Ζητούνται ομάδες για τζάμπολ

Ζητούνται ομάδες για τζάμπολ

Οταν ο ΕΣΑΚΕ θέσπισε τις προϋποθέσεις συμμετοχής των ομάδων στην επόμενη Μπάσκετ Λιγκ οι μισοί από τους μυημένους έβαλαν τα γέλια και οι άλλοι μισοί τα κλάματα. Τα κριτήρια είναι σωστά και κουμπώνουν θαυμάσια με το όραμα μιας εύρωστης επαγγελματικής λίγκας, αλλά η σχεδόν θνησιγενής και χρεοκοπημένη Α1 της Ελλάδας δεν αντέχει πολυτέλειες.

Η αρχική προθεσμία για την υποβολή των φακέλων πήρε παράταση ενός μήνα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος, διότι απλούστατα δεν υπήρχαν φάκελοι. Αν ίσχυε το αρχικό τελεσίγραφο της 30ής Ιουνίου, θα είχαμε πρωτάθλημα πέντε έξι ομάδων. Επιεικώς.

Η αποχώρηση του Ολυμπιακού από την Μπάσκετ Λιγκ έγινε θρυαλλίδα εκρήξεων, αφού δρομολόγησε αποψίλωση εσόδων, μείωση ενδιαφέροντος και γενικότερη απαξίωση. Για μήνες ολόκληρους η λίγκα πορευόταν προς έναν αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια εφιάλτη: πρωτάθλημα Α1 δίχως Ολυμπιακό, Αρη και ΠΑΟΚ! Η πανδημία έγινε μια κάποιου είδους σανίδα σωτηρίας, αφού επέτρεψε την παράκαμψη των κανονισμών.

Η απόφαση που έλαβε η ολομέλεια του ΕΣΑΚΕ στο τέλος της κουτσουρεμένης σεζόν ήταν γεμάτη ανορθογραφίες, αλλά χαιρετίστηκε από κάθε ενδιαφερόμενο. Η βαθμολογία του 2019-20 επικυρώθηκε στο πάνω μισό της (με την ανακήρυξη του Παναθηναϊκού ως πρωταθλητή), αλλά… ακυρώθηκε σε ό,τι αφορά το υπόγειο.

«Δεν θα υποβιβαστεί κανείς» αποφάσισαν πατρίκιοι και πληβείοι. «Το επόμενο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με 16 ομάδες, με την προσθήκη των δύο κορυφαίων από την Α2». Εδώ ξανάρχισαν τα χάχανα. Πώς να μαζευτούν 16 ομάδες από τη στιγμή που τουλάχιστον τέσσερις πέντε συνδαιτυμόνες ετοιμάζονταν για φούντο;

Το «ταβάνιασμα» και οι… κανονιές

Οι κανονιοβολισμοί άρχισαν τις αμέσως επόμενες μέρες:

• Ο Κωστής Ζομπανάκης αποχώρησε από την ομάδα του Ρεθύμνου έπειτα από μιάμιση δεκαετία σκια

μαχίας με ανεμόμυλους. Επικαλέστηκε έλλειψη εσόδων, αδιαφορία των τοπικών αρχών και γενικό αδιέξοδο. «Ταβάνωσα» ομολόγησε χαρακτηριστικά ο παράγοντας με την ευρωπαϊκή παιδεία και νοοτροπία.

•Ο Παντελής Μπούμπουρας εγκατέλειψε τον Ηφαιστο Λήμνου μόλις δύο χρόνια μετά την άφιξή του στην Ελλάδα. Ο επιχειρηματίας από την Οδησσό μίλησε –και αυτός– για ελλιπή στήριξη από την τοπική κοινωνία. Επί των ημερών του το νησί απέκτησε σύγχρονο γήπεδο και ακαδημίες μπάσκετ.

• Ο Γιώργος Χριστοδουλόπουλος έβαλε πωλητήριο στην ΚΑΕ Πανιώνιος, φορτωμένη με χρέη ύψους περίπου 100.000 ευρώ. Επί των ημερών του υπήρξε ρήξη με τους οπαδούς, οι οποίοι εξέδωσαν απαξιωτικές ανακοινώσεις με βαριές καταγγελίες. Η ομάδα βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Οι 16 έγιναν έτσι 14 (αν όχι 13) από τις αρχές Ιουνίου κιόλας, προτού πλησιάσει η αρχική προθεσμία υποβολής των φακέλων συμμετοχής.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον Παναθηναϊκού ήταν βόμβα μεγάλου βεληνεκούς, αλλά τουλάχιστον η δυναμική των «πρασίνων» αποτελεί εχέγγυο επιβίωσης. Ο απερχόμενος ιδιοκτήτης ισχυρίζεται ότι δεν μετέχει στα κοινά του συλλόγου, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η κάνουλα έχει κλείσει. Ο πρωταθλητής Ελλάδας πορεύεται προς το νεφελώδες μέλλον με διοικητικό αφεντικό τον Τάκη Τριαντόπουλο και με «παραστάτες» τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Φραγκίσκο Αλβέρτη. Το ταμείον είναι μείον.

Η ΑΕΚ φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει ρόλο σημαιοφόρου για τη μετάβαση προς τη νέα εποχή. Απτόητος από τις δυσκολίες, ο Μάκης Αγγελόπουλος παρουσίασε τα σχέδια μετακόμισης της ομάδας στο ολυμπιακό ακίνητο των Λιοσίων, ενώ η διεκδίκηση του εγχώριου πρωταθλήματος παραμένει μεγάλος στόχος.

«Είχαμε κλεισμένη μια καλή μεταγραφή για τα πλέι οφ, αλλά μας χάλασε τα σχέδια η πανδημία» λέει άνθρωπος της ομάδας. Η ΑΕΚ θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Basketball Champions League τον Σεπτέμβριο με ανανεωμένη σύνθεση.

Αντίπαλοι στο παρκέ, συμπαίκτες στα τηλεοπτικά

Αντίπαλοι στο γήπεδο, η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός φαίνεται ότι συνασπίζονται για το κοινό καλό σε ένα θέμα που εδώ και χρόνια αποτελεί νάρκη στα θεμέλια της λίγκας. Οι δύο ομόσταβλοι του ΟΑΚΑ εμφανίζονται διατεθειμένοι να σπάσουν τα πλουσιοπάροχα συμβόλαια με την Cosmote TV προκειμένου να υπάρξει συνολική συμφωνία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Μπάσκετ Λιγκ.

Ωστόσο η… φιλόπτωχη ΕΡΤ αντιμετωπίζει το θέμα με επιφυλακτικότητα και αρνείται να συζητήσει για μεγάλα ποσά, ιδίως αν εξαιρεθούν τελικά από το συμβόλαιο οι διστακτικοί προ του θυσιαστηρίου «πράσινοι». Η κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων ήταν το τελευταίο οχυρό της ευημερίας της Α1 προτού καταργηθεί με τον καταστρεπτικό νόμο Φούρα.

Στα ενδότερα της Μπάσκετ Λιγκ αναζητείται εύσχημος τρόπος για να επιστρέψει στις επάλξεις ο Ολυμπιακός ώστε να τονωθεί η εμπορική αξία του ταλαίπωρου προϊόντος. «Απαιτούμε να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι ποιες ομάδες θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα» έγραφε – με τρόπο– η εισήγηση του ΕΣΑΚΕ προς τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι Αγγελόπουλοι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση και απαιτούν ριζικές μεταβολές για να καθίσουν σε τραπέζι διαπραγμάτευσης, αλλά οι επικείμενες εκλογές στην ΕΟΚ με τον (έστω αντισυνταγματικό) αποκλεισμό του Γιώργου Βασιλακόπουλου μπορεί να μετριάσουν την καλοκαιρινή φουρτούνα.

Ο νέος Παναθηναϊκός δεν είναι κάθετα αντίθετος στη συμμετοχή του Ολυμπιακού, αφού εξοστρακίστηκε από την εξίσωση η κατηγορηματική διαφωνία του Δ. Γιαννακόπουλου. «Δεν είναι δικό μας θέμα» απάντησε σιβυλλικά ο Διαμαντίδης όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Υπάρχει ωστόσο και θεσμικό εμπόδιο. Η ΕΟΚ αποφάσισε να προβιβάσει τις δύο πρώτες ομάδες της Α2 (Χαρίλαος Τρικούπης Μεσολογγίου, Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω) χωρίς τη διεξαγωγή πλέι οφ για το δεύτερο εισιτήριο. Πρόβλεψη για wild cards δεν υπάρχει, εκτός αν προκύψει νομοθετική ρύθμιση με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων. Ούτε αυτό αποκλείεται.

Τα νέα κριτήρια απαιτούν μεταξύ άλλων κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 200.000 ευρώ (από 60.000 που ήταν μέχρι πέρυσι) και κατώτατο όριο ετήσιου προϋπολογισμού 800.000. Εδώ κολλάνε τα γέλια και τα κλάματα που λέγαμε. Εικάζεται ότι οι αριθμοί θα καταστρατηγηθούν στην πράξη ώστε να τρυπώσουν από τις κλειδαρότρυπες οι μικρομεσαίοι και οι μεγαλομεσαίοι: Προμηθέας, Περιστέρι, Ηρακλής, Κολοσσός, Λαύριο, Λάρισα. Ιδίως η τελευταία βρίσκεται σε δεινή θέση. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού εμφανιζόταν έτοιμη να αποβάλει τον ναυαγισμένο Ιωνικό, αλλά εκείνος τρύπωσε στην Μπάσκετ Λιγκ με επιδέξια ντρίμπλα. Η συγχώνευση με τον νεοφώτιστο Διαγόρα του γειτονικού Αιγάλεω του πρόσφερε ένα καθαρό ΑΦΜ και ταυτόχρονα μείωσε τις ομάδες της κατηγορίας σε 13, με καθοδική τάση. Παστρικές δουλειές!

Βίοι αντίθετοι για τους «αιώνιους» της Θεσσαλονίκης

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες της Θεσσαλονίκης, το πρόβλημα έγκειται και αυτήν τη φορά στον βαθμό βιωσιμότητας των «αιωνίων» της πόλης. Ιδίως του Αρη, που θα πληρώνει για πολύ ακόμη τη λαίλαπα Λάσκαρη. Ο μεγαλομέτοχος Δημήτρης Γουλιέλμος προσπαθεί να μεταβιβάσει τις καταχρεωμένες μετοχές της ΚΑΕ σε 18 «επώνυμους αρειανούς», υπό τον όρο όμως να είναι αυτοί απλοί διαχειριστές χωρίς πολλά πολλά δικαιώματα.

Η μισοδιαλυμένη ομάδα έχει όχι ένα αλλά οχτώ «ban» από τη FIBA – πάει να πει ότι χρωστάει σε όποιον μιλάει αγγλικά, σερβικά, ρωσικά και σε τέταρτο πλάνο ελληνικά. Οι προσπάθειες που έγιναν να αναλάβει κάποιος «φυτευτός» από το κυβερνητικό μαντρί σωτήρας έπεσαν στο κενό, ενώ και το παλιό φλερτ με τον Μπούμπουρα του Ηφαίστου αποτελεί νεκρό γράμμα. Με πρόχειρους υπολογισμούς το τμήμα χρειάζεται άμεσα γύρω στις 350.000 ευρώ για να βγει από τον αναπνευστήρα. Πού να βρεθούν τόσα λεφτά;

Ο ΠΑΟΚ, αντίθετα, πήρε ανάσα από μια παρόμοιου ύψους χορηγία μακεδονικής τράπεζας και τρέχει τη διαδικασία κανονισμών από συμφωνίες της τελευταίας τριετίας, αποφεύγοντας τις καμπάνες της FIBA. O επιχειρηματίας Θανάσης Χατζόπουλος αποφάσισε να αναλάβει τα ηνία μέχρι να βρεθεί εύπορος ιδιοκτήτης.

Ο «δικέφαλος» συμπληρώνει έντεκα χρόνια με διοίκηση πρωτοδικείου: ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Η οικογένεια Σαββίδη στηρίζει το μπάσκετ χωρίς να πολυακούγεται, οπότε υπάρχει ένα μίνιμουμ αισιοδοξίας. Το ίδιο ισχύει για τον συμπολίτη Ηρακλή με κεντρικό πρόσωπο τον ιδιοκτήτη Θόδωρο Δρακόπουλο και την «τρέλα» του.

Τμήμα διαφάνειας

Στο Ρέθυμνο η νέα –πτωχή πλην τίμια– διοίκηση της ομάδας ρωτήθηκε από ντόπιους φιλάθλους αν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής. «Μας πλησίασαν κάποιοι, αλλά δεν σκοπεύουμε να γεμίσουμε το γήπεδο με κουβάδες στοιχηματισμού» απάντησε ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Γιάννης Καλαϊτζάκης. Ο ΕΣΑΚΕ ίδρυσε και τμήμα διαφάνειας μέσα σε καγχασμούς από συγκεκριμένα μέλη του. Η αναστήλωση της έξωθεν καλής μαρτυρίας είναι το κυρίαρχο μέλημα του συνδέσμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter