Παρά τα εκατομμύρια που έχει λάβει η υπηρεσία για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της, μόλις το 2024 ξεκίνησε να συντάσσει οικονομικές καταστάσεις.
Πρωταγωνίστρια της έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι η ΔΥΠΑ, η οποία έχει να καταθέσει εγκεκριμένο ισολογισμό από το… μακρινό 2010 λόγω προβλημάτων, όπως εξήγησε σε σχετικό απαντητικό σημείωμα, στο πληροφοριακό σύστημα. Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «η καθυστέρηση οφείλεται σε προβλήματα που ανέκυψαν κατά τη διασύνδεση του λογιστικού πληροφοριακού συστήματος με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και τα οποία οι ανάδοχοι που ανέλαβαν την υποστήριξή του από το 2009 έως το 2017 δεν κατάφεραν να επιλύσουν». Ναι, καλά διαβάσατε.
Τα πράγματα όμως περιπλέκονται και γίνονται ακόμη πιο σοβαρά αν συνυπολογιστεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης –στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού– έχει δώσει στη ΔΥΠΑ 1.624.400 ευρώ για το πρόγραμμα «Νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών ΔΥΠΑ». Πρόκειται για πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2022 και ολοκληρώνεται μέσα στο 2025. «Στόχος του έργου είναι η επιτυχής αναβάθμιση του ΟΠΣ του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις σύγχρονες απαιτήσεις και επιχειρησιακές ανάγκες του οργανισμού», όπως επισημαίνεται στην απόφαση ένταξης έργου.
Εκτός αυτού του προγράμματος, όμως, η ΔΥΠΑ έχει λάβει άλλα 240.157 ευρώ για το χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης «Πληροφοριακό σύστημα οικονομικής διαχείρισης» της ΔΥΠΑ.
«Στόχος του έργου είναι η διασφάλιση της απαιτούμενης ολοκληρωμένης μηχανογραφικής υποστήριξης των οικονομικών τμημάτων της ΔΥΠΑ, καθώς και η ανταπόκριση του Οργανισμού στις νέες απαιτήσεις». Αξίζει να επισημανθεί ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Και ο κλαυσίγελος δεν σταματά εδώ. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού εντόπισε αυτόν το ορυμαγδό παρατυπιών, έστειλε επιστολή στη ΔΥΠΑ ζητώντας της ουσιαστικά τον λόγο που δεν έχουν κατατεθεί ισολογισμοί από το 2010. Ο Σπ. Πρωτοψάλτης, διοικητής της ΔΥΠΑ, απάντησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 20 Νοεμβρίου 2024 λέγοντας ότι τον Ιούλιο του 2024 «εγκρίθηκαν οι Οικονομικές καταστάσεις ετών 2011 και 2012. Μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2024 αναμένεται να εκδοθούν και οι Οικονομικές καταστάσεις ετών 2013 και 2014».
Υποθέτουμε ότι, με βάση τα «γρήγορα» αντανακλαστικά της ΔΥΠΑ, μέχρι το 2040 θα έχουν κατατεθεί ισολογισμοί του 2020.
Οι αριθμοί αποκαλύπτουν την πραγματικότητα κι αποδεικνύουν γιατί συνέφερε τη ΔΥΠΑ όλα αυτά τα χρόνια να επικρατεί βαθύ σκοτάδι στα οικονομικά και τα ταμεία του φορέα. Είχε το ελεύθερο να χειρίζεται το δημόσιο χρήμα ως ίδιους πόρους, να μοιράζει χρήματα χωρίς έλεγχο, όπου εκείνη θέλει.
Αποκαλυπτικό τού πώς λειτουργούσε η ΔΥΠΑ είναι ότι την περίοδο 2007-14 προϊστάμενος διοικητικής μονάδας του τότε ΟΑΕΔ υπεξαίρεσε από το ταμείο 8,4 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας εντάλματα «ανύπαρκτων οφειλών» σε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς και στη συνέχεια εξέδιδε τις αντίστοιχες εντολές πληρωμής.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 2017 έκαναν φτερά 300.000 ευρώ από τον τότε ΟΑΕΔ Θεσσαλίας, καθώς βγήκαν χρηματικά εντάλματα μεγαλύτερα από αυτά που έπρεπε να πάρουν οι επιχειρήσεις λόγω πρακτικής άσκησης φοιτητών. Αξίζει να επισημανθεί ότι το Documento εδώ και χρόνια έχει δημοσιεύσει πλήθος ρεπορτάζ αναφορικά με το πώς λειτουργεί η ΔΥΠΑ επί διοίκησης του Σπ. Πρωτοψάλτη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Documento, έως και τον Μάρτιο του 2025 ο Σπ. Πρωτοψάλτης έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα στα οικονομικά της ΔΥΠΑ που ανέρχεται συνολικά στο τεράστιο έλλειμμα του 1,93 δισ. ευρώ. Κι αυτό γιατί η ΔΥΠΑ μετρά μέσα στο 2025 δύο τροποποιήσεις του προϋπολογισμού της και εμφανίζει ταμειακό έλλειμμα ύψους 252 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έλλειμμα προστίθεται στο έλλειμμα που εμφάνισε το 2024, το οποίο ύστερα από εννέα τροποποιήσεις έφτασε στα 967,92 εκατ. ευρώ. Ιδια κατάσταση εμφανίστηκε και το 2023, όταν το έλλειμμα έκλεισε στα 711,6 εκατ. ευρώ.
Ετσι, στη ΔΥΠΑ σκορπιούνται αφειδώς τα αποθεματικά του οργανισμού και «ενισχύεται» το επιτελικό κράτος του Κυρ. Μητσοτάκη με τουλάχιστον περίεργες απευθείας αναθέσεις, άσκοπες διαφημίσεις και διαγωνισμούς υπερβολικού προϋπολογισμού.
Παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις, το σύστημα είναι έτσι διαρθρωμένο που συνεχίζει ακλόνητο το έργο του, απολαμβάνοντας, όπως όλα δείχνουν, την πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση, η οποία, ενώ κόμπαζε ότι θα φέρει την «απόλυτη διαφάνεια» της δημόσιας διοίκησης όταν αναλάβει την εξουσία, έχει τελικά νομιμοποιήσει τη διαφθορά κι έχει ονομάσει το λόμπινγκ «ανάπτυξη».