Ζήτω η νέα Πολιτική Άνοιξη

Ζήτω η νέα Πολιτική Άνοιξη

H πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε δείγματα συμπεριφοράς πατροκτόνου ήταν όταν συμμάχησε με τον Αντώνη Σαμαρά, τον άνθρωπο που πρόδωσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και έριξε την κυβέρνησή του. Με την ανοχή και του Σαμαρά, ο Κυριάκος έγινε αρχηγός της ΝΔ, ένας αρχηγός σε συνεχή ομηρία. 

Ο Σαμαράς αποχωρώντας ως ηττημένος αρχηγός από το κόμμα άφησε στο εσωτερικό του την κρίσιμη μάζα ώστε να μπορεί να χειραγωγεί έναν ευνουχισμένο διάδοχο. Ο Αδωνης Γεωργιάδης, σώγαμπρος στο κόμμα, διεκδίκησε την αρχηγία με τις υποδείξεις και τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια πρόσφερε το ποσοστό του για να εκλέξει τον Κυριάκο ως υπό κηδεμονία αρχηγό.

Με την ηθική αυτουργία του Σαμαρά ο Κυριάκος συνέχισε την πατροκτονία. Σκότωσε την ιστορία του πατέρα του στο μακεδονικό και ακύρωσε προσπάθειες χρόνων με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετρούσε το πολιτικό του ανάστημα και την αξία του.

Το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε στην ελληνική Βουλή για το μακεδονικό, το αίμα των Μητσοτάκηδων ανάβλυσε μόλις κατέβηκε από το βήμα. Στον επίλογό του ο πρώην πρωθυπουργός είπε με στόμφο ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Ο Αντώνης Σαμαράς αμέσως μετά φωτογραφήθηκε με τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον Μάκη Βορίδη, τον Δημήτρη Σταμάτη, τον Νότη Μηταράκη και τον Κώστα Καραγκούνη και η φωτογραφία αναρτήθηκε στο Facebook με τη λεζάντα «στη Βουλή μετά την ιστορική ομιλία του Σαμαρά». Η ομιλία του Σαμαρά ήταν πράγματι ιστορική για έναν λόγο: άλλαξε τη θέση της ΝΔ για το μακεδονικό μέσα στη Βουλή, με τον Κυριάκο αυτόπτη και αυτήκοο μάρτυρα του εγκλήματος. Ο Σαμαράς διαστρέβλωσε με όσα είπε τα ιστορικά γεγονότα για το μακεδονικό, παρέβλεψε την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία που είχε διαμορφωθεί με ευθύνη Κώστα Καραμανλή και Ντόρας Μπακογιάννη και χειροκροτήθηκε, στρέφοντας σε πραγματικό χρόνο, live, τη Νέα Δημοκρατία στις θέσεις του παλαιού και αποτυχημένου κόμματός του, της Πολιτικής Ανοιξης.

Ισως η έντονη ρητορική του Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα να σκέπασε κάπως την αγωνιώδη προσπάθεια που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά να εμφανιστεί αρχηγός στο κόμμα του προσπαθώντας να διαψεύσει τον Σαμαρά.

«Η Ελλάδα ποτέ δεν μονοπώλησε ή διεκδίκησε το σύνολο του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας. Σταθερά, εδώ και 140 χρόνια –από τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και ιδίως μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους– είχε μία και μόνη επιδίωξη. Να μην επιτρέψει σε άλλο λαό να μονοπωλήσει την περιφέρεια αυτή. Και να αποτρέψει κυρίως την έγερση μειονοτικού ζητήματος μέσα στην ελληνική επικράτεια» είπε με εμφανή αμηχανία ο νυν αρχηγός της ΝΔ. Και βέβαια το θέμα δεν είναι ο βαθμός έκθεσης του Μητσοτάκη, αλλά ότι ο προκάτοχός του επιβεβαίωσε ότι εκείνος κυβερνά το κόμμα, ή μάλλον μόλις το μετέτρεψε στη Νέα Πολιτική Ανοιξη.

Η πρώτη προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να αναβιώσει την Πολιτική Ανοιξη, η οποία είχε καταλήξει στον βαρύ πολιτικό του χειμώνα, ήταν όταν αφού μάζεψε τους παλιούς συνοδοιπόρους του, πήρε από τα αζήτητα της δεξιάς πολυκατοικίας τους κλακαδόρους του Καρατζαφέρη και της Βέρμαχτ ελαφρών βαρών για να φανεί ως ο ηγέτης της ντούρας Δεξιάς. Η συλλογή ακροδεξιών κατέληξε στο να στείλει ψηφοφόρους στη γνήσια και δολοφονική ακροδεξιά της Χρυσής Αυγής και σε περισυλλογή τον ίδιο.

Ο Σαμαράς σήμερα δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε ο Κυριάκος ως φιλόδοξος και ανερμάτιστος πολιτικός νους. Μπήκε αυτοβούλως στην υπηρεσία του τέως προσδοκώντας ανταλλάγματα εξουσίας.

Την περασμένη Πέμπτη, αν και είναι αδύνατον να το καταλάβει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάτωσε περισσότερο από τον λιθοβολισμό που υπέστη από τον Σαμαρά παρά από το κονταροχτύπημά του με τον Τσίπρα. Ο τέως ξεκαθάρισε από το βήμα της Βουλής ότι η Δεξιά είναι και οφείλει να είναι εξτρεμιστικά συντηρητική και διαχρονικά επικίνδυνη επειδή εκφράζεται από τον ίδιο. Μπορεί να μην κατάφερε να μετατρέψει τη ΝΔ σε Πολιτική Ανοιξη όταν ανέλαβε την προεδρία της, αλλά τώρα αρκεί να δείξει με το δάχτυλο τον χάρτινο αρχηγό για να πείσει πόσο αναγκαίος είναι ο ίδιος. Πόσο μάλλον όταν ο δρόμος προς την εξουσία δεν είναι λεωφόρος και η παρένθεση ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει τελικώς στη μακροβιότερη και πιο σταθερή κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Σαμαράς κατάφερε να πείσει τον Μητσοτάκη να ακολουθήσει την ατζέντα του και τώρα ο Κυριάκος τη θεωρεί manual πολιτικής. Δύο πράγματα θα συμβούν. Ο Σαμαράς θα ισχυροποιήσει τη θέση του στο κόμμα και θα φιλοτεχνήσει την εικόνα του σκληρού που έχει ανάγκη το κόμμα για να ξαναπάρει την εξουσία, ενώ στον Κυριάκο θα εκλείψει το αφήγημα. Μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών ο Σαμαράς μπορεί να μην επιστρέψει στην καθημερινότητα και να δηλώνει αείπαρκτος μακεδονομάχος. Ο Κυριάκος όμως πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και τον Τσίπρα. Πώς θα το κάνει; Η «Μακεδονία» δεν θα υπάρχει ως θέμα για να παραχαράσσει την οικογενειακή του ιστορία παριστάνοντας τον ακραιφνή σαρισοφόρο ή τον αρχηγό με… περικεφαλαία.

Το 2015 το πολιτικό αφήγημα του Ιανού Σαμαροβενιζέλου για τις εκλογές ήταν η σωτηρία της χώρας διά των μνημονίων απέναντι στην κομμουνιστική αρκούδα που χόρευε στο ντέφι του Τσίπρα. Ηταν σε κάθε περίπτωση μια πολιτική τακτική. Ποια θα είναι η αντίστοιχη του Κυριάκου τώρα που το μακεδονικό θα ξεχαστεί σε λιγότερο από δέκα μέρες και όχι δέκα χρόνια, όπως έλεγε ο πατέρας του; Είναι αδύνατο να επιλέξει να εκφράζει τον Σαμαρά, γιατί ο Σαμαράς επέλεξε πλέον να εκφράζεται μόνος του και μάλιστα ως αρχηγός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναθρέφεται σαν το μοσχάρι που ετοιμάζουν για θυσία. Και επειδή δεν το καταλαβαίνει, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο τρίτο στάδιο της πατροκτονίας. Σκοτώνει το κόμμα του και αν καταλάβει όλα όσα έκανε, θα αυτοκτονήσει και πολιτικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter