφική. Γι’ αυτό τα δημοκρατικά καθεστώτα έχουν αλλεργία στην ενός ανδρός αρχή, υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, επιτρέπουν ακόμα και στις αντίθετες απόψεις από αυτές της εξουσίας να διατυπώνονται στο δημόσιο διάλογο. Κυρίως, όμως, η δημοκρατία έχει εγκαταστήσει θεσμικά αντίβαρα στην εκτελεστική εξουσία ούτως ώστε να αποφεύγεται η τυραννία της πλειοψηφίας. Η Βουλή, η Δικαιοσύνη, οι Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμα και τα Μέσα Ενημέρωσης θα πρέπει να λογίζονται ως οι θεσμικές φωνές της συνείδησης κάθε εξουσίας.

Και στη χώρα μας υφίστανται αυτά τα θεσμικά αντίβαρα. Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτά λειτουργούν με την ελευθερία που το πολιτικό σύστημα τους οφείλει. Πολύ φοβάμαι πως η απάντηση είναι αρνητική, με την ευθύνη να βαραίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει χαρακτηριστικότερο παράδειγμα από το πώς χρησιμοποιείται το Κοινοβούλιο- και με τη μειωμένη φυσική παρουσία των βουλευτών- για την υπερψήφιση σειράς νομοσχεδίων που δεν έχουν καμία σχέση με τον κοροναΐό, αλλά με την προώθηση της κυβερνητικής ατζέντας, λες και ζούμε σε μια κανονικότητα.

Αντιθεσμικές πρακτικές

Πιο πρόσφατο κρούσμα το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αυτές τις ημέρες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το οποίο περιλαμβάνει και διατάξεις που αμφισβητούν την ελεύθερη συνδικαλιστική λειτουργία, του πώς γίνονται οι γενικές συνελεύσεις, πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις από τα σωματεία και τις συνομοσπονδίες, αλλάζοντας τον εμβληματικό νόμο 1264/1982 χωρίς καμία διαβούλευση με τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστές. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία αποφάσισε την άρση της ασυλίας της βουλεύτριας του ΜέΡΑ 25 Αγγελικής Αδαμοπούλου για σχόλια που έκανε από το βήμα της Βουλής και του Παύλου Πολάκη για τα ίδια πάνω κάτω περιστατικά για τα οποία δεν ήρθη η ασυλία του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, οι δημοσιογράφοι Έλενα Ακρίτα και Δήμητρα Κρουστάλλη εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση ύστερα από αφόρητες πιέσεις του Μαξίμου, το ΕΣΡ παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η ραδιοτηλεοπτική κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ούτε η μισή σε σχέση με την αντίστοιχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, ενώ οι απευθείας αναθέσεις στα «δικά μας παιδιά» έχει καταντήσει καθημερινή ρουτίνα που έχει υποπέσει στην αντίληψη και του Ελεκγκτικού Συνεδρίου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα μαθαίνουμε πως η κυβέρνηση έχει αναθέσει σε εταιρεία που κατά το παρελθόν έχει συνδράμει τη CIA στον εντοπισμό ανθρώπων που θα μπορούσαν να εγκληματήσουν λόγω του ψυχολογικού τους προφίλ να συλλέξει το αντίστοιχο προφίλ των Ελλήνων ώστε να το αξιοποιήσει η κυβέρνηση για δικούς της σκοπούς.

Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά σε αυτόν τον αντιδημοκρατικό κατήφορο. Μαζί με το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 υψώσαμε ασπίδα δημοκρατίας για την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, στηρίξαμε την ανάγκη των συμπολιτών μας να αφήσουν ένα λουλούδι στον τόπο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επιστολή στους προέδρους της Βουλής και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το όργιο απευθείας κι αδιαφανών αναθέσεων, ζητήσαμε την παραίτηση του ανεπαρκούς προέδρου του ΕΣΡ, στηλιτεύουμε τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις κάθε φορά που μας δίνεται ο λόγος στη Βουλή.

Όποιος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις κοινωνικές διεργασίες κατανοεί ότι ο φόβος παραχωρεί σιγά σιγά την θέση του στην αγωνία για το αύριο κι όσο η κυβέρνηση δεν απαντά σε αυτήν την αγωνία με ρεαλιστικές επιλογές διάσωσης των πολλών τόσο περισσότερο οι πολλοί θα απευθύνονται στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Χρέος μας, συνεπώς, είναι να συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στην κοινωνική πλειοψηφία, να ακούμε τους προβληματισμούς της και να συνεισφέρουμε στο δημόσιο διάλογο με πρακτικές λύσεις, όπως άλλωστε έχουμε ήδη πράξει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης και θα συνεχίσουμε να κάνουμε με απόλυτο σεβασμό στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου και στα δικαιώματα των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητήσαμε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να συγκληθεί αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή ώστε να εξεταστούν οι σοβαρές καταγγελίες σχετικώς με την ύπαρξη ενός παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων της πανδημίας. Πολύ σύντομα, εξάλλου, θα δημοσιοποιήσουμε το δικό μας σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα στηρίζεται στη διαφάνεια και στη συνεχή αξιολόγηση των στόχων και των μεθόδων επίτευξής τους.    

Ο Βασίλης Κόκκαλης είναι βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter