«Ζήσε Μάη μου» το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

«Ζήσε Μάη μου» το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας

Τον Μάιο τελικά, και όχι το πρώτο τρίμηνο του 2022 όπως είχε δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διεξαχθεί το 14ο Εθνικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, με την ελπίδα η πανδημία, η κρίση ενέργειας και ακρίβειας, και τα… καιρικά φαινόμενα να επιτρέψουν στην τυπική πλέον διαδικασία να λάβει τις διαστάσεις προεκλογικής φιέστας.

Από τις 6 έως τις 8 Μαΐου θα διεξαχθεί τελικά το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, το οποίο αρχικά επρόκειτο να λάβει χώρα κατά το τριήμερο 3-5 Δεκεμβρίου. Τότε, μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή του, το Συνέδριο αναβλήθηκε με πρόφαση την «ανησυχία Μητσοτάκη για τη μετάλλαξη Όμικρον».

Υπενθυμίζεται πως κατά την ανακοίνωση της αναβολής από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε δεσμευτεί πως το Συνέδριο θα λάβει χώρα κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Δέσμευση που έμεινε στα λόγια, αφού η σημερινή ανακοίνωση το τοποθετεί στην καρδιά της Άνοιξης.

Μαζί με την ανακοίνωση της διεξαγωγής του Συνεδρίου κατά το τριήμερο 6-8 Μαΐου, έγινε γνωστή και η σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής, η οποία είναι ίδια με αυτή που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόεδρος παραμένει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, και τόπος διεξαγωγής το Metropolitan Expo, στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου.

Με την απόφαση για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου στα μέσα Μαΐου, ο Κ. Μητσοτάκης ελπίζει να έχει διαμορφωθεί μία διαφορετική πολιτική ατμόσφαιρα, τόσο από τη σημερινή, όσο και από του περασμένου Νοεμβρίου, όταν και ανέβαλε τη διεξαγωγή του. Το εσωκομματικό κλίμα τότε ήταν τέτοιο που η αναβολή του συνεδρίου θεωρήθηκε ως κίνηση τακτικής άμυνας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας απέναντι σε ενδεχόμενα πυρά των δύο πρώην πρωθυπουργών, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο κίνδυνος έχει αποφευχθεί για τον προσεχή Μάιο.

Παρότι η αρχική ανακοίνωση της αναβολής από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη έκανε λόγο για το πρώτο τρίμηνο του έτους, τελικά επελέγη ο Μάιος με την ελπίδα πως οι πολλαπλές κρίσεις που πυροδοτούν αντιδράσεις εντός κόμματος θα έχουν εκλείψει, ή έστω υποχωρήσει. Από τη μία, η πανδημία που θεωρητικά θα αποκλιμακώνεται όσο θερμαίνεται το κλίμα στη χώρα, όπως έδειξαν και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Από την άλλη, οι εκτιμήσεις για την υποχώρηση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, που όμως μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί κάθε άλλο παρά παροδικές. Με την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού να έχει εξαγγελθεί για εκείνες τις ημέρες, και με άλλες «διορθωτικές κινήσεις» που διαρρέει το πρωθυπουργικό περιβάλλον, φιλοδοξούν σε ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα.

Σημειώνεται πως στις 14-17 Απριλίου θα λάβει χώρα το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ μετά τον Φεβρουάριο αναμένεται το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Συνεπώς, μοιραία θα επιχειρηθεί το Συνέδριο να λάβει διαστάσεις «ταμείου» και «προεκλογικής φιέστας», καθώς θα απομένει μετά βίας ένας χρόνος μέχρι τις εκλογές.

Με το κόμμα στο χέρι

Μόνη διαφορά σε σχέση με το αναβληθέν συνέδριο του περασμένου Δεκεμβρίου, πως πλέον στην θέση του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής κάθεται ο Παύλος Μαρινάκης, αντί του Γιώργου Στεργίου, ο οποίος και θα συμμετάσχει ως «τέως» Γραμματέας. Τον Π. Μαρινάκη, που ακόμα κρατά ταυτόχρονα και τη θέση του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ μέχρι την εκλογή νέου στο Συνέδριο, φρόντισε να τοποθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνοπτικές διαδικασίες στις αρχές Δεκεμβρίου, εκμεταλλευόμενος πως εξαιτίας της αναβολής του Συνεδρίου, η Πολιτική Επιτροπή παρέμεινε με την παλαιά της σύνθεση.

Με την εκλογή του Π. Μαρινάκη στη θέση του νέου Γραμματέα, ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε παρά την αναβολή του Συνεδρίου να συνεχίσει τις μεθοδεύσεις για την «μητσοτακοποίηση» της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, είναι το ίδιο πρόσωπο που εκλέχτηκε στην πρώτη θέση της Κεντρικής Επιτροπής όταν το 2016 ο Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να διαλύσει την ΟΝΝΕΔ, και προτού αναλάβει πρόεδρος της οργάνωσης διετέλεσε για τρία χρόνια αντιπρόεδρός της. Ένα πρόσωπο της απολύτου επιλογής και εμπιστοσύνης του, αλλά και της σφαίρας επιρροής της αυλής του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς οι εκλεκτικές του σχέσεις με τον πρωθυπουργικό ανιψιό, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Πρόκειται για ένα κάθε άλλο παρά τυχαίο στέλεχος, εξ ορισμού «παιδί του κομματικού σωλήνα» με μακρά διαδρομή στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την ΟΝΝΕΔ. Εξελέγη πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ με το σταλινικό 87% στο περίφημο «Συνέδριο Επανίδρυσης», όταν ο Κ. Μητσοτάκης διέλυε και ξανάστηνε από την αρχή την οργάνωση της νεολαίας για να την ελέγξει. Πριν το 2016 και την εκλογή του, ο Π. Μαρινάκης ανέλαβε επί Σαμαρά το 2014 τη θέση του «Υπεύθυνου Ειδικών Οργανώσεων-Διευθυντή Πολιτικού Συμβουλίου». Έναν χρόνο πιο πίσω, ο σημερινός Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας θα εκλεγόταν στην Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ, ενώ μέχρι τουλάχιστον το 2010, κατά τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης «δραστηριοποιείται έντονα» ως Υπεύθυνος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής

«Και αν το σκεφτείτε, λίγος χρόνος μένει ακόμα μέχρι τις εκλογές: μόλις 18 μήνες. Και όσο διαστέλλεται η ατζέντα των στόχων μας τόσο θα συστέλλεται ο πολιτικός χρόνος. Σε αυτούς τους μήνες, λοιπόν, που μένουν, από τώρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας, οι δράσεις μας πρέπει να ενταθούν. Με την Νέα Δημοκρατία παρούσα σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο εργασίας, ακόμα και σε κάθε παρέα. Διαχέοντας από την μια πλευρά το κυβερνητικό μας έργο και μεταφέροντας από την άλλη τον παλμό των πολιτών στην κυβέρνηση. Με τις σκέψεις αυτές, αγαπητά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, σας καλώ σήμερα να δώσουμε μία ακόμα πνοή ανανέωσης στον κομματικό μας κορμό. Εκλέγοντας στην θέση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής έναν νέο, δυναμικό άνθρωπο, τον Παύλο Μαρινάκη» ήταν τα λόγια του Κ. Μητσοτάκη κατά την εισήγησή του για την εκλογή του Π. Μαρινάκη στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του περασμένου Δεκεμβρίου.

Επί του «σχεδίου ανανέωσης», τυχαίο δεν είναι ούτε το γεγονός πως στις πρώτες υπογραφές για την υποψηφιότητα Μαρινάκη συναντά κανείς ονόματα όπως του Γιώργου Γεραπετρίτη, του Μάκη Βορίδη, του Άδωνι Γεωργιάδη, της Νίκης Κεραμέως, του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Θάνου Πλεύρη και άλλων «μεταγραφών» και «μουσαφήρηδων». Το Συνέδριο θα είναι το πρώτο «πεδίον δόξης λαμπρό» για να φανεί το αποτύπωμα του νέου Γραμματέα, που ήδη έχει κηρύξει εκλογική ετοιμότητα στα στελέχη του κόμματος.

Ο χρόνος μέχρι τον Μάιο είναι αρκετός, ειδικά όταν μιλάμε για πολιτικό χρόνο, και δη κομματικό χρόνο, που είναι πάντα πιο πυκνός και επίφοβος, ιδίως για όσους τον φοβούνται.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter