Ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας

Ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας

Προ των ευθυνών της ως προς την κρυφή συνεργασία με την Palantir θέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτικοί και εκπρόσωποι της Διεθνούς Διαφάνειας που μιλούν στο Documento.

 Hδη έχουν κατατεθεί ερωτήσεις στη Βουλή για κατάθεση εγγράφων (ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡα25), ενώ και το vouliwatch.gr τρέχει σχετική καμπάνια. 

Χρήστος Σπίρτζης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Πρώην υπουργός, βουλευτής

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει δημόσια επαρκείς εξηγήσεις»

H συνεχής καταπάτηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, των προβλέψεων διαφανούς λειτουργίας του δημοσίου, ακόμη και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων με άλλοθι την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έχει γίνει δεύτερη φύση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Οφειλαν σε μια ακόμη σύμβαση να τηρήσουν τον νόμο και να δημοσιοποιήσουν την όποια σύμβαση, συμφωνία ή έστω δωρεά. Οφειλαν να έχουν την έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να δώσει δημόσια επαρκείς εξηγήσεις για τη φύλαξη, τη χρήση και τους αρμόδιους χειριστές των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών. Ακόμη και υπόνοια της χρήσης τους για εξυπηρέτηση πολιτικών ή εμπορικών σκοπιμοτήτων αναδεικνύει για ακόμη μία φορά το ζήτημα καταπάτησης της δημοκρατίας στη χώρα μας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μάριος Κάτσης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Βουλευτής, τομεάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης

«Πλήθος ερωτημάτων για μια τουλάχιστον ύποπτη συμφωνία»

Η εκκωφαντική σιωπή του κ. Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη για την κρυφή σύμβαση που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την Palantir Technologies και το περιεχόμενό της για την παροχή λογισμικού είναι τουλάχιστον ύποπτη και γεννά πλήθος ερωτημάτων αλλά και έντονες ανησυχίες στους Ελληνες πολίτες.

Γιατί δεν έγινε γνωστή από την ελληνική κυβέρνηση η συνεργασία με την Palantir Technologies; Γιατί, αλήθεια, δεν έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια και στον Προμηθέα η σύμβαση όπως ο νόμος ορίζει; Ποιο είναι το οικονομικό της αντάλλαγμα και από πού πληρώνεται η εταιρεία για τις υπηρεσίες που παρέχει; Αν δεν υπάρχει και είναι δωρεάν, ποιο είναι το όφελος της εταιρείας από την παροχή της πλατφόρμας; Ποια δεδομένα επεξεργάζεται, από ποια πηγή, πώς συλλέγονται, πού αποθηκεύονται και πού τα διοχετεύει;

Πώς προστατεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών απέναντι στην εξόρυξη, επεξεργασία και αξιοποίησή τους (data mining) από την εταιρεία; Εφαρμόζονται ή όχι οι ρυθμίσεις του ευρωπαϊκού κανονισμού GDPR; Εφαρμόζεται ή παραβιάζεται το ενωσιακό και εθνικό δίκαιο; Ποια η άποψη της ανεξάρτητης αρχής ΑΠΔΠΧ και των DPΟs του GDPR στα υπουργεία σχετικά με την παροχή δεδομένων στην εταιρεία; Πώς επιλέχθηκε μια εταιρεία που έχει κατεξοχήν συνδέσει τη δράση της μέσω των ιδρυτών της με μια σειρά από τεράστια σκάνδαλα, όπως της Cambridge Analytica και του Facebook που αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και οδήγησαν στην εκλογή Τραμπ και στο Brexit;

Γνωρίζει μήπως τις αντιδράσεις στη Μεγάλη Βρετανία εξαιτίας των πρακτικών της Palantir για διαρροή προσωπικών δεδομένων, όταν αντίστοιχα υπήρξε κρυφή σύμβαση ύψους 1 λίρας και επεκτάθηκε για τέσσερις μήνες με αντίτιμο 4 εκατ. λίρες; Σχετίζεται η άυλη συνταγογράφηση και το 13033 με τα δεδομένα που παρέχονται στην Palantir την περίοδο της πανδημίας; Ποιος ο λόγος επέκτασης της συμφωνίας της κυβέρνησης με την Palantir, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας, σύμφωνα με τον CEO Αλεξ Καρπ, όταν το πρόσχημα της έναρξης ήταν η Covid-19; Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της συμφωνίας και τι στόχο εξυπηρετεί; Εχει συνεργαστεί στο παρελθόν η εταιρεία με το κόμμα της ΝΔ και αν ναι, σε ποιο αντικείμενο;

Πότε επιτέλους θα ενημερώσετε τον ελληνικό λαό, «πανοπτικέ» κ. Μητσοτάκη, για τις κρυφές σας συμφωνίες που παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια για τη δημοκρατία; Οι πολίτες περιμένουν σαφείς απαντήσεις. Είστε υποχρεωμένοι.

Μαρία Απατζίδη ΜέΡΑ 25 Βουλευτής

«Υποχρεούται από τον κανονισμό της Βουλής να καταθέσει τη σύμβαση»

Η αμερικανική εταιρεία λογισμικού Palantir Technologies, διαβόητη σε σειρά κρατών λόγω βάσιμων ανησυχιών για την προστασία προσωπικών δεδομένων, πρόσφερε «φιλανθρωπικά» το Πανοπτικόν της στην ελληνική κυβέρνηση για εκτενή συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η σύμβαση της Ελληνικής Δημοκρατίας με την αμφιλεγόμενη εταιρεία –σύμβαση πιθανότατα μηδενικού ή εντελώς συμβολικού τιμήματος, κάτι που είναι ακόμη πιο προβληματικό– δεν υπάρχει πουθενά: σε καμιά Διαύγεια, σε καμιά διαφάνεια. Είναι, λέει, «εμπιστευτική». Το ΜέΡΑ25 πρώτο από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσε μέσω της βουλευτή Ανατολικής Αττικής κ. Μαρίας Απατζίδη αίτηση κατάθεσης εγγράφου με ΑΠ 400 στις 10 Δεκεμβρίου 2020, με τον κ. υπουργό να υποχρεούται από τον κανονισμό της Βουλής να καταθέσει τη σύμβαση, εκτός εάν αυτή αφορά «διπλωματικό ή στρατιωτικό ή σχετικό με την ασφάλεια του Κράτους μυστικό», κάτι που δεν θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι συμβαίνει.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τη δημοσίευση της σχετικής «εμπιστευτικής» σύμβασης, όπως άλλωστε συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από πίεση.

Δρ Αννα Δαμάσκου Πρόεδρος Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος

«Η διαφάνεια είναι ζωτικής σημασίας ακόμη περισσότερο κατά την πανδημία»

Η πανδημία καθιστά σαφές ότι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύπλοκο και απαιτητικό περιβάλλον, καθώς, αντί να υποχωρήσουν, οι απειλές διαφθοράς αυξάνονται, δεδομένου ότι βιώνουμε ριζικές μεταβολές και αστάθεια στη δημόσια υγεία, την πολιτική, την τεχνολογία, στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη ασφάλεια.

Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας και μέχρι σήμερα, η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς με δημόσιες ανακοινώσεις, δελτία Τύπου και επιστολές προς την κυβέρνηση έχει, μεταξύ άλλων, επισημάνει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν και να επεκταθούν η διαφάνεια, η ανοικτότητα και η ακεραιότητα σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας.

Ωστόσο η εν λόγω ανάγκη υπερβαίνει τα συστήματα υγείας. Η πανδημία καθιστά πρόδηλη τη σημασία της λογοδοσίας και την ανάγκη τακτικής και αξιόπιστης ενημέρωσης από τους δημόσιους θεσμούς και τους ηγέτες μας. Η διαφάνεια και η συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Ολες οι αποφάσεις που λαμβάνονται με έκτακτες και ειδικές διαδικασίες πρέπει να τεκμηριώνονται και να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο. Η πρόσβαση στις πληροφορίες είναι καίριας σημασίας, ώστε να μπορεί να υπάρξει λογοδοσία στο μέλλον για τις αποφάσεις που λαμβάνονται σήμερα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter